Τα αναπάντητα ερωτήματα του βουλευτή Ροδόπης του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του προϋπολογισμού 2017
Μια σειρά, χρόνιων δε αναπάντητων μεν, ερωτημάτων προς την κυβέρνηση και όχι μόνο έθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του Ποταμιού κ. Ιλχάν Αχμέτ κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2017.
Το κύριο ερώτημα του βουλευτή του Ποταμιού το οποίο απευθυνόταν στο σύνολο του πολιτικού συστήματος των Αθηνών αφορούσε την υποανάπτυξη στην Θράκη, γεγονός που την καθιστά την πιο φτωχή περιφέρεια της Ελλάδας.
«Αφού η Θράκη είναι τόσο σημαντική περιοχή για το πολιτικό σύστημα των Αθηνών, γιατί παραμένει η πιο φτωχή ως προς τους αναπτυξιακούς της δείκτες, περιφέρεια της Ελλάδας;» αναρωτήθηκε εύλογα ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος επίσης έθεσε και μια άλλη σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής όπως την ανεργία, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών καθώς και τα αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα που θα έπρεπε κατά την άποψη του να δοθούν.
Αναλυτικά, η ομιλία του βουλευτή Ροδόπης ο οποίος καταψήφισε τον προϋπολογισμό:
«Πριν λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός της χώρας επισκέφθηκε την Θράκη. Στις εννέα συνολικά ομιλίες που έκανε μέσα σε μία μέρα, ανέφερε πολλές φορές ότι ξέρει πως επισκέπτεται μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης.
Το γεγονός αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είναι παρήγορο, ότι δηλαδή ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε συναίσθηση του που βρισκόταν, αν δυστυχώς,η σωστή αρχική του παραδοχή, δεν τον οδηγούσε σε λάθος συμπεράσματα.
Και εξηγούμαι: Στην φτωχότερη κατά τεκμήριο περιοχή της Ελλάδας, στα ορεινά και ξεχασμένα χωριά της Θράκης, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της καπνοκαλλιέργειας , εκεί όπου η ΒΙΠΕ Κομοτηνής στην κυριολεξία πεθαίνει, εκεί που οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η αγορά βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, εκεί που ζουν οι φτωχότεροι αγρότες της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός έδωσε μία και μοναδική συγκεκριμένη υπόσχεση.
Ότι θα τους δώσει δωρεάν δορυφορικά πιάτα για να βλέπουν τηλεόραση!!
Ο πολιτικός σουρεαλισμός της Κυβέρνησες ΣυριζΑνέλ στο απόγειό του…
Οι φτωχοί αγρότες της Θράκης μας καθώς και ο Θρακικός λαός στο σύνολο του, που βλέπουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή καθημερινά να σβήνουν , στο εξής θα τρέφονται, με έμπνευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με δορυφορικές κεραίες που θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό, δαπάνη 3,8 εκατομμύριων ευρώ.
Πράγματι, εντυπωσιακό!
Την στιγμή μάλιστα που η ΕΡΤ πριν από το κλείσιμό της τον Ιούνιο του 2013 διέθετε αναμεταδότες στις θέσεις Ακρίτας, Ίσμαρος, Κέχρος, Σμιγάδα που καλύπτουν με αναλογική και κατά συνθήκη ψηφιακή εκπομπή ικανό μέρος του Νομού Ροδόπης και μπορούσε αυτό να επεκταθεί με ελάχιστο κόστος .
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει ενόψει της νέας χρονιάς να στείλει τα στοιχεία από την εφαρμογή του πρώτου χρόνου της μεταρρύθμισης στην ΚΑΠ . Θα υπάρχει κάποιο υπόλοιπο αναδιανομής. Είναι ή μεγάλη ευκαιρία δύο -τρεις ελληνικές περιφέρειες μεταξύ των οποίων ξεκάθαρα είναι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τα νησιά, με βάση οικονομικά κριτήρια να πάρουν αυτό το πλεόνασμα στην αναδιανομή, ειδικά για την Θράκη για την ενίσχυση του καπνού .
Κύριες και κύριοι Συνάδελφοι,
Ακούω πολλά για την ανάπτυξη της Θράκης τα τελευταία 25 χρόνια.
Ως πολίτης της Θράκης θα ήθελα να υποβάλλω ορισμένα ερωτήματα σε αυτήν την κυβέρνηση που επικαλείτο ότι έχει ευαισθησία στα λαϊκά στρώμα και ιδίως στην Θράκη από την απάντηση των οποίων ίσως οδηγηθούμε σε κάποια συμπέρασμα…
Ερώτημα πρώτο: Αφού η Θράκη είναι τόσο σημαντική περιοχή για το πολιτικό σύστημα των Αθηνών και για εσάς ως κυβέρνηση όπως είπε και ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του πρόσφατα, γιατί παραμένει η πιο φτωχή ως προς τους αναπτυξιακούς της δείκτες, περιφέρεια της Ελλάδας ακόμη και σήμερα ; Η κυβέρνηση αυτή έχει στόχους για την καταπολέμηση της φτώχιας στην Θράκη ; Εμείς εδώ και δύο χρόνια δεν ακούσαμε το παραμικρό για το θέμα αυτό….
Ερώτημα δεύτερο: Γιατί οι Βιομηχανικές Περιοχές της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης , εξακολουθούν να είναι και σήμερα γεμάτες από κλειστά εργοστάσια που ρημάζουν στο πέρασμα του χρόνου; Βάσει ποιου αναπτυξιακού σχεδιασμού η κυβέρνηση αυτή σκοπεύει να δώσει οικονομική ανάσα στις βιώσιμες επιχειρήσεις της περιοχής μας ; Αντιθέτως εσείς ως κυβέρνηση δεν κάνατε δεκτή καμία πρόταση των φορέων της περιοχής μας κατά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου.. Κωφεύσατε…
Ερώτημα τρίτο: Γιατί οι τρεις νομοί της Θράκης κατέχουν από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη την Ελλάδα; Έχετε προτάσεις; Γιατί δεν δρομολογείται Ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης που υπάρχουν στην ΕΕ για τις περιοχές αυτές ; Η απάντηση είναι πολύ απλή ..δεν έχετε ούτε το κουράγιο άλλα ούτε και την βούληση για την πραγματική ανάπτυξη , για εσάς ανάπτυξη είναι να ψηφίζεται επιπλέον έμμεσους φόρους όπως και στο προϋπολογισμό αυτόν ύψους 3.2 δις.
Ερώτημα τέταρτο: Γιατί σε αυτά τα δύο χρόνια της διακυβερνήσεως σας δεν έχει προχωρήσει η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην Θράκη ώστε να αξιοποιηθούν με έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα οι τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που διαθέτει η περιοχή ; Πρώτη φορά οι αγρότες παρατηρούν ότι το παρών υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει κανένα σχέδιο για την Θράκη και στο αγροτικό τομέα ….
Ερώτημα πέμπτο : Γιατί κόπηκαν, ανεστάλησαν και τελικώς απομειώθηκαν ή και εξαφανίστηκαν αναπτυξιακά κίνητρα που θεσπίστηκαν ειδικά για την Θράκη, όπως είναι η επιδότηση του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις, η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε δάνεια των επιχειρήσεων, οι ειδικές διατάξεις και πρόνοιες των αναπτυξιακών νόμων της δεκαετίας του 1980 και του 1990; Παρά τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για το 12% , εσείς σήμερα σαν κυβέρνηση γιατί δεν ρυθμίζεται το θέμα αυτό καταδικάζοντας έτσι τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αφανισμό ;
Ερώτημα έκτο : Γιατί δεν προχωρά με απόφαση του Υπουργείου η ελεύθερη διακίνηση λεωφορείων και οχημάτων διεθνών μεταφορών από το συνοριακό σταθμό διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας που έχει προσδώσει σημαντικούς δείκτες επισκεψιμότητας στην περιοχή από το 2013 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του;
Ερώτημα έβδομο : Γιατί η κυβέρνηση αυτή δεν μπόρεσε μέχρι και τώρα να ανοίξει τα οικονομικά φτερά της Θράκης και να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Βαλκανική αγορά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από αυτήν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη εξωστρέφεια των Ελληνικών επιχειρήσεων και γιατί δεν αίρονται τα γραφειοκρατικά αντικίνητρα από την παρούσα κυβέρνηση για να προχωρήσουν επενδυτικές συμφωνίες ανάμεσα σε εγχώριους και ξένους επενδυτές που θα ήθελαν να επενδύσουν στη περιοχή; Έχει την πολιτική βούληση αυτή η κυβέρνηση για ανάπτυξη της Θράκης ;
Ερώτημα όγδοο : Γιατί, η κυβέρνηση σας αρνείται τα αιτήματα της τοπικής επιχειρηματικότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιμελητηρίων της Θράκης όπως είναι να δρομολογηθεί η χορήγηση βίζας των 72 ωρών για τους Τούρκους πολίτες, να υλοποιηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με άλλα μεγάλα λιμάνια της Τουρκίας για ενίσχυση του τουρισμού κατά τους θερινούς μήνες ;
Ερώτημα ένατο : Γιατί η κυβέρνηση σας δεν θωρακίζει με φορολογικά κίνητρα την Θράκη που θα μπορούσαν να μετατρέψουν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την γεωγραφική της εγγύτητα με αναδυόμενες βαλκανικές οικονομίες που θα ήθελαν να επενδύσουν στον ελληνικό χώρο με μια πιθανή εγκατάστασή τους στην περιοχή;
Αν και όταν απαντήσει με ειλικρίνεια σε αυτά τα ερωτήματα η κυβέρνηση, τότε νομίζω ότι θα μπορέσουμε συλλογικά να εκπονήσουμε πολιτικές που θα δώσουν λύσεις τα προβλήματα της Θράκης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, Καταψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2017».