Άγνωστο εάν οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης θα ψηφίσουν τα σκληρά μέτρα – Πτώση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σε αναζήτηση πολιτικής και επικοινωνιακής διεξόδου βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου καθώς το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, τα κόκκινα δάνεια και οι ρυθμίσεις για τους αγρότες, που είναι στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης, δεν προοιωνίζονται καλό ξεκίνημα για το 2016. Το βασικό ερώτημα είναι εάν η κυβερνητική πλειοψηφία θα αντέξει να σηκώσει το βάρος των επαχθών ρυθμίσεων και, παρά την βεβαιότητα που διαχέουν για επικοινωνιακούς λόγους οι επιτελείς του Μαξίμου, έχουν κάνει πλήρη καταγραφή των πιθανών απωλειών.
Στην κορυφή της ατζέντας αλλά και της δυσκολίας, είναι το ασφαλιστικό καθώς αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση και να ξαναφέρει η κυβέρνηση στην ημερήσια διάταξη την συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους. Το θέμα του χρέους αποπροσανατολίζει από τις επαχθείς ρυθμίσεις την κοινή γνώμη -που έχει ρίξει την κυβέρνηση σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB για την Real News στο 17% έναντι του 16,3% της διαλυμένης και χωρίς αρχηγό ΝΔ- ενώ συνάμα αποτελεί δέλεαρ και πρόφαση για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει με τρόμο τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν θα υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων και ότι οι περικοπές στις επικουρικές δεν θα ξεπεράσουν το 30%. Οι στόχοι αυτοί περισσότερο αποτελούν ευσεβείς πόθους και επικοινωνιακή διαχείριση, αφού η τρόικα που θα έχει τον τελευταίο λόγο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Είναι πολύ πιθανό οι μειώσεις στις επικουρικές να είναι μεγαλύτερες ενώ για τις κύριες συντάξεις η προστασία να μην ισχύσει για τις υψηλές -με ανοικτό το τί εννοεί η κυβέρνηση και η τρόικα υψηλές συντάξεις.
Η κυβέρνηση έχει αναλάβει και την υποχρέωση για αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος με αύξηση των συντελεστών από τα ενοίκια και ενσωμάτωση των συντελεστών της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Παράλληλα έχει μπροστά της και το αγροτικό, τόσο στο σκέλος της ασφάλισης που θα σημάνει σημαντική αύξηση των εισφορών για την εξομοίωση των κατώτερων ορίων του ΟΓΑ με το ΙΚΑ, όσο και μία σειρά μέτρα για την φορολόγηση, που εκτός από την αναμενόμενη μείωση του βιοτικού επιπέδου, θα επιφέρουν σημαντική αύξηση του κόστους ζωής. Το αγροτικό συνιστά σημαντικό πονοκέφαλο και γι’ αυτό το υποβαθμίζει σκοπίμως η κυβέρνηση, παρότι οι αγρότες μετά από έναν πρώτο κύκλο προειδοποιητικών κινητοποιήσεων τον Δεκέμβριο, ζεσταίνουν τα τρακτέρ για να κατέβουν στον δρόμο από τις 10 Ιανουαρίου.
Για το μεν ασφαλιστικό η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το φέρει μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Για τα υπόλοιπα μέτρα για τους αγρότες εξετάζει την τακτική της σαλαμοποίησης ανάλογα με τις κοινοβουλευτικές αντοχές της, την γενικότερη συγκυρία και τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που θα συναντήσει. Ορισμένα πάντως από αυτά τα μέτρα έχει περιθώριο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Για τις πρώτες εβδομάδες του 2016 πάντως η κυβέρνηση επίσης προγραμματίζει:
-Το παράλληλο πρόγραμμα αναμορφωμένο κατά τις επιταγές των θεσμών
-Την εφαρμογή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, για την οποία η πληροφορίες λένε ότι ήδη έχει υπάρξει συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση όσον αφορά την διοίκηση του ΕΣΡ
-Το νομοσχέδιο για εθελούσια αποκάλυψη της φοροδιαφυγής
-Τις ρυθμίσεις για την διαφάνεια και για την πάταξη λαθρεμπορίου
Επίσης, έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει λυθεί το θέμα των «κόκκινων δανείων». Στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και των μέτρων που προβλέπει, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα κρατήσει το βλέμμα της στραμμένο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όπως δήλωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, «τα μόνα νέα μέτρα που αντέχει η κοινωνία μας είναι εκείνα που αφαιρούν βάρος από τους αδύναμους και το προσθέτουν σε αυτούς που πραγματικά μπορούν να το σηκώσουν», προαναγγέλλοντας νέες επιβαρύνσεις στην εναπομείνασα μεσαία τάξη.
Παρά τις δυσκολίες που έχει μπροστά του, το κυβερνητικό επιτελείο ξορκίζει το ενδεχόμενο οικουμενικής ως «παρά φύσιν» και υποστηρίζει, πρόσφατα διά του Νίκου Παππά, ότι η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των 153 είναι ισχυρή και θα παραμείνει. Παράλληλα όμως συντηρεί τις γέφυρες με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, του οποίου φτιάχνει το πολιτικό προφίλ για να… «τον έχει ζεστό» για κάθε ενδεχόμενο.