Τις τεκμηριωμένες θέσεις τουΕΤΑΠ – ΜΜΕ για την διατήρηση του Αγγελιοσήμου και την αυτοτέλεια του Δημοσιογραφικού Ταμείου, στηρίζουν με παρέμβαση τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας οι συνδικαλιστικές Ενώσεις Τύπου.
Μεταξύ άλλων, το κοινό υπόμνημα που απέστειλαν η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΕ), η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Νομού Αττικής, αναφέρονται τα εξής:
“Με την παρέμβαση μας αυτή σας γνωστοποιούμε ότι συντασσόμαστε με τις θέσεις του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, όπως αυτές αποτυπώνονται με τεκμηριωμένο τρόπο στις πλήρεις αναλογιστικές μελέτες που κατέθεσε η διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού των ΜΜΕ στην Επιτροπή για την Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Κατ’ αρχήν στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κατά της προοπτικής ένταξης των Ταμείων των ΜΜΕ στον ενιαίο ΕΟΠΥΥ.
Όσον αφορά το Αγγελιόσημο, είναι αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένο ότι αποτελεί «ανταποδοτικό τέλος», κάτι που έχουν αποδεχθεί νομικά και τα αρμόδια όργανα του κράτους. Ως εκ τούτου, τυχόν κατάργησή του αντιστρατεύεται τις υποχρεώσεις τις οποίες η χώρα έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης.
Ωστόσο, μας προκαλεί ερωτηματικά η συστηματική -διαχρονική- υπονόμευση και αμφισβήτηση του Αγγελιοσήμου που αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά με ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα στην έκθεση – μελέτη νομικής αξιολόγησης από τον επίκουρο καθηγητή Νομικής ΑΠΘ Ακρίτα Καϊδατζή καθώς και στην έκθεση – οικονομική μελέτη της εταιρείας SanyConsulting, τυχόν κατάργηση του Αγγελιοσήμου θα προκαλέσει, χωρίς λόγο, δημοσιονομική επιβάρυνση στο κράτος, καθώς το 10% του Αγγελιοσήμου αποδίδεται σ’ αυτό.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε αδικαιολόγητη κάθε συζήτηση που γίνεται για κατάργηση του Αγγελιοσήμου, αφού αυτό αποτελεί “ανταποδοτικό τέλος” και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τυχόν κατάργηση του θα επιφέρει τεράστια πλήγματα στο δημοσιογραφικό μας Ταμείο και στους ασφαλισμένους του (ιδιοκτήτες εφημερίδων και δημοσιογράφους), ενώ παράλληλα θα βάλει λουκέτο στις συνδικαλιστικές Ενώσεις που δίνουν άνισο αγώνα για τη λύση των προβλημάτων και την στήριξη των μελών τους σε μια πολύ δύσκολη εποχή.