Στόχος να δοθεί η δυνατότητα στην εξαιρετικά δραστήρια και οργανωμένη Ποντιακή Νεολαία της Ευρώπης να διατηρήσει και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές την ποντιακή διάλεκτο
Τις δυνατότητες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης αξιοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου σε Έλληνες ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι διαμένουν στην Ευρώπη. Σχετικό σύμφωνο συνεργασίας για την υλοποίηση της δράσης υπέγραψαν ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης κα οι πρόεδροι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνιος Παυλίδης και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Αναστάσιος Οσιπίδης.
Στο σύμφωνο, εκτός από την εξ αποστάσεως διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού αποθετηρίου και εκδηλώσεις για την ποντιακή διατροφή και κουζίνα, τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις, καθώς και για το χορό και την ποντιακή μουσική.
«Μακροπρόθεσμος στόχος της συνεργασίας είναι η δημιουργία στο πανεπιστήμιο Έδρας για τη “Μελέτη της καθ’ ημάς Ανατολής”. Αυτή θα εξετάσει εκτός των άλλων και το ζήτημα της Γενοκτονίας όχι μόνον των Ποντίων αλλά και των Ασσυρίων και των Αρμενίων. Πάντα υπό το πρίσμα ότι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την εμπέδωση της ουσιαστικής φιλίας μεταξύ γειτονικών λαών», δήλωσε κατά την υπογραφή του συμφώνου ο κ.Ζαπράνης.
«Στόχος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην εξαιρετικά δραστήρια και οργανωμένη Ποντιακή Νεολαία της Ευρώπης να διατηρήσει και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές την ποντιακή διάλεκτο», ανέφερε από την πλευρά του ο κ.Οσιπίδης, ενώ ο κ.Παυλίδης επισήμανε ότι «το καθήκον όλων μας είναι να διασώσουμε όλες τις διαλέκτους, καθώς αυτές είναι οι παραπόταμοι που ενισχύουν τον κεντρικό ποταμό, που είναι η ελληνική γλώσσα».
Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος ανέφερε ότι «η βαθιά μελέτη της ποντικής διαλέκτου είναι εμμέσως ένας τρόπος για να είναι πάντοτε επίκαιρο το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας και του ποντιακού Ελληνισμού και του μικρασιατικού Ελληνισμού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ