166 περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων σε πολίτες το διάστημα Ιανούαριος – Σεπτέμβριος 2015 – Κάλεσμα στους βουλευτές Ροδόπης να αναλάβουν πρωτοβουλία στη Βουλή για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου
Πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής για τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων κατέθεσε η δημοτική παράταξη του «Σπάρτακου». Μεταξύ άλλων, ο «Σπάρτακος» ζητάει την επέκταση του υπάρχοντος δημοτικού κυνοκομείου, την πρόσληψη προσωπικού και τη στενότερη συνεργασία με την Φιλοζωική Κομοτηνής.
Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στους βουλευτές της Ροδόπης να αναλάβουν πρωτοβουλίες στη Βουλή προκειμένου να πιέσουν για την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου. Αναλυτικά, ο «Σπάρτακος» επισημαίνει «το μέγεθος του προβλήματος με τα αδέσποτα σκυλιά, τόσο στην πόλη της Κομοτηνής όσο και στους οικισμούς του Δήμου μας, πρόβλημα που αφορά, βεβαίως, και το σύνολο της χώρας.
Μια στρεβλή αντίληψη ζωοφιλίας και μια γενικευμένη αδιαφορία για τον δημόσιο χώρο έχουν διαμορφώσει στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια μια κατάσταση τριτοκοσμική, με κύριο μοχλό το νομικό πλαίσιο (Ν. 2017/92, Ν. 3170/03, Ν. 4039/12, αλλά βασικά ο Ν. 4235/14). Η νομοθεσία στην Ελλάδα σε πολλά σημεία πάσχει από έλλειψη ρεαλισμού, διαφέρει ριζικά από εκείνην στις χώρες αναφοράς μας, είναι ασύμβατη με τις ανάγκες και τις πραγματικότητες στη σημερινή Ελλάδα και η ανάγκη αναμόρφωσής της έχει επισημανθεί από όλους όσους εμπλέκονται με το θέμα δίχως παρωπίδες και ιδεοληψίες.
Δεν μπορεί η υγεία και η ασφάλεια των δημοτών να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα έναντι μιας αρρωστημένης «σχέσης» ορισμένων με τα ζώα, λέει η δημοτική παράταξη του «Σπάρτακου»
Αναφορικά με τον Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος αφενός διατηρεί το (πολυέξοδο) καταφύγιο για τα αδέσποτα και αφετέρου συνεργάζεται (εποικοδομητικά) με την τοπική Φιλοζωική Εταιρεία, το πρόβλημα αναδείχθηκε περίτρανα με το ερώτημά μας προς το Νοσοκομείο για επιθέσεις σκύλων σε πολίτες. Η επίσημη απάντηση επιβεβαίωσε την καθημερινή εμπειρία, βεβαιώνοντας 166 περιστατικά νοσηλείας στις Πρώτες Βοήθειες για το διάστημα 1-1-2015 έως 24-9-2015, τα 97 εκ των οποίων μέσα στην πόλη και τα υπόλοιπα στην περιφέρειά της!
Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και όσες επιθέσεις είτε δεν δηλώνονται ως τέτοιες είτε δεν καταλήγουν καν στο Νοσοκομείο, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος – ακόμη κι αν δεχθούμε ότι μέρος αυτών των περιστατικών αφορούν δεσποζόμενα ζώα. Ο τραυματισμός λοιπόν εκατοντάδων δημοτών που τεκμηριώνεται με τρόπο αναντίρρητο ελπίζουμε να είναι μία ικανή αφορμή συνεννόησης των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να αναζητήσουμε από κοινού μία κοινώς αποδεκτή και λειτουργική λύση, προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο των αδέσποτων από την πόλη. Προτείνουμε λοιπόν:
1) Την επέκταση του υπάρχοντος δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων, με την προοπτική του διπλασιασμού του. Ο χώρος υπάρχει και το κόστος δεν κρίνεται απαγορευτικό. Παράλληλα πρέπει να στηριχθεί με κονδύλια, εξοπλισμό και προσωπικό, στα πλαίσια φυσικά του εφικτού και αναλόγως των αναγκών. Βεβαίως επείγει ο εξορθολογισμός της ερμηνείας του νόμου περί «φυσικού περιβάλλοντος» του αδέσποτου και περί «επιθετικών» ζώων. Δεν μπορεί η υγεία και η ασφάλεια των δημοτών να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα έναντι μιας αρρωστημένης «σχέσης» ορισμένων με τα ζώα. Τέλος, είναι αδιανόητο να δυσχεραίνουμε το έργο της περισυλλογής των αδέσποτων με ψευδοφιλοζωικά επιχειρήματα και με παρεμβάσεις για χάρη του καθενός «ενδιαφερομένου».
2) Την προσπάθεια για ανάπτυξη των υιοθεσιών σκύλων από φιλόζωους και φιλοζωικές οργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μια τακτική που λειτουργεί πετυχημένα από την Φιλοζωική της Κομοτηνής αλλά όχι και από τον δημοτικό φορέα. Εδώ μια συνεργασία θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.
3) Τον έλεγχο καθενός εμπλεκομένου στο ζήτημα (ιδιοκτήτες σκύλων, κυνηγετικός σύλλογος, φιλοζωικές οργανώσεις, τυχόν παρανόμως λειτουργούντα κτηνιατρεία κτλ), ιδίως στα θέματα των στειρώσεων και των ηλεκτρονικών σημάνσεων, ώστε να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων.
4) Την πρόσκληση συνεργασίας προς τους όμορους δήμους, από τους οποίους επιβαρύνεται ο δήμος μας με αδέσποτα, χωρίς όμως να υπάρχει καμία συνεισφορά τους για την διαχείριση των ζώων στο δημοτικό μας καταφύγιο.
5) Την έγκριση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο που θα απευθύνεται στους 3 βουλευτές της Ροδόπης και θα τους καλεί να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιφέρει μεταβολές στο νομικό πλαίσιο που αφορά το ζήτημα. Η πρότασή μας: Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, έχοντας διαπιστώσει την δραματική δυσλειτουργία του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τα αδέσποτα ζώα και μεταφέροντας το κοινό αίσθημα των δημοτών, καλεί τους βουλευτές του τόπου μας να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του πλαισίου αυτού. Οδηγός για την πρωτοβουλία αυτή μπορεί να είναι τόσο η πραγματικότητα στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όσο και η γνώμη και η εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στις προτάσεις της ΚΕΔΕ. Ως δημοτικό συμβούλιο προτιθέμεθα να συμβάλουμε στην διαβούλευση για την διαμόρφωση της τελικής πρότασης, όπου χρειαστεί».
Που υπάρχει ο χώρος για την επέκταση του “Δημοτικού Κυνοκομείου” ? Σε ποιανού γη? Μήπως να κάνατε καμιά επίσκεψη σε καμιά υπηρεσία και να ψάχνατε καλύτερα, πριν προβαίνατε σε ανακοινώσεις..??Αυτά προς το παρόν.