Τα αδικήματα αφορούσαν κλοπή περιουσίας του δημοσίου, «πονηρές» αναθέσεις έργων για αντιπλημμυρικά και «πονηρές» δημοπρασίες με τις οποίες το δημόσιο απώλεσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
Το πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης παρέπεμπε 18 πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη
Ορισμένοι δικαστές είναι χειραγωγημένοι και δεν επιτελούν σωστά το έργο της Δικαιοσύνης είναι τα λόγια που εκστόμισε σε μια στιγμή αγανάκτησης ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής βλέποντας την κατάληξη που είχαν ορισμένα πορίσματα της Επιθεώρησης.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της ίδρυσης της Επιθεώρησης αυτή δημιουργήθηκε για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων στελεχών του δημοσίου αλλά σήμερα το ερώτημα που πλανάται είναι αν η ύπαρξη αυτής της ανεξάρτητης αρχής επιτελεί το έργο της ή είναι απλό γράμμα του πολιτικού μας συστήματος. Δηλαδή με απλά λόγια είναι ένας φορέας που επιτελεί τα καθήκοντα του με συνείδηση, αξιοπρέπεια, με τεκμηρίωση λόγω και της ύπαρξης επιστημονικού στελεχιακού δυναμικού οπότε τα πορίσματα που εκδίδονται έχουν μια σοβαρότητα από την αμερόληπτη διερεύνηση των γεγονότων ή απλά είναι μια ανεξάρτητη αρχή που δεν έχει καμία σημασία ποιες παραβατικές ενέργειες διαπιστώνει με κάποια έωλα επιχειρήματα που ανατρέπονται με ευκολία από κάποιους δικαστές;
Αν συμβαίνει το πρώτο πρέπει ο θεσμός να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού αλλά αν συμβαίνει το δεύτερο πρέπει άμεσα να καταργηθεί. Από την άλλη πλευρά οι δικαστές που ασχολούνται συνήθως με τα εκδοθέντα πορίσματα έχουν την δυνατότητα να απορρίπτουν τα συμπεράσματα του πορίσματος και να οδηγούν στο αρχείο τις παραβατικές ενέργειες που παρατηρήθηκαν.
Αφορμή για το σημερινό σχόλιο πήραμε από την πρόσφατη υπόθεση ενός πορίσματος που κατέληξε στα δικαστήρια της Κομοτηνής. Πριν μερικά χρόνια μετά από δημοσίευμα της ΦΩΝΗΣ διενεργήθηκε επιθεώρηση από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και μετά από δύο χρόνια ανακρίσεων εκδόθηκε ένα πόρισμα που παρέπεμπε 18 πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη. Τα αδικήματα αφορούσαν κλοπή περιουσίας του δημοσίου, «πονηρές» αναθέσεις έργων για αντιπλημμυρικά και «πονηρές» δημοπρασίες με τις οποίες το δημόσιο απώλεσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Το πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης έφτασε στα δικαστήρια της Κομοτηνής και στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη του. Πρόσφατα η ΦΩΝΗ έχοντας έννομο και δικαιολογημένο ενδιαφέρον αφού εξάντλησε όλες τις δυνατότητες να πληροφορηθεί κάτι σχετικό με την πορεία του πορίσματος, και αφού συναντούσε την απόλυτη σιωπή υπαλλήλων και δικαστών, υπέβαλε γραπτό αίτημα προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών προκειμένου να πληροφορηθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση.
Μετά την παρέλευση 30 ημερών υπάλληλος της Εισαγγελίας με την άδεια του Εισαγγελέα μας ενημέρωσε προφορικά ότι το πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 465/12 απαλλακτικό βούλευμα οδηγήθηκε στο αρχείο. Τώρα λοιπόν αρχίζει νέα περιπέτεια αφού είναι σίγουρο ότι λόγω δικονομικών προϋποθέσεων δε θα επιτρέπεται η μεγαλύτερη ενημέρωση μας οπότε το λόγο θα έχουν ανώτερα κυβερνητικά και δικαστικά κλιμάκια.
Μόνο που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν ακόμη μια φορά το άρθρο 43 του ΚΠΔ, το άρθρο που κάθε φορά χρησιμοποιείται για την κάλυψη παράτυπων αποφάσεων μερικών δικαστών. Όπως αυτή της απάτης των 80.000.000 δραχμών που δυστυχώς οδηγήθηκε δύο φορές στο αρχείο με την επίκληση του άρθρου 43 του ΚΠΔ.