Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ήδη καθυστερήσει και η συζήτηση για το χρέος που η κυβέρνηση την υποσχόταν για τον Δεκέμβριο, μετατίθεται για το β’ τρίμηνο του 2016
Στον απόηχο του Eurogroup και πριν από τις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε σύγχυση όσον αφορά την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που αποτελεί το κομβικό σημείο γύρω από το οποίο πλέκονται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διαπραγμάτευση για το χρέος.
Οι Eυρωπαίοι θεωρούν την παραμονή του ΔΝΤ ως στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την συνέχιση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ από την πλευρά του βάζει όρους για να παραμείνει κατά τρόπο που ακόμη και η διευθέτηση του χρέους –που είναι δική του απαίτηση- να συνεπάγεται επιπλέον μέτρα. Εν τω μεταξύ η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ήδη καθυστερήσει και η συζήτηση για το χρέος που η κυβέρνηση την υποσχόταν για τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, μετατίθεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Το Βερολίνο και το ΔΝΤ δεν δείχνουν να βιάζονται αφού από τη μία η πίεση είναι στην Αθήνα και από την άλλη δίνουν χρόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση να οργανωθεί στερώντας έτσι από τον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Ήταν μέσα στον Δεκέμβριο που ο κ. Τσίπρας δήλωσε σε δύο συνεντεύξεις του, στους Financial Times και στην ΕΡΤ, ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητη. Την Παρασκευή όμως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε καθαρά σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ότι “η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει συμφωνηθεί. Τηρούμε αυτή τη δέσμευση”.
Την ίδια ημέρα όμως από το Μαξίμου διέρρεε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραμένει στην πάγια θέση του και αυτή θα εκθέσει και στις συναντήσεις που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Τζακ Λιου και τον Σόιμπλε. Σύμφωνα με αυτή τη θέση «η Ελλάδα θεωρεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι θέμα της Ευρώπης που θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι η παραμονή του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη. Από την άλλη όμως δεν μπορεί και να επιβάλλει την αποχώρησή του, που επίσης είναι ζήτημα της Ευρώπης».
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr