Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΥΑΚ ζητάει ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» Κώστας Καραΐσκος
Την μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΚ ζητάει, μέσω επιστολής προς τον πρόεδρο της κ. Καρασταύρου, ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» Κώστας Καραΐσκος τουλάχιστον όσον αφορά τις νέες συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης της δημοτικής επιχείρησης Κομοτηνής
Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο οι δημότες Κομοτηνής πληρώνουν πολύ ακριβότερα το νερό σε σχέση με τους αντίστοιχους της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης με τιμές οι οποίες μάλιστα καθορίστηκαν πριν 22 χρόνια και έκτοτε δεν αναπροσαρμόστηκαν ποτέ.
«Τι σχέση έχουν οι συνθήκες του 1994 με τις συνθήκες του 2016;» αναρωτήθηκε ο κ. Καραΐσκος για να προσθέσει πως «Όταν λοιπόν διαβάζουμε πως οι τιμές καθορίστηκαν με στόχο «να καλύπτουν τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις των έργων αποχέτευσης» και παρακάτω πως το επιτόκιο ήταν στο 16%, τι αξιοπιστία έχει σήμερα μία τέτοια τιμολόγηση; Χώρια που ο τότε αντιπρόεδρος Ευστρατίου κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση πως το ειδικό τέλος του 80% αντί να καλύψει τοκοχρεωλύσια κάλυψε λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης. Κάτι που βεβαίως δεν νομίζουμε να άλλαξε στα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως και να επιδεινώθηκε, αν κρίνουμε από όσα όλη η πόλη έμαθε για τα καθέκαστα της περιόδου που ακολούθησε. Διαβάζω για την δαπάνη διακλάδωσης: «οι εργασίες προϋπολογίζονται σε 600.000.000 δρχ, που με μέση έκπτωση 50% γίνονται 300.000.000, κι επιμεριζόμενες σε 12.000 κατοικίες διαμορφώνεται τελικά ύψος 25.000 δρχ»! Λογαριασμοί του ποδαριού ή για να το πω πιο κομψά πρόχειροι και υπό αίρεση, όχι πάντως κάποιο «ευαγγέλιο» για 22 χρόνια».
Το καίριο θέμα πάντως για τον επικεφαλής του «Σπάρτακου» είναι αν σήμερα η επιχείρηση μπορεί να καλύπτει τις δαπάνες της. «Όταν οι εκπτώσεις που παίρνει από τις εργολαβίες σε Ροδίτη και Κόσμιο είναι της τάξης του 70%, δηλαδή ένα έργο των 500.000 ευρώ κοστίζει μόλις 150.000, πόσα χρήματα μένουν στην ΔΕΥΑΚ; Ο πρόεδρός της στο ΔΣ επικαλέστηκε την ανάγκη να μείνουν χρήματα και για τις επόμενες μελέτες, που θα ωριμάσουν νέα έργα και θα επιτρέψουν την σύνδεση και άλλων οικισμών. Δεν το αμφισβητούμε αλλά το θέμα είναι αν μπορεί ο κόσμος να στηρίξει μέσα στην σημερινή κρίση μια τέτοια έμμεση χρηματοδότηση. Μήπως μια μείωση που έχει γίνει και σε άλλους δήμους μπορεί να την αντέξει η ΔΕΥΑΚ, σήμερα που έχει αφήσει πίσω της το αμαρτωλό παρελθόν; Δεν είναι θέμα λαϊκισμού αλλά στάθμισης των αντοχών της τοπικής κοινωνίας. Τέλος, δεν κατανοούμε το λεγόμενο «κοινωνικό κριτήριο» για τον υπολογισμό των τελών σύνδεσης βάσει του εμβαδού του ακινήτου. Η ενιαία τιμολόγηση (όπως γίνεται στις ΔΕΚΟ) είναι πολύ πιο λογική και ανταποκρίνεται στην έννοια της ισότητας των δημοτών» δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Καραΐσκος.