Ο άνεργος, σύμφωνα με το σχέδιο του υπ. Εργασίας, θα έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία «επιταγή» που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει
Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης θα αποτελέσει τον κορμό των μέτρων-κινήτρων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία «επιταγή» που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει. Για κάθε επιδοτούμενο άνεργο που θα προσλαμβάνεται σε μικρομεσαία επιχείρηση για να απασχοληθεί με πλήρη απασχόληση, ο εργοδότης θα συμπληρώνει το μισθό που θα έχει συμφωνηθεί και θα υπολείπεται έναντι του επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ του ΟΑΕΔ.
-Οι επιχειρήσεις να υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος που ανέρχεται συνολικά σε 12 μήνες.
-Οι επιχειρήσεις να δεσμεύονται για την παραμονή του ωφελούμενου στην επιχείρηση για 3 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΕΣΕΕ το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας 15,6% συναντάται στην ηλικιακή κατηγορία 25-29 ετών.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υπέβαλε συμπληρωματικές προτάσεις για την βέλτιστη απόδοση των κινήτρων.
Σύμφωνα με τις προτάσεις :
-Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν προβεί κατά το τρίμηνο πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να έχουν προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.
-Το ποσό της επιχορήγησης της επιχείρησης να ορίζεται σε 14 ευρώ ημερησίως, για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών μηνιαίως.
Συζητείται επίσης μετά τη λήξη της περιόδου λήψης του επιδόματος ανεργίας, ο ΟΑΕΔ να επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη σε ποσοστό έως και 90%.
Το πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας θα προβλέπει επίσης:
– μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία στα 3500 ευρώ έναντι 10.000 ευρώ και η υποχρέωση πρόσληψης για 12 μήνες
– εισαγωγή ενός συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού των εισφορών προς το ΙΚΑ με βάση τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό απασχολούμενων ανά επιχείρηση, μέτρο που συναντά την αντίδραση της ΕΣΕΕ.
Η αναπληρώτρια Υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου σημείωσε ότι: Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα κατάρτισης – τα οποία δεν είχαν συνδεθεί όπως θα έπρεπε με τις ανάγκες της αγοράς η οποία καθορίζει το πόσες προσλήψεις θέλει να κάνει , σε ποιους κλάδους και σε ποια επαγγέλματα – εμείς, ως κυβέρνηση, ολοκληρώσαμε και θεσμοθετήσαμε τον μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και πλέον τα προγράμματα που βγαίνουν για τους ανέργους στηρίζονται στο τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις ανά περιφέρεια.Η κατάρτιση επίσης συνοδεύεται με εγγυημένη απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που ανακοινώνουμε στο τέλος του μήνα και θα δείτε ότι όλες αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται πράξη. Με τους κοινωνικούς εταίρους έχουμε άριστη συνεργασία από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας, και σήμερα κάνουμε μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να μπορούν τα χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν επιδότηση να χρησιμοποιούνται για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο.