Την δέσμευσή του περί αξιοκρατικής και διαφανούς λειτουργίας της νέας ΕΡΤ έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά την έναρξη της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής.
Πάντως, η συνεδρίαση της επιτροπής δεν μεταδίδεται από το εθνικής εμβέλειας Κανάλι της Βουλής – όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα για όλες τις συνεδριάσεις – αλλά από το εσωτερικό κύκλωμα. Η επιλογή αυτή, την οποία ορισμένοι χρεώνουν στην Πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου ώστε να μεταδοθεί απευθείας η συνέντευξη τύπου που θα δώσει στις 4 το μεσημέρι, οδηγεί σε «θλιβερούς» παραλληλισμούς με το «μαύρο» που προκάλεσε το λουκέτο στην ΕΡΤ.
Πέραν αυτού ο κ. Παππάς εξήγησε ότι το ετήσιο ύψος του τέλους που θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα ανέλθει σε 36 ευρώ όσο δηλαδή ήταν και επί ΝΕΡΙΤ την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 121 ευρώ. Οι υπάλληλοι στη δημόσια τηλεόραση αντιστοιχούν σε 214 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ο μέσος ευρωπαικός όρος είναι 281 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Σε σχέση με τις επαναπροσλήψεις, ο υπουργός επισήμανε ότι όταν έπεσε «μαύρο» στην ΕΡΤ απασχολούνταν 2.911 εργαζόμενοι. Από αυτούς οι 2.655 ήταν τακτικό προσωπικό, οι 202 είχαν συμβάσεις έργου και 55 ήταν προσωπικό ειδικών θέσεων. Από το σύνολο του τακτικού προσωπικού οι 350 έχουν συνταξιοδοτηθεί ή βαίνουν προς συνταξιοδότηση.
Σήμερα, απασχολούνται περίπου 744 υπάλληλοι (650 από την περίοδο της ΔΤ και άλλοι 94 από την ΝΕΡΙΤ).
Σε αυτούς θα προσμετρηθούν και άλλοι 1.559 που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. «Με βάση τα δεδομένα αυτά το μέγιστο που μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο δυναμικό είναι 2.500 άτομα» είπε ο υπουργός.
Σε ότι αφορά το οικονομικό κόστος, ανέφερε ότι θα αγγίζει τις 24.000 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο και 20.000 ετησίως για τους νεοπροσληφθέντες.
Το συνολικό ετήσιο κόστος θα κυμαίνεται στα 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ όταν τα έσοδα από το τέλος ανέρχονται σε 190 εκατομμύρια ευρώ.
«Δεν πρόκειται να σπαταλήσουμε χρήματα. Άλλωστε υπάρχουν τρόποι να σπαταλάς ακόμα και αν έχεις λιγότερο προσωπικό» δήλωσε ο κ Παππάς και επέμεινε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο νέος φορέας που θα προκύψει να είναι προϊόν ευρύτατων συναινέσεων.
Με ξεχωριστό νομοσχέδιο η τακτοποίηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων
Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να τακτοποιήσει μόνιμα το θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων και όχι με τροπολογία στο νομοσχέδιο που ήδη συζητείται για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, «η πρόθεση κυβέρνησης είναι άμεσα, νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Δεν θα υπάρξει απολύτως καμία καθυστέρηση» ενώ για την ΕΡΤ είπε: «Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ήταν βασική μας ηθική και πολιτική υποχρέωση».