Τα δημοσιεύματα της ΦΩΝΗΣ είχαν προκαλέσει την παρέμβαση των ελεγκτικών Αρχών οι οποίες ύστερα από έλεγχο διαπίστωσαν «μη σύννομες ενέργειες που προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο»
Την σύμβαση έργου που αφορά την «Κατασκευή έργων διέλευσης χειμάρρου Μακροποτάμου» στην περιοχή Φιλλύρας του Δήμου Αρριανών, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρία και μοιραία το μυαλό μας πήγε στο σκάνδαλο των αντιπλημμυρικών έργων της Φιλύρας που δόθηκαν πριν 7 χρόνια περίπου με απευθείας ανάθεση.
Τα δημοσιεύματα της ΦΩΝΗΣ τότε είχαν προκαλέσει την παρέμβαση των ελεγκτικών Αρχών οι οποίες ύστερα από έλεγχο διαπίστωσαν «μη σύννομες ενέργειες που προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο».
Επισημάναμε με σχετικά δημοσιεύματα μας την συμπεριφορά κάποιων υπαλλήλων του δημοσίου και μερικών συνεργατών του τότε Νομάρχη Ροδόπης κ. Γιαννακίδη οπότε επενέβη η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης που διεξήγαγε λεπτομερή και αξιόλογη έρευνα.
Μετά το τέλος των ερευνών, την οριστικοποίηση του πορίσματος και την έγκριση του από την Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών αυτό απεστάλη στις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες για τα περαιτέρω.
Η ΦΩΝΗ λόγω της αρχικής της εμπλοκής στην υπόθεση ενημερώθηκε από το Υπουργείο για το τέλος των ερευνών και τη σύνταξη του πορίσματος.
Το σχετικό έγγραφο της Επιθεώρησης απευθύνονταν στους εξής αποδεκτές : Υπουργείο Εσωτερικών, ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), Γενική Γραμματεία Περιφέρειας ΑΜΘ, Νομαρχία Ροδόπης, Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας ΑΜΘ, ΥΠΕΧΩΔΕ Περιφέρειας, Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων Κομοτηνής, Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ενώ κοινοποιήθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία Ροδόπης και φυσικά, στην εφημερίδα μας «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ». Στο έγγραφο αναφέρονταν τα εξής :
«Οι υπηρεσίες σας σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν3074/2002 υποχρεούνται το βραδύτερο εντός διμήνου από τη λήψη της έκθεσης να αναφέρει στον Υπουργό Εσωτερικών, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τις ενέργειες στις οποίες προέβη προς συμμόρφωση με την έκθεση ελέγχου.
Για το σκοπό αυτό παρακαλούμε να ορίσετε άμεσα έμπειρο στέλεχος της Υπηρεσίας σας ως υπεύθυνο για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των προτάσεων της έκθεσης και την ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι μετά την διαπίστωση ύστερα από διενέργεια επιθεώρησης ή ελέγχου από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες της Επιθεώρησης και το σχετικού Νόμου 3074/2002 περί πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων δεσμεύει τα αρμόδια όργανα των φορέων αυτών για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των προτάσεων της έκθεσης.
Σύμφωνα με το πόρισμα οι ελεγχόμενοι φορείς είναι :
1. Νομαρχιακή Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα Ροδόπης
2. Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων Νομαρχίας Ροδόπης
3. Διεύθυνση ΠΕΧΩΔΕ Περιφέρειας ΑΜΘ
4. Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας ΑΜΘ
Διαπιστώσεις:
Έγινε ανάθεση απευθείας χωρίς διαγωνισμό εικοσιτεσσάρων (24) αντιπλημμυρικών έργων μετά όμως από τις θεομηνίες της 17ης Νοεμβρίου 2007 ενώ θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα για την αντιπλημμυρική προστασία του Νομού ώστε να μην γίνει ανάθεση δαπάνης 1.875.000 ευρώ.
Η διενέργεια διαγωνισμών θα εξασφάλιζε καλύτερα έργα και χαμηλότερο εργολαβικό κόστος και οικονομία για το δημόσιο (σημ. συνήθως τα χωματουργικά έργα πραγματοποιούνται με έκπτωση 50% άρα κέρδος για το κράτος περίπου 900.000 ευρώ).
Σχετικά με την εκτέλεση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας και παρεμβάσεων στη περιοχή Φιλύρας διαπιστώθηκαν μη σύννομες ενέργειες που προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά για το δημόσιο.
Η δημοπρασία για έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ που έγινε την πρώτη φορά με ποσοστό έκπτωσης 66% τελικά μετά την ακύρωση του διαγωνισμού και την πραγματοποίηση επαναληπτικού δόθηκε στον ίδιο εργολάβο με έκπτωση 6% ενώ δύο (2) άλλοι που προσέφεραν στον πρώτο διαγωνισμό έκπτωση 55% και 50% αντίστοιχα ανέλαβαν την εκτέλεση του έργου με κέρδος 25% έκαστος.
Ως προς την διάθεση προϊόντων εκσκαφής 192.000 κυβικών μέτρων είναι αδύνατος ο εντοπισμός των χωρών στους οποίους μεταφέρθηκαν. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η έκδοση δελτίου τύπου από το γραφείο τύπου του Νομάρχη που έδινε ψευδείς πληροφορίες για την διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσης των προϊόντων εκσκαφής.
Αναφέρονται επιγραμματικά μόνο κάποια έργα αφού είναι αδύνατον να μεταφερθούν τα όσα αναφέρονται στις δώδεκα (12) σελίδες του πορίσματος της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης.
Δικαστική διερεύνηση
Για το ίδιο θέμα ολοκληρώθηκαν και οι έρευνες από τον Ανακριτή Ροδόπης ο οποίος κάλεσε κάθε εμπλεκόμενο στην υπόθεση σε ανάκριση την 18.11.2010 (αμέσως μετά τις επαναληπτικές εκλογές) προκειμένου να οριστικοποιήσει την εισήγηση του προς τα αρμόδια δικαστικά όργανα.
Έργο διέλευσης χειμάρρου Μακροποτάμου
Σήμερα, 7 χρόνια περίπου από εκείνο το σκάνδαλο που προκάλεσε ζημιά 900.000 ευρώ στο δημόσιο, ο σημερινός Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης υπέγραψε σύμβαση για νέο έργο στον Μακροπόταμο, ύψους 594 χιλιάδων ευρώ.
Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Περιφέρεια ΑΜ-Θ: «Το έργο, το οποίο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα ΣΑΕΠ 531 της Περιφέρειας ΑΜΘ, είναι αρχικού προϋπολογισμού 1.340.000€, ενώ η συνολική δαπάνη για την εκτέλεσή του, μετά την προσφερθείσα στο διαγωνισμό έκπτωση, ανέρχεται σε 594.350,95€, και θα έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Με το έργο αυτό θα απαλλαγούν οι πολίτες της περιοχής από την απαράδεκτη υποχρέωση αναγκαστικής διέλευσης μέσα από τον χείμαρρο του Μακροποτάμου, λόγω μη ύπαρξης μέχρι τώρα τεχνικών έργων, προκειμένου να μεταβούν στην Κομοτηνή ή σε άλλες κατευθύνσεις.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης είπε: φροντίζουμε έμπρακτα για την ασφάλεια των πολιτών μας. Δεν μπορεί και δεν κάνουμε αποδεκτή την αναγκαστική διέλευση των πολιτών μας μέσα από χειμάρρους και από ιρλανδικές διαβάσεις ειδικά όταν αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υγείας. Η απόφασή μας αυτή για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας αποδεικνύεται και από την υπογραφή της παρούσας σύμβασης».