Είναι κοινή διαπίστωση ότι η «μαύρη» εργασία και η εισφοροδιαφυγή είναι το εθνικό σπορ των πάσης φύσεως επαγγελματιών. Οι διμερείς συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου είναι η μεγαλύτερη κομπίνα στο χώρο της εργασίας αφού οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υπογράψουν σύμβαση για μερικά ημερομίσθια, συνήθως 5 ημερών, ενώ στην ουσία εργάζονται για 25 ημέρες το μήνα.
Με τη μέθοδο αυτή οι εργοδότες ξεπερνούν το πρόβλημα της ξαφνικής επιθεώρησης αφού όλοι οι εργαζόμενοι φαίνεται να είναι νόμιμα απασχολούμενοι και ασφαλισμένοι. Κανένας ελεγκτής του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας δεν μπαίνει στον κόπο να πραγματοποιήσει ουσιαστικό έλεγχο. Όμως αυτό δεν γίνεται πάντα αφού σε ορισμένες περιπτώσεις οι «ράμπο» του ΙΚΑ και της επιθεώρησης εργασίας είναι πραγματικοί «κέρβεροι».
Πρόσφατα, κλιμάκιο των «ράμπο» που αναφέρονται παραπάνω συνοδευόμενοι και από αστυνομικό υπάλληλο με έφοδο μπήκαν σε δύο καφενεία της πόλης, έκλεισαν τις πόρτες για να μην αποδράσουν οι «κακοποιοί» που ήταν μέσα και άρχισαν την καταγραφή τους. Όσοι βρέθηκαν μέσα χαρακτηρίστηκαν υπάλληλοι των καφενείων και φυσικά καταλογίστηκαν τα ανάλογα πρόστιμα που ήταν αρκετά βαριά για το μέγεθος των επιχειρήσεων αφού στο ένα καφενείο επιβλήθηκε πρόστιμο 45.000 ευρώ και στο άλλο 20.000 ευρώ.
Το αστείο είναι ότι μεταξύ των παρανόμων που βρέθηκαν ήταν και μια καθαρίστρια του Δήμου Κομοτηνής που εισήλθε στο ένα καφενείο για ένα ποτήρι νερό κουρασμένη από την πολύωρη εργασία της. Η επίθεση των «ράμπο» συνεχίστηκε και στο παρακείμενο κατάστημα ενός επαγγελματία που είναι και αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ο οποίος απουσίαζε για λίγα λεπτά της ώρας προκειμένου να μεταβεί στο Επιμελητήριο και άφησε κάποιον φίλο του ώστε να μην μείνει το κατάστημα κλειστό την ώρα της απουσίας του. Το πρόστιμο που καταλογίστηκε θα είναι εξίσου αλμυρό αφού ο φίλος – «φύλακας» χαρακτηρίστηκε εργαζόμενος. Το ερώτημα είναι αν οι «ράμπο» ενεργούν επιλεκτικά.