Η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να καταρτίσει επίσης «μαύρη» λίστα για όσους επιχειρηματίες εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις τζίρου την περίοδο των ελέγχων σε σχέση με τις υπόλοιπες
«Λουκέτο» έως και 30 ημερών εξετάζει να επιβάλλει το ΣΔΟΕ σε όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, μετά τη σύσκεψη που είχε με φορείς της αγοράς.
Οι αναφορές για μεγάλο «κύμα» φοροδιαφυγής στα τουριστικά νησιά έχουν προκαλέσει ανησυχίες στο υπουργείο Οικονομικών, που βλέπει ότι έτσι κι αλλιώς τα πρόστιμα είναι ήδη πολύ χαμηλά και δεν αποτελούν κίνητρο για την έκδοση αποδείξεων. Με το σκεπτικό αυτό λοιπόν ξεκινάει μια σειρά μέτρων αλλά και προληπτικών ελέγχων.
Εκτός από τα «λουκέτα» η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να καταρτίσει επίσης «μαύρη» λίστα για όσους επιχειρηματίες εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις τζίρου την περίοδο των ελέγχων σε σχέση με τις υπόλοιπες. Δηλαδή, αν οι εισπράξεις που παρουσιάζουν τις ημέρες των ελέγχων είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες ημέρες, τότε θα μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα και θα οδηγούνται σε τακτικό έλεγχο. Τα κριτήρια, τα όρια αποκλίσεων και οι ελεγκτικές διαδικασίες θα οριστούν με σχετική εγκύκλιο, στην οποία θα ληφθούν υπόψιν οι πρακτικές που ακολουθούν ελεγκτικές μονάδες άλλων χωρών.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πάντως, οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους, κλείνοντας καταστήματα ακόμα και για 30 ημέρες- όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις- και θα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους κατά τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι δεν εκδίδουν τα προβλεπόμενα παραστατικά.
Εάν πιαστούν για δεύτερη φορά να μην εκδίδουν αποδείξεις τότε θα μπαίνει «λουκέτο» για 48 ώρες, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και σε όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο.
Στη σύσκεψη τονίστηκε επίσης η ανάγκη αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ως μοναδική ίσως λύση στην φοροδιαφυγή, ενώ εκφράστηκαν και ερωτηματικά για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί η ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα που εκκρεμεί τόσους μήνες. Τέλος, κοινή παραδοχή όλων των φορέων ήταν ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών λειτουργεί περισσότερο ως κίνητρο παρά ως μέσο καταπολέμησης.