Ο τόπος αυτός μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο ανάπτυξης που να συνδυάζει αγροτική παραγωγή με τυποποιημένα προϊόντα που έχουν ταυτότητα, υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν και παροχή υπηρεσιών, είπε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταυρίδης
Το αδιαχώρητο επικράτησε κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του 5ου Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (19/6) στο στολίδι του Δήμου, το Συνεδριακό Κέντρο της Μαρώνειας.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας Κομοτηνής π. Βαρθολομαίος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος ,ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης ο οποίος είπε τα εξής: «Σας καλωσορίζω στη Μαρώνεια, σε έναν από τους ιστορικότερους τόπους της Θράκης. Το ακριβό στολίδι του Δήμου μας. Τη Μαρώνεια των Κικόνων, του Οδυσσέα, του Κύκλωπα Πολύφημου, την Μαρώνεια του Ορφέα και του Διονύσου.
Τη Μαρώνεια των αμπελιών και του κρασιού, την Μαρώνεια της ελιάς και των μοναδικών ελαίων, την Μαρώνεια των ρωμαϊκών χρόνων ,την μοναστηριακή Μαρώνεια, τη Μαρώνεια του Βυζαντινού μεγαλείου ,την Μαρώνεια της ακμής, του μεγαλείου, της εθνικής προσφοράς ,των ευεργετών, των μεγάλων ανδρών.
Σας καλώ από αυτόν εδώ τον ιερό τόπο να κάνουμε ένα νοερό ταξίδι στον τόπο και στο χρόνο ,να γυρίσουμε σχεδόν 2500 χρόνια πίσω και να συναντήσουμε τους Εικόνες ,τους περήφανους αυτούς ομηρικούς πολεμιστές, να πατήσουμε τα σταφύλια στα πατητήρια που είναι λαξευμένα στους βράχους ,να πιούμε εκείνο το μοναδικό κρασί των αμπελώνων τους με το οποίο ο Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο, να περιπλανηθούμε στην πόλη των ελληνιστικών χρόνων, να κατευθυνθούμε μέσα στα ελαιόδεντρα προς το αρχαίο θέατρο για να απολαύσουμε μία υπέροχη παράσταση, να παρακολουθήσουμε τις μυστηριακές τελετές στο ιερό του Διονύσου, να βρούμε την ζωηρή συντροφιά στο σπίτι του άρχοντα με το υπέροχο και μοναδικό ψηφιδωτό, να αγναντέψουμε το πέλαγος περνώντας μέσα από το Ρωμαϊκό πρόπυλο ,να προσευχηθούμε στην Σύναξη, να ζήσουμε το Βυζαντινό κλέος, να θαυμάσουμε την ακμή και τον πλούτο του τόπου αυτού μέσα από τα μοναδικά αρχοντικά του .
Αυτή είναι η Μαρώνεια μας. Αυτά τα ίχνη υπάρχουν παντού γύρω μας και μαρτυρούν αυτήν την ξεχωριστή ιστορική διαδρομή. Που μπορεί κανείς περπατώντας στον παρθένο αυτό τόπο να ταξιδέψει στο χρόνο.
Ιδού λοιπόν ο πλούτος που μας χαρίζεται απλόχερα .Μία γη που διαχρονικά προσφέρει. Μοναδικό λάδι ,βραβευμένο πλέον και επίσημα από την Μαρωνίτικη ελιά που ο δραστήριος ελαιοκομικός συνεταιρισμός τυποποιεί και προωθεί ,κρασί επίσης βραβευμένο που το αναζητούν σε όλο τον κόσμο, και άλλα προϊόντα με ταυτότητα που πρεσβεύουν τον τόπο μας στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Αυτό είναι το χρυσάφι μας .Ατόφιο, μοναδικά ξεχωριστό ,πολύτιμο.
Και όταν έχεις αυτόν τον πλούτο δεν μπορεί να διαχειρίζεσαι φτώχια και αδιέξοδο. Σημαίνει ότι τόσα χρόνια κάτι δεν κάναμε σωστά.
Γι’ αυτό και πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Να δούμε το μέλλον και να το φέρουμε κοντύτερα για να ωφεληθούμε όλοι.
Να ξαναγράψουμε το μέλλον με άλλους όρους .
Να πείσουμε ότι μόνοι μας μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς να έχουμε την ανάγκη ξενόφερτων σωτήρων, δήθεν επενδυτών, που μας αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς.
Το 5ο Φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών που διοργανώνει ο Δήμος ,κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες και διαρκή εξοντωτικά αδιέξοδα αποτελεί μία απάντηση στην πρόκληση της εποχής: ο πολιτισμός είναι η διέξοδος που θα κρατήσει την ελπίδα ζωντανή. Που θα μας συνεγείρει .Που θα μας ξαναβάλει στο χάρτη.
Θέλουμε να αφήσουμε πίσω την απαξίωση που δέχτηκε ο τόπος μέσα από διαχρονικές λανθασμένες επιλογές και ιεραρχήσεις .
Να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι εδώ κάτι αλλάζει. Πως ο τόπος αυτός μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο ανάπτυξης που να συνδυάζει αγροτική παραγωγή με τυποποιημένα προϊόντα που έχουν ταυτότητα, υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν και παροχή υπηρεσιών .Τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι μοναδικές σμαραγδένιες παραλίες συνθέτουν την εικόνα της Μαρώνειας του μέλλοντος που μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Και για να γίνουν αυτά χρειάζεται σχεδιασμός, συνεργασία πάνω στο κοινό όραμα αλλά κυρίως όρεξη για δουλειά.
Το Φεστιβάλ μας επανεκκινεί το ταξίδι του στο Δήμο μας φιλοξενώντας παραστάσεις, συναυλίες υψηλού επιπέδου, βαλκανικά συναπαντήματα, παραδοσιακές βραδιές, συναυλίες έντεχνης, λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής. Καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα επιλογών και διακτυνώνεται, για πρώτη φορά, σε πολλά σημεία του Δήμου μας πάντοτε έχοντας ως νοηματικό του κέντρο το Αρχαίο Θέατρο.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Περιφέρεια ΑΜΘ δια του Περιφερειάρχη ,τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Πρόεδρο της ΚΕΜΑΣ ,τους συναδέλφους στο δήμο και το δημοτικό συμβούλιο και όλους όσους συνέδραμαν στην προετοιμασία του Φεστιβάλ.
Να ευχαριστήσω επίσης τον μεγάλο χορηγό μας τον ΟΤΕ και την COSMOTE που τιμούν άψογα την εταιρική κοινωνική ευθύνη και που προσφέρθηκαν ως χορηγοί άμεσα δίνοντας ένα υπέροχο μήνυμα.
Να ευχαριστήσω τέλος και όχι τελευταία την ορχήστρα ΕΥΜΟΛΠΟΣ της Κομοτηνής ,τις κυρίες και τους κυρίες που την απαρτίζουν τους μοναδικούς μουσικούς και τον μαέστρο της Σάκη Βαργεμτζίδη για την τιμητική για μας αποδοχή της πρόσκλησής μας να μας συντροφεύσουν σήμερα στην εναρκτήρια αυτή εκδήλωση .” κατέληξε ο Δήμαρχος
Σας ευχαριστώ όλους και σας καλώ να μας τιμήσετε με την συμμετοχή και την παρουσία σας στις εκδηλώσεις μας».
Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα της χορωδίας μίλησε ο Πρόεδρός της Βαγγέλης Αλμπανίδης για τον ΕΥΜΟΛΠΟ και τους στόχους του.