Άκαρπη αποδείχθηκε η συνάντηση που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής «η μοναδική λύση είναι η διεκδίκηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο στη συζήτηση με τον κ. Αποστόλου δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό, τα δύο θέματα-φωτιά, δηλαδή, που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.
«Δεν θα υπάρξει εθνική παραγωγή. Δεν θα υπάρχουν άλλα θέματα για να συζητήσουμε στο μέλλον» συμπλήρωσε σε δραματικούς τόνους ο εκπρόσωπος των αγροτών θέλοντας να δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των αγροτών ανά την Ελλάδα με χρονοδιάγραμμα την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων.
«Υπάρχει και η κάθοδος στην Αθήνα με τα τρακτέρ, υπάρχουν και τα μπλόκα» συμπλήρωσε με νόημα.
Όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή δηλώνουν έσοδα από αγροτική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρς θα δουν τα νέα εκκαθαριστικά στα οποία θα έχει αποτυπωθεί η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% σε 55% για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2014.
Η ρύθμιση προβλέπει επίσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος 75% για τα κέρδη που προκύπτουν για το 2015 και 100% για τα κέρδη που προκύπτουν από το 2016 και εφεξής.
Με βάση το 3ο Μνημόνιο που υπέγραψε τον Ιούλιο η κυβέρνηση με τους δανειστές μας, οι αγρότες για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια θα βρεθούν στο επίκεντρο μίας σφοδρής «φοροκαταιγίδας», δεδομένου ότι εκτός της αύξησης της προκαταβολής φόρου, αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά τόσο από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή, από το 13% που είναι φέτος στο 20% το 2016, όσο και από τη σταδιακή κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο.
«Θέλουμε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί. Θεωρούμε την αγροτική παραγωγή σημαντικό κομμάτι, όχι μονάχα της διατροφικής επάρκειας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σχεδιάζεται διαφορετική και πιο δίκαιη μεταχείριση για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σημειώνεται, ότι επιδιώκεται ένας νέος ορισμός, σύμφωνα με τον οποίο επαγγελματίας αγρότης θα είναι αυτός με εισόδημα τουλάχιστον 50% από αγροτική δραστηριότητα.