Επί τάπητος η απλή αναλογική – Μειώνεται το μπόνους των εδρών – Απαιτείται η ψήφιση του από 200 βουλευτές προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ
Μπορεί η Συνταγματική Αναθεώρηση να απαιτεί διαβούλευση ενός έτους, καθώς πρέπει να περάσει από δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, ωστόσο η αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στις άμεσες προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Τρίτη σημείωσε ότι η αλλαγή του εκλογικού θα γίνει «άμεσα», με πληροφορίες του να κάνουν λόγο για πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να έχει ολοκληρωθεί ει δυνατόν και πριν το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο. Δεδομένου ότι τούτο γεννά ερωτήματα και εγείρει σε πολλές περιπτώσεις σπέκουλα για τυχόν πρόθεση της κυβέρνησης για στήσιμο καλπών, στο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου οφείλει να γίνει σε «καθαρό» πολιτικό χρόνο, ώστε να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως επιχειρείται εκ του πονηρού και διαβεβαιώνουν πως οι κάλπες θα στηθούν το 2019 με την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μπορέσει να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό «200», ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης υπογράμμιζε πως «δεν γίνεται να είναι όλοι ικανοποιημένοι» από τον διακομματικό διάλογο που θα ανοίξει άμεσα για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, «φωτογραφίζοντας» επί της ουσίας τη Νέα Δημοκρατία. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι απαιτούμενοι 200 βουλευτές (2/3 της Βουλής) μπορούν να βρεθούν, είναι πρωτίστως η διερεύνηση της σύμπλευσης για τον εκλογικό νόμο με τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.
Οι δύο προτάσεις που έχει στο συρτάρι του ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώνουν ότι ο νέος νόμος θα κινείται προς το αναλογικότερο και θα προάγει την κουλτούρα των συνεργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες επί τάπητος έχει τεθεί η απλή και άδολη αναλογική. Υπέρ αυτής της θέσης πιέζει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποτελεί πάγιο αίτημά του, όσο και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα αφήσει ένα καθαρό αριστερό «αποτύπωμα» της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Η άλλη πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι και η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες είναι η επί το αναλογικότερο αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την πρόβλεψη ενός μειωμένου μπόνους (20 ή 30) εδρών μονάχα ωστόσο για κόμματα, τα οποία προεκλογικά έχουν έρθει σε προγραμματική συμφωνία για μετεκλογική τους συνεργασία στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Το μπόνους θα επιμερίζεται αναλογικά στα κόμματα που θα έχουν συνάψει την προγραμματική συμφωνία, χωρίς να αποκλείεται μετεκλογικά η είσοδος και άλλου κόμματος, το οποίο ωστόσο δεν θα έχει μερίδιο από το «δώρο» των εδρών.
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ανεβαίνει το συνολικό ποσοστό που καλούνται να εξασφαλίσουν τα κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση πάνω από το 41%. Υπέρ αυτής της άποψης τάσσονται πολλά κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν ότι με την απλή αναλογική ελλοχεύει ο κίνδυνος ακυβερνησίας. Το σύστημα αυτό στη βάση του ιταλικού μοντέλου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη πόλωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς προεκλογικά θα καλούνται τα κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις προθέσεις τους.
Δεδομένο πρέπει να θεωρείται σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών το σπάσιμο των τεσσάρων μεγάλων περιφερειών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και η παραμονή του 3% για την είσοδο στη Βουλή.
Τον δύσκολο γρίφο του εκλογικού νόμου καλούνται να λύσουν μέσα στο καλοκαίρι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο γγ του υπουργείου Κώστας Πουλάκης και οι συνταγματολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Στο παζλ της λύσης του εκλογικού πάντως δεδομένο είναι, όπως διαβεβαίωσε και η Όλγα Γεροβασίλη, ότι μπαίνουν και οι αλλαγές της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς τόνισε πως «έχει μεγάλη σχέση του τι θα αποτυπωθεί στον εκλογικό νόμο, σε σχέση με το τι παρεμβάσεις θα χρειαστούν και στη Συνταγματική Αναθεώρηση».