Κατώτατη σύνταξη 380 ευρώ –Μείωση των επικουρικών για 125.000 συνταξιούχους
Κατώτατη σύνταξη 380 ευρώ απαιτεί το ΔΝΤ για 15 χρόνια ασφάλισης αντί για 392 που ορίζει το μνημόνιο, πιέζοντας για χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των νέων συντάξεων έως και 30%.
Ένα βήμα πίσω έχει κάνει η κυβέρνηση, αντιπροτείνοντας νέους συντελεστές που οδηγούν σε μειώσεις 10% έως 20%.
Η κλίμακα της ελληνικής πρότασης ξεκινά από 0,77% για κάθε έτος μέχρι την 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης. Προβλέπει συντελεστή 0,95 για κάθε έτος ασφάλισης μεταξύ 19 και 21 (από 1,04) 1,4 για τα έτη από 24 έως 27 (από 1,29), 1,84 για τα έτη 33-36 (έναντι 1,69 της αρχικής πρότασης) και 2% για τα έτη 40 έως 42, όπως προέβλεπε και η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα αποτελέσουν κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης καθώς ο υπουργός εργασίας έχει τονίσει ότι θα δεχθεί περαιτέρω μειώσεις των συντελεστών.
Την ίδια ώρα ανοιχτό μένει έως την επιστροφή των δανειστών το ποσοστό μείωσης της βασικής σύνταξης για τη 15ετία ,με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας να υποστηρίζει ότι έχει «κλειδώσει» στο ποσό των 345,6 ευρώ ( 384 ευρώ για την 20ετία) και τους δανειστές να ζητούν περαιτέρω συμπίεσή της κάτω και από 300 ευρώ . Δύσκολα θα γεφυρωθούν οι διαφορές και στο κεφάλαιο των επικουρικών συντάξεων που αναμένεται να «κουρευτούν» έως και 40%. Το Υπουργείο Εργασίας «φωτογραφίζει» ως πρώτα «θύματα» των περικοπών περίπου 125.000 συνταξιούχους με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης . Πρόκειται για συνταξιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης ,των ασφαλιστικών ταμείων , των εμπορικών καταστημάτων ,της ΔΕΗ , της ΕΡΤ , των τραπεζών ( Εθνικής ,Alpha και πρώην ΕΤΒΑ ) των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων ,των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κα.
Πάντως παρότι αποδέχεται μειώσεις στις επικουρικές ( εξοικονόμηση 200 εκ. ευρώ) , η ελληνική πλευρά επιμένει στην πρόταση για αύξηση των εισφορών, κατά μία ή ακόμη και κατά μισή μονάδα καθώς διαφορετικά δεν καλύπτεται έλλειμμα του ΕΤΕΑ ( σήμερα 650 εκ ευρώ) το οποίο υπολογίζεται ότι θα φθάσει σε υπέρογκα ύψη το διάστημα 2018-2024.
Στις κατηγορίες που «φωτογραφίζονται» θα ισχύσει ο «κόφτης» των 1400 ευρώ . Δηλαδή θα γλιτώσουν από τις περικοπές οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1400 ευρώ ακόμα ενώ το ποσοστό μείωσης για τους υψηλοσυνταξιούχους δε θα υπερβεί το 40% . Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου εργασίας από τους 1,2 εκ συνταξιούχους του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου, μόνο 125.000 θα θιγούν από τη μείωση των επικουρικών. Πχ . Συνταξιούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης με 35 χρόνια ασφάλισης και πτυχίο ΑΕΙ εισπράττει 1400 ευρώ κύρια σύνταξη κα 230 επικουρική , σύνολο 1630 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης του υπερβάλλοντος ποσού των 230 ευρώ , σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου εργασίας θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες.
Α) την τελική απόφαση των δανειστών για το αν δέχονται μερική αύξηση των εισφορών κατά 0,50 έως 1% στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και
Β) την απόδοση που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των αποθεματικών του ΕΤΕΑ που σήμερα ανέρχονται σε 2,6 δις ευρώ . Οι δανειστές δε δέχονται ως αντίβαρο την αξιοποίηση της περιουσίας . Αλλά ακόμα και αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση, το «σπάσιμο» των ομολόγων ενέχει τον κίνδυνο να καταγραφούν μεγάλες ζημιές , όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.
Ωστόσο , ακόμα και το σύνολο της περιουσίας να ρευστοποιηθεί δεν καλύπτει ούτε τις ετήσιες ανάγκες του ΕΤΕΑ το οποίο πέρυσι δαπάνησε 3 δις ευρώ για την πληρωμή των τρεχουσών συντάξεων αλλά και την καταβολή των αναδρομικών σε καθυστερούμενες συντάξεις . ( Τα συσσωρευμένα εκκρεμή αιτήματα ξεπερνούν τα 100.000).
Οι δανειστές συμφώνησαν να διατηρηθεί έως το 2018 η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει μετά τον επανϋπολογισμό των συντάξεων, με την προϋπόθεση ότι στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου θα προβλέπεται η φόρμουλα ( μαθηματικό μοντέλο) βάσει του οποίου θα γίνει ο επαναυπολογισμός ακόμα στις περιπτώσεις ελλιπών στοιχείων. Το 2017 ωστόσο θα επαναξιολογηθεί αν καλύφθηκε ο στόχος για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης καθώς οι δανειστές έχουν πάντα στραμμένο το βλέμμα σε «μετρήσιμες» αποδόσεις που δεν είναι άλλες από τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις.