Τελειωμό δεν έχουν οι προκλήσεις των εξτρεμιστών της μειονότητας στη Θράκη, οι οποίοι ανενόχλητοι και απολαμβάνοντας τα προνόμια που απορρέουν από τη δημοκρατία και το Σύνταγμα στην Ελλάδα συνεχίζουν την απαράμιλλη δράση τους σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένταση ανάμεσα στα σύνοικα στοιχεία.
Γιατί μόνο ως πρόκληση αλλά και ασέβεια απέναντι στην ελληνική Πολιτεία μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία της «Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας Μειονότητας Δυτικής Θράκης» να διοργανώσει συνέδριο για τον Γαζή Εβρενό το Σάββατο 14 Μαΐου, ανήμερα της απελευθέρωσης της Θράκης και με την παρουσία μάλιστα σε αυτήν του ίδιου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Το Συνέδριο με τίτλο «Γαζή Εβρενός και Βαλκάνια» θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή της καθηγήτριας και βοηθού κοσμήτορα Δρ. Αϊσεγκιούλ Κιλίτς στο ξενοδοχείο Z Palace της Ξάνθης και η Εκπαιδευτική Εταιρεία της Μειονότητας καλεί όλους τους δημοσιογράφους αλλά και τον «κόσμο μας» να παραβρεθεί σε αυτό.
Ποιος ήταν ο Γαζή Αχμέτ Εβρενός
Το πραγματικό του όνομα ήταν Εβρενόζ (εκ του «Ουρανός»), αλλά μεταξύ των ελληνικών πληθυσμών αναφέρονταν ως Εβρενέζ. Υπηρέτησε στον οθωμανικό στρατό από το 1359. Γνώρισε πολύχρονη σταδιοδρομία ως στρατηγός, και διακρίθηκε υπό την αρχηγία του πρίγκιπα Σουλεϊμάν Πασά και των σουλτάνων Μουράτ Α΄, Βαγιαζήτ Α΄ και Σουλεϊμάν Τσελεμπή. Συμμετείχε σε πολλές σημαντικές μάχες των Οθωμανών. Κατέκτησε τη βυζαντινή Θράκη και Μακεδονία καθώς και την Κόρινθο το 1397.
Οι Βυζαντινοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν με αρνητικό τρόπο τον Εβρενό. Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ αναφέρει σε γραπτό του έργο το 1409 ότι ο Εβρενός ήταν αιμοβόρος με «απαράμιλλη» έχθρα για τους Χριστιανούς.
Ο Γαζή Εβρένος μπέης υπήρξε ιδρυτής του οθωμανικού οίκου Εβρενόζογλου, τουρκικού κλάδου του βυζαντινού οίκου των Ουρανών. Υπήρξε επίσης και ο κύριος κατακτητής των Βαλκανίων με τη συμβολή άλλων Οθωμανών πολέμαρχων, όπως οι Σεχζαντέ Μουσταφά, Χατζή Ιλ Μπεγί και Ουτς Μπεγί Τουραχάν.
Στην Κομοτηνή ο Γαζή Εβρενός έκτισε το Ιμαρέτ Κομοτηνής κοντά στα ανατολικά τείχη του βυζαντινού κάστρου των Κουμουτζηνών, το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα και είναι εκκλησιαστικό μουσείο.