Τα υπεράριθμα παιδιά που πήρε στους παιδικούς σταθμούς, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, και οι πιθανοί έλεγχοι που φοβάται η Δημοτική Αρχή ο λόγος της έξωσης του ΚΕΔΔΥ Ροδόπης
Το ανάλγητο πρόσωπο της απέναντι σε κοινωνικές υπηρεσίες που επιτελούν σημαντικό έργο δείχνει η Δημοτική Αρχή Κομοτηνής, προτιμώντας όπως φαίνεται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ πάρα την υποστήριξη μαθητών που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο Δήμος Κομοτηνής, όπως και πολλοί Δήμοι ανά τη χώρα, εντάχθηκε σε προγράμματα του ΕΣΠΑ προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες οικογένειες της περιοχής να στείλουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς με χαμηλότερα τροφεία.
Για να ενταχθεί όμως κάποιος Δήμος σε κάποιο από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ έπρεπε να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες μάλλον ο Δήμος Κομοτηνής δεν πληρούσε. Μια από αυτές τις προϋποθέσεις, λοιπόν, έκανε λόγο για συγκεκριμένη αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά παιδί, αναλογία την οποία η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν τήρησε ή δεν προέβλεψε με αποτέλεσμα να πάρει υπεράριθμα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Τον μεγάλο αυτό αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ο Δήμος σήμερα δεν μπορεί να τους δικαιολογήσει καθώς δεν διαθέτει τους αντίστοιχους χώρους φιλοξενίας με αποτέλεσμα εδώ και αρκετό καιρό να αναζητά νέους χώρους, υπό τον φόβο και των επικείμενων ελέγχων που πρόκειται να γίνουν για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Ήδη το περασμένο καλοκαίρι αποφασίστηκε η επέκταση του Ζ’ Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Κομοτηνής που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το ΚΕΔΔΥ Ροδόπης, όμως αυτό όπως φάνηκε δεν ήταν αρκετό και για αυτόν τον λόγο ο Δήμος Κομοτηνής έστειλε εξώδικο στο ΚΕΔΔΥ απαιτώντας την έξωση του προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω ο δημοτικός σταθμός.
Το ΚΕΔΔΥ Ροδόπης πάντως αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει να βρεθεί άμεσα στο δρόμο καθώς καλύπτεται με παραχώρηση που είχε υπογράψει παλαιότερα με τη διοίκηση του τότε ΠΙΚΠΑ. Από το 2018 όμως και έπειτα, όποτε και λήγει η παραχώρηση κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την τύχη του ΚΕΔΔΥ Ροδόπης το οποίο θα αντιμετωπίσει τότε τον κίνδυνο της έξωσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Δημοτική Αρχή Κομοτηνής υπέπεσε και συνεχίζει να υποπίπτει σε μεγάλα λάθη. Στην αρχή προσπάθησε να εξαπατήσει αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αντλήσει μεγαλύτερα κονδύλια του ΕΣΠΑ και σήμερα, επιχειρώντας να διορθώσει το πρώτο λάθος, θέλει να πετάξει στο δρόμο το ΚΕΔΔΥ Ροδόπης.
Τι είναι τα ΚΕΔΔΥ
Τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.), παλαιότερα ονομαζόμενα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) λειτουργούν στις έδρες των νομών και νομαρχιών, ως αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία υπάγονται απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας. Σκοπός των ΚΕΔΔΥ είναι η προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και κυρίως εκείνων, που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας.
Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΔΥ, την Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) και τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων.
Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος της ηλικίας τους. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από έναν εκπαιδευτικό ΕΑΕ (προσχολικής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), έναν παιδοψυχίατρο ή παιδίατρο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία (όπου υπάρχει), έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν ψυχολόγο και έναν λογοθεραπευτή (όπου υπάρχει). Στη διεπιστημονική ομάδα δύναται να συμμετέχει και εργοθεραπευτής ή μέλος του εξειδικευμένου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) του κλάδου ΠΕ 31 κατά περίπτωση, κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου του οικείου ΚΕΔΔΥ. Οι απόφοιτοι άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, που δεν έχουν αξιολογηθεί ως άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΕΡΙΔΗΣ