Για όσους δεν γνωρίζουν την πλήρη ονομασία της λέξης αυτής αναφέρεται στον Λογαριασμό Απασχόλησης Επαγγελματικής Κατάρτισης, ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που επιτρέπει σε κάποιους συλλογικούς φορείς (συλλόγους) ή σε μεμονωμένες επιχειρήσεις να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους σε σοβαρά ζητήματα.
Είναι μια απόφαση του ΟΑΕΔ που θέλει από τη μια μεριά την εκπαίδευση εργατικού δυναμικού και από την άλλη την ενίσχυση των επιχειρήσεων με εκπαιδευμένο προσωπικό. Την υλοποίηση της απόφασης αυτής κατά παράδοξο τρόπο ανέλαβαν κάποιες ΜΚΟ, γνωστών συμφερόντων όπως φάνηκε από παλιότερες αναφορές στον Τύπο, με πρωτεργάτες κάποιους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για πακτωλό χρημάτων που διακινήθηκαν μέσα από τα προγράμματα αυτά.
Όμως όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε δημόσιους ή εποπτευόμενους Οργανισμούς πάντα υπάρχει μια «γκρίζα» διαδικασία που ωφελεί κάποιους πονηρούς που συμμετέχουν στην υλοποίησης των προγραμμάτων.
Συνήθως η επιλογή των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΠ) γίνεται με παράξενα κριτήρια και προτιμώνται συνήθως κέντρα από τη Θεσ/νίκη και Αθήνα για γνωστούς και σοβαρούς λόγους που δεν είναι χρήσιμο να αναλυθούν στο σχόλιο αυτό.
Σημαντική παρουσία και συμμέτοχη στα εκπαιδευτικά σεμινάρια έχει και ο γνωστός «απατεώνας» της περιοχής μας που όταν δεν επαρκούν κάποιοι εργαζόμενοι βάζει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του και βεβαιώνει ότι υπάρχει το απαραίτητο εργατικό δυναμικό που απαιτείται για την σύνταξη της μελέτης.
Φυσικά η υπογραφή αυτή τίθεται με το αζημίωτο όπως υπάρχει και ανάλογη οικονομική υποστήριξη σε όσους επιλέγουν τα ΚΕΠ από τη Θεσ/νίκη και Αθήνα. Το ερώτημα είναι γιατί δεν επιλέγονται τοπικά ΚΕΠ; Μήπως επειδή υπάρχει πάντοτε ο φόβος διαρροών; Πάντως εμείς θα επανέλθουμε με καλύτερα στοιχεία.