Νέα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, με βάση παρούσες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και τις δημοσιονομικές δυνατότητες εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, σημειώνει ο Υπουργός απαντώντας στον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ
Την οριστική ταφόπλακα στην επιδότηση του μισθολογικού κόστους του 12% που καθιερώθηκε για τις παραμεθόριες περιοχές βάζει οριστικά η κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Σταθάκη.
Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του Ποταμιού, Ιλχάν Αχμέτ, αναφέρει πως «Η επιδότηση του μισθολογικού κόστους έχει προ πολλού εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο υιοθετήθηκε και πλέον θεωρείται παρωχημένο μέτρο. Σημειώνεται δε, ότι από το πρώτο εξάμηνο του 2010 και έπειτα δεν εφαρμόζεται. Τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν τις δυνατότητες σχεδιασμού δέσμης μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, με βάση παρούσες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και τις δημοσιονομικές δυνατότητες.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι στην απάντηση της Κομισιόν προς την Ευρωβουλευτή κ. Μ. Σπυράκη αναφέρεται: Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί το μέτρο στο οποίο αναφέρεται η κ. βουλευτής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εν λόγω μέτρου».
Με νέα ερώτηση επανέρχεται ο Ιλχάν Αχμέτ
Στην απάντηση αυτή του κ. Σταθάκη ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επανήρθε με νέα ερώτηση του, στην οποία αναφέρεται αναλυτικά: «Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση κωφεύει στο αίτημα των φορέων της Θράκης για την υλοποίηση της θεσμικής της υποχρέωσης με την απόδοση του μισθολογικού κόστους του 12% προς τις επιχειρήσεις της περιοχής μας και με συνοπτικές διαδικασίες το τοποθετεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, χαρακτηρίζοντάς το, «παρωχημένο μέτρο που εκπλήρωσε προ πολλού τον σκοπό για τον οποίο υιοθετήθηκε».
Για να χρυσωθεί το χάπι, αναφέρεται στην απάντηση, ότι τα συναρμόδια υπουργεία, «εξετάζουν μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας με βάση τις παρούσες συνθήκες της οικονομίας και τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Όπερ σημαίνει, πρακτικώς, το μεγαλείο της ασαφούς απάντησης…
Ερωτάται, συνεπώς, ο κύριος υπουργός:
Α) Από πότε οι κυβερνήσεις καταργούν διά υπουργικών ανακοινώσεων ψηφισμένους νόμους;
Β) Ποιος κατά την άποψη της σημερινής κυβέρνησης ήταν ο σκοπός που θεσπίστηκε η επιδότηση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις της Θράκης και με ποιο τρόπο εκπληρώθηκε ο σκοπός αυτός;
Γ) Σκοπεύει ο κ. Σταθάκης και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συμψηφίσουν τις οφειλές των επιχειρήσεων, που παρέμειναν σε λειτουργία μέσα στην λαίλαπα της κρίσης, με την οφειλή του μισθολογικού κόστους που ενέγραψαν στους ισολογισμούς τους και φορολογήθηκαν γι’ αυτήν;
Δ) Εάν, παρ’ ελπίδα, η Κομισιόν εντοπίσει το συγκεκριμένο μέτρο και δεχθεί ότι αυτό δεν επηρεάζει τον υγιή ανταγωνισμό και δεν συνιστά αθέμιτη πρακτική εθνικών ενισχύσεων, τότε θα συνέχιζε η κυβέρνηση να επιμένει ότι αυτό είναι ένα παρωχημένο μέτρο που καταργείται δια μιας υπουργικής ανακοινώσεως;
Ε) Με ποιον «μοντέρνο», κατά την κυβέρνηση τρόπο, πρόκειται να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στην Θράκη και πώς θα εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας στην φτωχότερη από πλευράς ΑΕΠ, ελληνική Περιφέρεια;».