Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το ιδρυτικό καταστατικό του ΚΙΕΦ, στο οποίο δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ (!!!) για μειονότητα, είτε εθνική είτε θρησκευτική!
Οι σκοποί του κόμματος, η λειτουργία του και τα ιδρυτικά του μέλη – Σε περίπτωση διάλυσης του ΚΙΕΦ ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία του περιέρχεται στα βακούφια της μειονότητας
«Εμείς ως Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης απαιτούμε να αναγνωριζόμαστε με τη δική μας ταυτότητα» ανέφερε στην τελευταία του ανακοίνωση το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του κ. Προκόπη Παυλόπουλου περί ύπαρξης θρησκευτικής (και όχι εθνικής) μειονότητας στη Θράκη.
Με την παραπάνω όμως τακτική, που ακολουθεί κατ’ επανάληψη το ΚΙΕΦ, η ηγετική του σημερινή ομάδα παρεκκλίνει παράλληλα με αυθαίρετο (και ίσως παράτυπο) τρόπο από τις αρχές και τους σκοπούς του κόμματος όπως αυτά αποτυπώνονται στο επίσημο ιδρυτικό του καταστατικό που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η ΦΩΝΗ.
Στο ιδρυτικό καταστατικό του κόμματος, το οποίο κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο στις 12 Σεπτεμβρίου 1991, ο σκοπός και η λειτουργία του ΚΙΕΦ ορίζονται ξεκάθαρα (στο άρθρο 4) ως εξής: «Το κόμμα για την ίση μεταχείριση των ανθρώπων εκφράζει όλους τους Έλληνες πολίτες στην ύπαιθρο και στις πόλεις που αποδέχονται την αναδιοργάνωση της κοινωνίας πάνω στις αρχές της δημοκρατίας, της ισονομίας, ισοπολιτείας και τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποδέχεται και αναγνωρίζει τα ιδρύματα και τις οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Κατακρίνει όλες τις υπαρκτές αδικίες, καταπιέσεις και διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Καταδικάζει την μόλυνση του περιβάλλοντος με όλα τα μέσα της παλιάς και σύγχρονης τεχνολογίας και ιδιαίτερα με πυρηνικά. Αποδέχεται τις αρχές του GREEN PEACE τους πράσινους και την διατήρηση της ισορροπίας της φύσεως. Είναι υπέρ της καταπολεμήσεως της ανεργίας, της αγραμματοσύνης και των ναρκωτικών. Υποστηρίζει την άριστη ιατρική περίθαλψη και αποδέχεται τη συνεργασία με τους διεθνείς Οργανισμούς Υγείας, Πρόνοιας, Αθλητισμού και Παιδείας. Δέχεται την ειρήνη ως σύμβολο αγάπης και φιλίας μεταξύ των λαών του κόσμου. Δέχεται τις αρχές της συνυπάρξεως των διαφόρων θρησκευμάτων και καταδικάζει τις φυλετικές διακρίσεις και επίσης καταδικάζει την δημαγωγία δια του Τύπου και με τα ΜΜΕ που προκαλούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό στο λαό. Είναι υπέρ της ισότητας των δύο φύλων».
Όπως γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό από την ανάγνωση του παραπάνω κειμένου το ίδιο το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας όχι μόνο δεν κάνει, έστω για το νομότυπο του μέρους, οποιαδήποτε απλή αναφορά στη μειονότητα της Θράκης αλλά την παραλείπει και την εξαφανίζει (!!!) τελείως σαν να μην υπάρχει καν και το εύλογο ερώτημα που γεννάται πλέον είναι, ποιον άραγε εξαπατεί και παραπλανεί αυτό το κόμμα; Την ελληνική Πολιτεία και τους νόμους της ή τους μουσουλμάνους της Θράκης αλλά και όλους τους υπόλοιπους στους οποίους κάνει διαρκώς λόγο για ύπαρξη εθνικής μειονότητας την ώρα που αυτό στο πλέον επίσημο έγγραφο του δεν την αποδέχεται;
Οι αρχές και τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος
Στα άρθρα του επίσημου καταστατικού του ΚΙΕΦ ορίζονται μεταξύ άλλων η βασική αρχή του κόμματος και η οργανωτική του διάρθρωση. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το κόμμα θυμίζει, ως προς την εισδοχή μελών, τη λειτουργία μασονικών οργανώσεων καθώς για να γίνει κάποιος μέλος απαιτείται όχι μόνο μια αίτηση και μια απλή απόφαση της τοπικής οργάνωσης αλλά και η σύσταση (!!!) δύο ήδη εγγεγραμμένων μελών.
Παράλληλα, ασυμβίβαστη θεωρείται η ιδιότητα του μέλους με τη συμμετοχή του σε άλλο κόμμα, όρος που έχει πάει όμως κι αυτός στον κάλαθο των αχρήστων καθώς πολλά μέλη του στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε άλλα κόμματα με παράδειγμα τον κ. Χατζηοσμάν που ήταν βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ αλλά και σήμερα με τον κ. Κατραντζή ο οποίος είναι πολιτευτής με τη ΝΔ. Αναφέρεται ωστόσο ρητά στο 8ο άρθρο του καταστατικού ότι «…ασυμβίβαστη είναι η συμμετοχή του σε άλλο κόμμα που ακολουθεί αντίθετους με το καταστατικό του κόμματος σκοπούς ή υποστήριξη τέτοιων προσπαθειών», κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί κάλλιστα από τον οποιονδήποτε πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν ίδιους σκοπούς με το ΚΙΕΦ μιας και φιλοξενούν στο κόμμα τους κοινά στελέχη!!!
Στα υπόλοιπα άρθρα του καταστατικού γίνεται αναφορά στα όργανα του κόμματος, στον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Οργάνωσης, της Περιφερειακής Οργάνωσης, της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Γραφείου, του Προέδρου, του Γ.Γ., του Πειθαρχικού Συμβουλίου αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το Συνέδριο του κόμματος συνέρχεται τακτικά κάθε δύο χρόνια όποτε και εκλέγεται νέος πρόεδρος αλλά και έκτακτα όταν συντρέχει ειδικός λόγος κατά την κρίση της Κεντρικής Επιτροπής. Επιπλέον, το ΚΙΕΦ δύναται να ιδρύσει και να εκδώσει εφημερίδες αλλά και να λειτουργήσει ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι πόροι του κόμματος προέρχονται από τις εισφορές των μελών, από δωρεές, από έσοδα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων περιοδικών κλπ) ενώ σε περίπτωση διαλύσεως του ΚΙΕΦ ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία του «περιέρχεται αυτοδικαίως στα κατά τόπους βακούφια της μειονότητας».
Τέλος, μαζί με το καταστατικό όπως αυτό κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο επισυνάπτεται και λίστα με τα ιδρυτικά του μέλη. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο Αχμέτ Σαδίκ, ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο Εσάτ Χουσεΐν, ο Ιδρίς Μεμέτ.
Δείτε εδώ ολόκληρο το ιδρυτικό καταστατικό του ΚΙΕΦ
Λευτέρης Γλερίδης
facebook.com/gleridis