Με υπέρβαση εισπράξεων που οφείλεται σε υπερ-είσπραξη κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και σε επιβολή παλαιών και νέων φόρων, «έκλεισε» (σε ταμειακή βάση) το 2015, κάτι που δίνει «φτερά» στο οικονομικό επιτελείο εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών (σε ταμειακή βάση) για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015:
– προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.267 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.872 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.257 εκατ. ευρώ.
– προκύπτει υπερεκτέλεση των εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1.918 εκατ. ευρώ. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
– αν όμως υπολογιστούν και τα περίπου 3,6 δισ. που έπρεπε να δώσουν από τα κέρδη τους και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (αλλά δεν τα έδωσαν λόγω της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση) προκύπτει υστέρηση εσόδων 2,032 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.
Στην πραγματικότητα λοιπόν, εισπράχθηκαν περισσότερα λεφτά από όσα αναμενόταν για το 2015, ενώ σε αυτά θα προστεθούν κάποια στιγμή και τα 3,6 δισ. από ANFAs & SMPs από τις κεντρικές τράπεζες, τα οποία κάποια στιγμή λογικά θα έρθουν και πάντως δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν στον έλεγχο της Τρόικα.
Το θέμα πλέον είναι πώς προέκυψε η υπερ-είσπραξη των 1,918 δισ. ευρώ.
Αυτό δεν αποκαλύπτεται ακόμη από τα προσωρινά στοιχεία, αλλά θα φανεί σε περίπου δέκα μέρες όταν οριστικοποιηθούν και τα αναλυτικά στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η εξέλιξη αυτή εξηγείται διότι:
– τον Δεκέμβριο εισπράχθηκαν περίπου 600 εκατ. ευρώ επιπλέον φόροι, λόγω αυξημένης δόσεως ΕΝΦΙΑ (το 2015 ήταν μόλις πέντε ενώ το 2014 πληρώθηκε σε έξι δόσεις), αύξησης από φόρους καυσίμων, αύξηση από τον ΦΠΑ 23% στα νησιά ή 13% στα ξενοδοχεία κλπ. Γενικότερα, ο Δεκέμβριος του 2014 ήταν οιωνεί προεκλογικός «μήνας» χωρίς κατασχέσεις ενόψει ρύθμισης των 100 δόσεων, εν αντιθέσει με το 2015 όπου επανήλθαν οι κατασχέσεις και η χώρα μπήκε ξανά (αντί να βγει) σε Μνημόνιο.
– η κυβέρνηση δεν έδωσε επιστροφές φόρων 449 εκατ. ευρώ που έπρεπε να έχει επιστρέψει έως τον Δεκέμβριο.
– τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν αυξημένα κατά 359 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου στο 12μηνο. Ειδικά για τον Δεκέμβριο, τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 926 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένων προκαταβολών για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Από την άλλη, για να βγει το πλεόνασμα, έπεσε και μεγάλο ψαλίδι στις δαπάνες.
Στο 12μηνο, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 54.951 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (55.664 εκατ. ευρώ). Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48.545 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 719 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 626 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 6.406 εκατ. ευρώ, δηλαδή πραγματοποιήθηκε το σύνολο του στόχου.
Ωστόσο, παρότι για τον μήνα Δεκέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 8,770 δισ. ευρώ, δεν κάλυψαν τελικά την υστέρηση του 11 μήνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου . Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6.060 εκατ. ευρώ ενώ οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.710 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Newmoney