Σε χαμηλά 17 ετών υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα, καταδεικνύοντας την έκρηξη της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, την ώρα που οι ΗΠΑ εξάγουν το πρώτο φορτίο σχιστολιθικού φυσικού αερίου.
Τη Δευτέρα, οι τιμές του φ/α στην αγορά της Νέας Υόρκης έκλεισε με πτώση 4,5% στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, ενώ τα προγνωστικά του καιρού έκαναν λόγο για αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες εβδομάδες, προκαλώντας έτσι κάμψη στη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση.
Η πτώση αυτή ανέβασε τις απώλειες στο φ/α στο 26% για τον μήνα Φεβρουάριο. Την Τρίτη, οι τιμές ανέκαμψαν, οι προοπτικές ωστόσο παραμένουν χαμηλές.
Η Ιαπωνία που αποτελεί και τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου, επανεκκινεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες έξι χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, με την επαναλειτουργία τριών από τους συνολικά 43 αντιδραστήρες τον περασμένο Αύγουστο, ενώ αναμένεται η επαναλειτουργία περισσότερων. Συνεπεία τούτου, η χώρα δεν θα εξαρτάται πια σε τόσο μεγάλο βαθμό από το υγροποιημένο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειωτέον ότι τον Ιανουάριο, η εισαγωγή LNG στην Ιαπωνία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και 6 χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomverg.
Οι εξελίξεις δεν ευνοούν την Αυστραλία, η οποία έριξε 160 δισ. δολ. σε επενδύσεις στο LNG ακριβώς πριν ξεσπάσει η κρίση στα εμπορεύματα που είχε ως αποτέλεσμα και την πτώση κατά 70% στις τιμές του πετρελαίου από το καλοκαίρι του 2014.
Και στην Κίνα η ζήτηση για LNG έχει μειωθεί κατά 1% το 2015 λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της.