Αφού διόρισε με παχυλό μισθό την κομματική του φίλη ζητάει ούτε λίγο ούτε πολύ η Αναπτυξιακή να μην πληρώσει την ΔΕΥΑΚ και τα χρέη να τα φορτωθούν οι δημότες Κομοτηνής – Απαξίωσε για ακόμη μια φορά την τοπική κοινωνία υπακούοντας στις επιλογές του κόμματος του
Θα λέγαμε ότι ο Δήμαρχος Πετρίδης έπεσε θύμα της δικής του ιδεολογίας, ότι ο πολιτικός πολιτισμός πρέπει να χαρακτηρίζει τους πολιτικούς στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό ενισχύεται από τις πολλές αναφορές μας για τη «χαβούζα» που άφησε στον Δήμο Κομοτηνής η δημοτική Αρχή του Κοτσάκη, ισχυρό μέλος της οποίας ήταν και ο Μέτιος.
Τότε λέγαμε ότι πρέπει ο Πετρίδης να σπάσει το απόστημα και να δώσει στην κοινωνία όλα τα στοιχεία με την κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος από τους «ημετέρους» της δεξιάς δημοτικής Αρχής. Δυστυχώς δεν το έκανε και τώρα απολαμβάνει την αχαριστία του Μέτιου, ο οποίος τον κατηγορεί ότι επί 5 χρόνια δεν ασχολήθηκε με τα οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα της Αναπτυξιακής Ροδόπης.
Συμφωνούμε στη λογική αυτή όπως συμφωνούμε ότι ο Πετρίδης δεν στηλίτευσε την πολιτική του Μέτιου στις θέσεις που κατέλαβε όπως του Αντιδημάρχου Οικονομικών, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και του προέδρου της ΔΕΥΑΚ.
Στην πρώτη θέση ήταν ένας από αυτούς που άφησαν οικονομικό κενό πολλών εκατομμυρίων ευρώ ενώ εντύπωση προκαλούν και οι οφειλές 500.000 ευρώ προς το ΙΚΑ με τις οποίες ολοκλήρωσε τη θητεία του στην ΔΕΥΑΚ.
Εντύπωση προξενεί, επίσης, η αναφορά του για χρέη 66.476 ευρώ του Πολιτιστικού Κέντρου Κομοτηνής «Μελίνα Μερκούρη» στη ΔΕΥΑΚ και ρωτάμε αν αυτό το χρέος αφορά τον εργολάβο κατασκευής του κτιρίου και εξοφλήθηκε όταν και αυτός ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.
Εντύπωση, και ιδιαίτερα αλγεινή μάλιστα, προξενεί και η άποψη του ότι αυτά τα χρέη δεν πρέπει (!!!) να πληρωθούν κι ας επιβαρυνθούν οι δημότες της Κομοτηνής.
Τελικά ο Μέτιος επιχειρεί με ένα «θολό» τρόπο να επιρρίψει τις ευθύνες για το κατάντημα της Αναπτυξιακής στον δήμαρχο προκειμένου ο ίδιος να αποποιηθεί τις ευθύνες του από την πλήρη αποτυχία και ανικανότητα των πέντε μηνών να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό τρόπο λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου.
Εκείνο που θα έπρεπε να πράξει ήταν αμέσως η καταγραφή της κατάστασης, να ελέγξει τα οικονομικά δεδομένα, να εξετάσει τα έσοδα και τα έξοδα από τη λειτουργία του Κέντρου και όχι πέντε μήνες μετά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του να επιτίθεται κατά του Δημάρχου και του εκπροσώπου του ΤΕΕ γιατί ζήτησαν τα αυτονόητα που πρέπει να υπάρχουν σε ένα σοβαρό παράγοντα της πολιτικής.
Ο Χρήστος Μέτιος, εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, μας παρουσιάζει το νέο πρόσωπο της δεξιάς παράταξης. Χωρίς διαφανείς διαδικασίες και χωρίς να ερωτηθεί η κοινωνία της Ροδόπης διόρισε με παχυλό μισθό την κομματική του φίλη!!!
Όταν με τις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των δύο φορέων ζητούν επιτακτικά να προσκομιστεί ένας προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων προκειμένου να αποφασιστεί η πρόσληψη μιας διευθύντριας, και μάλιστα με τεράστιο μισθό και λοιπά έξοδα, είναι τουλάχιστον δείγμα ανευθυνότητας και επιπολαιότητας να ισχυρίζεται ο Μέτιος ότι ΘΑ γίνει ένας προγραμματισμός, ΘΑ αρχίσουν πολιτιστικές δράσεις και ΘΑ ενισχυθεί το Κέντρο από την Περιφέρεια η οποία υποσχέθηκε και ανάλογη επιχορήγηση (αλήθεια όταν ο Περιφερειάρχης έλεγε για κλείσιμο της «χαβούζας» εννοούσε ότι με χρήματα του δημοσίου θα ικανοποιούσε τις ορέξεις των μελλοντικών διαχειριστών;).
Σε περίπτωση που δεν έχουν αποτελέσματα οι μαξιμαλιστικές σκέψεις του Μέτιου και της κομματικής του φίλης, ποιος θα αναλάβει την υποχρέωση αποπληρωμής των οφειλών;
Ούτε λόγος για την ταμπακέρα
Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τη πραγματική διάσταση που πήρε το θέμα και εξαιτίας του τρόπου που ενέργησε στο θέμα της πρόσληψης της κομματικής του φίλης που έγινε χωρίς ένα δημόσιο διαφανή τρόπο επιλογής, χωρίς να ερωτηθεί η κοινωνία της Ροδόπης που έχει αξιόλογους συλλόγους και αξιόλογα πρόσωπα και μάλιστα επιστημονικού επιπέδου με διακρίσεις σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ, με συμμέτοχη σε ευρωπαϊκές συμφωνικές ορχήστρες ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας του κτιρίου αλλά γέμισε με ψέματα τους πάντες με την ένταξη ανθρώπων με κατασκευασμένα βιογραφικά σημειώματα.
Ποιος είναι αυτός που απαξιώνει τους θεσμούς και την υποχρέωση των εκλεγμένων να είναι πιστοί στην δημοκρατική αρχή της διαφάνειας, του δημοκρατικού διαλόγου και της αντικειμενικής επιλογής των καλύτερων; Ποιος είναι αυτός που απαξιώνει του πολίτες της Ροδόπης με τα τόσα προβλήματα στην απασχόληση και «φυτεύει» την εκλεκτή του κόμματος του αλλά και του ιδίου;
Ασφαλώς στα ερωτήματα αυτά δεν πρόκειται να απαντήσει αφού δεν το έκανε μέχρι τώρα αλλά θα προτιμήσει με κάποια σχόλια σε προσκείμενη εφημερίδα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η στάση του.
Να σημειώσουμε ακόμη μια φορά ότι υπάρχει εντολή ελέγχου από τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης για την υποβολή στοιχείων που αφορούν την υπόθεση Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Κομοτηνής «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» χωρίς όμως ο Μέτιος μέχρι στιγμής, παρόλο που πέρασαν 4 μήνες, να ευαισθητοποιείται ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει παρέμβαση και των Οικονομικών Εισαγγελέων.
Η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης στον Δήμαρχο Κομοτηνής
Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και προέδρου της Αναπτυξιακής, Χρήστου Μέτιου, προς τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη, η οποία έχει ως εξής:
«Όταν το καλοκαίρι του 2015 οι μέτοχοι της «Αναπτυξιακής Ροδόπης Α.Ε. – Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α.» με εξέλεξαν ομόφωνα πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρίας, δεν περίμενα, πως η διαχείριση των θεμάτων της, θα είχε τόσο έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, όπως αυτό, που εκδηλώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και συνεντεύξεις, που αφορούν στα ζητήματα της Εταιρίας, θέλω να δηλώσω τα εξής:
Με έκπληξη παρακολούθησα την πρώτη σχετική δήλωση και το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Πετρίδη, για όσα συνέβησαν στην Αναπτυξιακή τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνω, πως και τα 5 χρόνια, που είναι Δήμαρχος, ο Δήμος Κομοτηνής συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο Δ.Σ της Εταιρίας. Αν είχε έστω και την παραμικρή αμφιβολία για οτιδήποτε στη διαχείριση των πεπραγμένων της Αναπτυξιακής, θα έπρεπε να το είχε ήδη θέσει. Η δική μας διοίκηση μέχρι σήμερα δεν έχει διαχειριστεί κανένα νέο πρόγραμμα, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας υποβολής νέων προτάσεων για προγράμματα. Οι δηλώσεις του για έλεγχο πεπραγμένων είναι σεβαστές, απομένει δε να διευκρινίσει ο κ. Πετρίδης, τι είδους έλεγχο ζητά. Προσωπικά συμφωνώ εκ των προτέρων με οποιοδήποτε αίτημα για έλεγχο κατατεθεί από τους μετόχους της Αναπτυξιακής.
Μάλιστα, τον πρώτο έλεγχο προτείνω να τον αναλάβει 3μελής επιτροπή από μέλη του σημερινού Δ.Σ, στην οποία να συμμετέχει ως πρόεδρος ο εκπρόσωπος του Δήμου Κομοτηνής και ως μέλος ο επίσης καταγγέλλων εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ από το 2006. Ως τρίτο μέλος στην επιτροπή αυτή, εάν δεν επιθυμεί να συμμετέχει κανένα από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ, θα είμαι εγώ, ώστε αυτή να συσταθεί οπωσδήποτε.
Επίσης, πολλές αναφορές έγιναν και στα ζητήματα, που αφορούν στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο (Μέγαρο Μουσικής) Κομοτηνής.
Ο κ. Πετρίδης δήλωσε, πως τα χρέη του Μεγάρου περιγράφονται από 6ψήφιο αριθμό. Με τη γενικόλογη αυτή δήλωσή του δημιουργεί σκοπίμως αρνητικό κλίμα, αφού 6ψήφιος αριθμός είναι για παράδειγμα και οι 100.000 αλλά και οι 999.000. Επίσης, σκοπίμως αποκρύπτει, πως ο ίδιος φρόντισε να γίνει το χρέος 6ψήφιο, αφού η Δ.Ε.Υ.Α.Κ στις 11 Φεβρουαρίου 2016 χρέωσε το κτίριο με τέλη σύνδεσης αποχέτευσης, που ανέρχονται στα 66.476,17 ευρώ. Ήταν η ημέρα, που το Δ.Σ της Αναπτυξιακής συζητούσε την ανάθεση έργου καλλιτεχνικού διευθυντή στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, κα. Δέσποινα Μουζάκη. Είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός, ότι αντίστοιχα τέλη δεν έχουν χρεωθεί σε άλλα κοινωφελή κτίρια στην Κομοτηνή. Όμως, περισσότερο προκλητικό είναι το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο τέλος δε ζητήθηκε από το Δήμο Κομοτηνής, όταν εκδόθηκαν οι αντίστοιχες άδειες λειτουργίας του Μεγάρου ούτε επί Προεδρίας Νικολαϊδη την 21η – 09 – 2011 ούτε επί Προεδρίας Αμούτζα την 27η – 03 – 2012. Ήδη έχω αποστείλει σχετικό ερώτημα προς τη ΔΕΥΑΚ.
Σημειώνω, ότι εκτός από τις παραπάνω εκκρεμότητες προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. , τα χρέη του Μεγάρου ανέρχονται σε 60.874,16 €, από τα οποία 42.849,00 € είναι της Δ.Ε.Η. .
Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής, ο εκπρόσωπος του Δήμου σχολίασε, πως η επιλογή της κας Μουζάκη είναι δαπανηρή. Προφανώς, έχει ξεχάσει, πως ο Δήμος πριν από ένα χρόνο περίπου δαπανούσε συνολικά μεγαλύτερο ποσό για την κάλυψη αντίστοιχης θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (μισθός, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκιο κτλ).
Επίσης, όσο αφορά στην κριτική για έλλειψη προϋπολογισμού λειτουργίας του Μεγάρου, αυτή είναι προσχηματική, με μοναδικό πιστεύω στόχο να μην αποφασισθεί ο ορισμός της καλλιτεχνικής διευθύντριας. Είναι αδύνατον να υπάρχουν προκαθορισμένες χρηματοδοτήσεις από διαφόρους φορείς προς ένα χώρο, που ακόμη δε λειτουργεί. Μάλιστα, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής ουδέποτε μέχρι σήμερα συμμετείχε στην οικονομική ενίσχυση του Μεγάρου, ο εκπρόσωπός του, όταν έθεσε το ζήτημα του προϋπολογισμού, δε δέχθηκε τις εξηγήσεις, που έδωσα, ότι δηλαδή τα χρήματα για την εκκίνηση της λειτουργίας του Μεγάρου έχουν ήδη εξασφαλισθεί από την Περιφέρεια.
Πολιτική για μένα είναι οι πράξεις και όχι οι δηλώσεις. Η κριτική – ακόμη και η κακοπροαίρετη – είναι καλοδεχούμενη, αλλά πάντοτε το αποτέλεσμα μετράει.
Με τη νέα διοίκηση της Αναπτυξιακής είχαμε θέσει ως άμεσους στόχους :
– το ομαλό και έγκαιρο «κλείσιμο» των τρεχόντων προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α., που ολοκληρώνονταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, για να μην χαθούν πόροι και να μην υπάρξουν προβλήματα με τους δικαιούχους,
– και τη λύση στα προβλήματα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου (Μεγάρου Μουσικής) Κομοτηνής.
Πράγματι, το σύνολο των προγραμμάτων ολοκληρώθηκαν κανονικά και εντός των καθορισμένων προθεσμιών.
Για τη λειτουργία του Μεγάρου, συστήσαμε μια επιτροπή διαχείρισης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, επιλέξαμε μια αξιόλογη καλλιτεχνική διευθύντρια και εξασφαλίσαμε τα απαιτούμενα χρήματα από την Περιφέρεια για την εκκίνηση της λειτουργίας του.
Η τακτική του κ. Πετρίδη εξαντλείται σε μικροπολιτικές του παρελθόντος, που δε συνεισφέρουν σε τίποτα στην αξιοποίηση του Μεγάρου. Όλα αυτά τα χρόνια δεν τέθηκαν ούτε καν οι βάσεις για την επαναλειτουργία του.
Σήμερα, που γίνεται μια συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια για την εκκίνηση λειτουργίας του Μεγάρου, την προώθηση του πολιτισμού και την ανάπτυξη στον τόπο μας, το ζητούμενο είναι η συνεργασία όλων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».