Με έγγραφο, και όχι με εξώδικο, ο Δήμος Κομοτηνής ζήτησε από το ΚΕΔΔΥ Ροδόπης τη μετακίνηση του από το κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ αφού όμως πρώτα βρεθεί κάποιος άλλος χώρος για τη μεταστέγαση του, αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης
Το ρεπορτάζ της ΦΩΝΗΣ για την απομάκρυνση του ΚΕΔΔΥ Ροδόπης από το κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ επιβεβαιώνει έμμεσα και επί της ουσίας ο πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης μέσω επίσημης απάντησης του στην εφημερίδα.
Η ένσταση του κ. Γκαράνη όσον αφορά το αρχικό ρεπορτάζ έγκειται στην αναφορά περί «εξωδίκου» εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και στους επικείμενους ελέγχους για τα προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς όπως τονίζει «η δύναμη των φιλοξενούμενων νηπίων ήταν και είναι πάντα σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών».
Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Δήμου Κομοτηνής σημειώνει ότι όντως ο Δήμος ζήτησε με έγγραφο του προς το ΚΕΔΔΥ Ροδόπης την μετακίνηση του από το κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ αφού όμως πρώτα βρεθεί χώρος για τη μεταστέγαση του. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Γκαράνης αποφεύγει στην απάντηση του να εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Κομοτηνής ζήτησε την απομάκρυνση αυτή.
Ασχολίαστη, επίσης, δεν μπορεί να μείνει και η αναφορά για τη μεταστέγαση του ΚΕΔΔΥ στο πρώην κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ, στο οποίο φαίνεται να παρουσιάζεται πολεοδομική αυθαιρεσία καθώς χτίστηκε παράνομα η πυλωτή της πολυκατοικίας και ως εκ τούτου ο χώρος αυτός είναι άγνωστο αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.
Αναλυτικά, η απάντηση του προέδρου του ΚΕΜΕΑ Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη έχει ως εξής:
«Επειδή με έκπληξη διαβάσαμε τα όσα αναφέρονται στο από 15-4-2016 άρθρο της εφημερίδας σας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε και τους υπόλοιπους δημότες μας προς αποκατάσταση της αλήθειας και για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις τα εξής:
Δεν υπάρχει νομοθετικό καθεστώς το οποίο να ορίζει τις προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας και λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (πρώην κρατικοί παιδικοί Σταθμοί). Έτσι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί αντί της άδειας λειτουργίας έχουν τα Προεδρικά Διατάγματα Ίδρυσης τους τα οποία ισχύουν έως 31-12-2016 σύμφωνα με το Ν.4369/2016. Επομένως οι Παιδικοί Σταθμοί μπορούσαν και μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ χωρίς κανένα πρόβλημα και κυρίως χωρίς να φοβούνται κάποιον έλεγχο.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η δύναμη των φιλοξενούμενων νηπίων ήταν και είναι πάντα σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών (ΦΕΚ 497/22-4-2002).
Αντιμετωπίσαμε με μεγάλη ευαισθησία το θέμα γιατί ακριβώς γνωρίζουμε την προσφορά του ΚΕΔΔΥ Ροδόπης στο χώρο της εκπαίδευσης. Η διοίκηση των Παιδικών Σταθμών και ο Δήμος ως ιδιοκτήτης του κτιρίου (πρώην ΠΙΚΠΑ), απευθύνθηκαν με έγγραφο τους και όχι με εξώδικο όπως λανθασμένα αναφέρεται, στη διοίκηση του ΚΕΔΔΥ Ροδόπης, εξηγώντας τους λόγους που χρειαζόταν τους χώρους και μάλιστα προτείνοντας τη μετακίνηση τους στα γραφεία άλλου δημόσιου κτιρίου και στη συνέχεια το ΚΕΔΔΥ Ροδόπης με το αρίθμ. Φ.20/7097/24-07-2014 έγγραφο του προς το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησαν την παραχώρηση κατά χρήση δημοσίου κτήματος (το πρώην κτίριο ΕΟΜΜΕΧ) για τη μεταστέγαση τους.
Επειδή όμως αντιμετωπίζουμε με την ίδια ευαισθησία και την παροχή προσχολικής αγωγής δεν νομίζουμε ότι είναι κατακριτέα η θέληση και η προσπάθεια που καταβάλει η διοίκηση να κάνει σωστά τη δουλειά της και να αφουγκράζεται τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των οικογενειών σε μια περίοδο έντονων οικονομικών προβλημάτων.
Έχει σημασία να θυμόμαστε πως και οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι οποιαδήποτε δομή, αλλά μία δομή που πρέπει να λειτουργεί άψογα αφού αφορά την ευαίσθητη ηλικία μικρών παιδιών, αφορά την διαμόρφωση της προσωπικότητας τους σε αυτή την κρίσιμη ηλικία και καθήκον δικό μας είναι να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, σε καμία περίπτωση, όπως ήδη η διοίκηση του ΚΕΔΔΥ γνωρίζει, δεν ζητήθηκε η αποχώρηση του ΚΕΔΔΥ από το κτίριο, πριν την εξεύρεση άλλου χώρου για τη στέγαση του».