Προκηρύχθηκε για τις 29 Ιουνίου 2015 η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ροδόπης, μιας οργάνωσης που κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έδειξε δείγματα αδιαφάνειας και μιας υπέρμετρης μυστικότητας.
Η εταιρεία αυτή όπως γνωρίζουν οι πολίτες ήταν ένα κατασκεύασμα που προήλθε από τις αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων των φορέων της Ροδόπης αλλά χαρακτηρίστηκε ΝΠΙΔ για να αποφεύγει τις διαδικασίες προληπτικού ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία που ελέγχει τις αποφάσεις των ΟΤΑ αλλά και για να μην είναι εύκολος ο έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων ενώ και σε επίπεδο προμηθειών υπάρχει μια καλύτερη αντιμετώπιση από τις άλλες δημοτικές επιχειρήσεις όπως πχ η χρηματοδότηση με το ποσό των 2.200.000 ευρώ για την ενίσχυση του εξοπλισμού του Πολιτιστικού Κέντρου, χρήματα για τα οποία ποτέ δεν έμαθε η κοινωνία αν δαπανήθηκαν, με ποιο τρόπο και με ποιο αποτέλεσμα.
Κατά καιρούς ασκήθηκε έντονη κριτική τόσο στον Γιαννακίδη που στη κυριολεξία χάρισε τα πάντα στην εταιρεία αυτή όσο και σε κορυφαία μέλη του ΔΣ και ιδιαίτερα στον διευθύνοντα σύμβουλο για ύποπτες συναλλαγές. Μας απείλησαν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη αλλά γρήγορα άλλαξαν γνώμη λόγω των ατράνταχτων στοιχείων που είχαμε για τη λειτουργία της επιχείρησης.
Χαρακτηριστικά σε κάποια συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής απλά είπε με ένα μπακαλίστικο τρόπο ότι πραγματοποιήθηκαν τόσες εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν αρκετές χιλιάδες θεατές που προσέφεραν τόσα χρήματα που σε αναλογία ήταν 2,5 ευρώ το άτομο.
Οι μέτοχοι της Αναπτυξιακής σήμερα μετά τη συνένωση των Δήμων της Ροδόπης είναι οι παρακάτω (σε σύνολο 144.217 μετοχών):
1. Δήμος Κομοτηνής (28.442 μετοχές)
2. Δήμος Μαρώνειας – Σαπών (17.722)
3. ΕΑΣ Ροδόπης (2.9656)
4. Περιφερειακή Ένωση Δήμων (19.576)
5. ΤΕΕ Θράκης (2.956)
6. Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής (5.910)
7. ΟΕΒΕΣ Ροδόπης (3.720)
8. Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων (5.910)
9. Περιφέρεια ΑΜ-Θ (23.631)
10. Δήμο Αρριανών (16.498)
11. Δήμος Ιάσμου (16.897).
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κομοτηνής λόγω Καλλικράτη απορρόφησε τους Δήμους Αιγείρου και Ν. Σιδηροχωρίου, ο Δήμος Σαπών τον Δήμο Μαρώνειας, ο Δήμος Ιάσμου τον Δήμο Σώστη και ο Δήμος Αρριανών τον Δήμο Φιλύρας.
Όπως γίνεται αντιληπτό ο συναγωνισμός για την κατάληψη μιας θέσης στο νέο ΔΣ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αφού από τους 11 εκπροσώπους θα εκλεγούν στο νέο ΔΣ μόνον οι επτά. Εκείνο όμως που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η προηγούμενη λειτουργία του όπως είπαμε παραπάνω αφού έδειξε σημάδια απόλυτης αυταρχικότητας με μυστικές συμφωνίες, μυστικές χρηματοδοτήσεις έργων, μυστικά έσοδα και έξοδα από την ενοικίαση του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Κομοτηνής το οποίο μερικοί για προσωπικούς λόγους ονόμασαν Μέγαρο.
Στην περίπτωση αυτή φάνηκε η παράτυπη λειτουργία των εκπροσώπων των φορέων οι οποίοι ενεργούσαν όπως ήθελαν χωρίς να ενημερώνουν τον φορέα από τον οποίο προέρχονται. Παράδειγμα η μοναδική κουβέντα που είπε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο εκπρόσωπος του Δήμου Σαπών, πρώην Ταξίαρχος, ήταν να χειροδικήσουν κατά του ανθρώπου που ασκούσε κριτική ενώ κάποιοι άλλοι εκπρόσωποι των δημάρχων εκβίαζαν το Κράτος με το κλείσιμο του Πολιτιστικού Κέντρου. Φάνηκε δηλαδή μια αναρχία την οποία δυστυχώς δεν τόλμησαν να αποτρέψουν οι επικεφαλής των φορέων.
Ορισμένοι δήμαρχοι στάθηκαν μικρότεροι των περιστάσεων, υποταγμένοι στις κινήσεις και δραστηριότητες των Μασόνων που λειτούργησαν το Πολιτιστικό Κέντρο σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους. Άραγε το ίδιο θα γίνει και στο νέο ΔΣ με εκπροσώπους που θα έχουν το βλέμμα στραμμένο σε ύποπτες συναλλαγές και επιδιώξεις υπό την καθοδήγηση της Μασονίας;