Έως 20% περικοπές στις επικουρικές – Στόχος να μην περικοπούν οι χαμηλές επικουρικές, κάτω των 170 ευρώ – Την «πληρώνουν» οι υπόλοιποι 711.000 και ειδικά όσοι παίρνουν πάνω από 400 ευρώ
Με ανοιχτό το φλέγον ζήτημα της ποσοτικοποίησης της μεταρρύθμισης, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις 15 Ιανουαρίου 2016 στη Βουλή, ανοίγοντας τον επώδυνο κύκλο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στις αρχές του χρόνου με στόχο την αξιολόγηση και τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
Οι θεσμοί έστειλαν στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου email με το οποίο ζητούν τα οριστικά ποσοστά αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογιστούν παλιές και νέες συντάξεις και λεπτομερή ποσοτικοποίηση έως τις 5 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι διαφορετικά δεν μπορεί να εκτιμηθεί η απόδοση της μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου σε βάθος χρόνου. Παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η προστασία των κύριων συντάξεων αποτελεί κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση, το κουαρτέτο δεν πείθεται ότι μπορεί να αποφευχθεί το μαχαίρι στις κύριες συντάξεις κατά 6% μεσοσταθμικά.
Οι δανειστές δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους μπροστά σε κάθε εναλλακτική πρόταση που τίθεται από την ελληνική πλευρά (αύξηση εισφορών, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας) και επιμένουν η τρύπα των 665 εκατ. ευρώ στο πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ να κλείσει από το κούρεμα συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας ως ύστατο χαρτί για να σώσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις θα εμφανίσει στους θεσμούς την «ακαριαία» μείωση των κύριων συντάξεων των νέων συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
Οι νόμοι Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (Ν.3863 και 3865/2010) προέβλεπαν νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα οδηγούσε σε μειώσεις των κύριων συντάξεων σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Προβλεπόταν επίσης ότι τα χρόνια ασφάλισης πριν από το 2011 θα υπολογίζονταν με τις παλιές διατάξεις και αντίστοιχα εκείνα μετά το 2011 με το νέο σύστημα. Εφαρμόζοντας άμεσα αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις εισφορές όλου του ασφαλιστικού βίου χωρίς διαχωρισμό, εκτιμάται, σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης, ότι:
Α) Αν αναπροσαρμοστούν οι αποδοχές με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και συνεκτιμηθούν οι ωριμάνσεις των μισθών, οι μειώσεις των συντάξεων θα κυμανθούν από 7% έως 10%.
Β) Αν γίνει αναπροσαρμογή μόνο βάσει του ΔΤΚ, οι μειώσεις θα κυμανθούν από 15% έως 30%.
Γ) Αν δεν γίνει καμία αναπροσαρμογή των παλιών αποδοχών (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο μισθός το 1975 μπορεί να ήταν 9 ευρώ), τότε οι συντάξεις θα υποστούν δραματικές μειώσεις από 20% έως 45%.