Προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες απόλυτης διαφάνειας στο δημόσιο τομέα ψηφίστηκε ο νόμος για την υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ καθώς και όλων των φορέων που επιδοτούνται από το κράτος. Η φιλοσοφία της ψήφισης του νόμου για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να ενημερώνεται για τις διοικητικές και οικονομικές πράξεις των διοικήσεων ώστε να συμπεριφέρεται ανάλογα.
Όμως ανεξάρτητα από την ανάρτηση στο διαδίκτυο, ποιος είναι αυτός που πρέπει να ελέγχει αν τα ποσά που αναφέρονται είναι μέσα σε νόμιμα πλαίσια ως προς το ύψος τους; Δηλαδή που θα πρέπει ο κάθε προβληματισμένος πολίτης να απευθύνεται σε περίπτωση ύποπτης συναλλαγής;
Αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ροδόπης απόφαση για την πληρωμή ενός εργολάβου για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών του ΔΣ. Ως συνήθως σε παρόμοιες εργασίες ο φορέας των επαγγελματιών επιλέγει ξένα πρόσωπα και όχι επαγγελματίες από την πόλη της Κομοτηνής (ωραίο επιμελητήριο που διασφαλίζει κατά τα άλλα τα συμφέροντα των μελών του). Ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επιλογής που θυμίζει παράξενη συναλλαγή εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι το ύψος της μηνιαίας αμοιβής.
Όταν για την απομαγνητοφώνηση πρακτικών των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών και Κομοτηνής η αμοιβή είναι 1,30 ευρώ ανά σελίδα, άραγε πόσες σελίδες είναι τα πρακτικά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για να πληρώνουν στον εργολάβο περίπου 650 ευρώ το μήνα; Πολυλογάδες και όχι μόνο. Δικά τους είναι τα λεφτά και τα ξοδεύουν όπως θέλουν.