Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 18/02, του θέματος: «Αποζημιώσεις των πληγέντων ελαιοπαραγωγών Θάσου» κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Σύμφωνα με το αίτημα σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι ελαιοπαραγωγοί της νήσου Θάσου της Π.Ε. Καβάλας, καθώς οι ζημιές που έχει υποστεί το 2014 η παραγωγή τους, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων κατά την περίοδο ωρίμανσης της ελιάς καθώς και της προσβολής της από δάκο, είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα υπάρχουν χωριά που η παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς και σε άλλες περιπτώσεις έχει καταστραφεί το 70-80% της παραγωγής.
Στην πραγματογνωμοσύνη για τις αιτίες πτώσεις του ελαιοκάρπου στην Θάσο που υπογράφεται από την καθηγήτρια εντομολογίας κ. ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΡΟΦΥΤΟΥ – ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ, στα συμπεράσματα αναφέρει : «1. Οι υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου οφείλονται στις συνθήκες που επικράτησαν 2. Οι ολοσχερής (καθολική, ολική) πτώση του ελαιοκάρπου, (απρόσβλητου και προσβεβλημένου) οφείλεται στις εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2014 (καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι έως και 9 Μποφόρ), που σπάνια επικρατούν στην περιοχή, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα από τους μετρολογικούς κλωβούς Πρίνου και του μετρολογικού σταθμού Χρυσούπολης».
Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 43.000 στρέμματα με ελιές, ενώ για μεγάλο αριθμό από τους 2.300 παραγωγούς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νησιού, η ελαιοπαραγωγή αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων.
Μάλιστα φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται σημαντικά, καθώς το 2013 ήταν χρονιά από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, λόγω ακαρπίας.
Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που με την αντιαγροτική πολιτική την οποία ακολουθούν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, δεν καταβάλουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη δακοκτονία, ενώ παράλληλα επιβάλουν στους αγρότες διάφορα «ειδικά χαράτσια» για την ασφάλιση ΕΛΓΑ, ΟΓΑ.
Η δακοκτονία δεν μπορεί να αποτελέσει ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού διότι αφ’ ενός είναι κοστοβόρα, αφ ετέρου καθίσταται αναποτελεσματική αν δεν γίνει έγκαιρα, μαζικά και σχεδιασμένα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να προβούν σε έμμεσα μέτρα :
- Για την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για το σύνολο της ζημιάς που έχουν υποστεί εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων στο νησί.
- Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ 100% τις ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο από ΕΛΓΑ Κρατικό φορέα ασφάλισης.
- Να πραγματοποιείται η δακοκτονία με επιστημονικά ορθολογικό τρόπο και έγκαιρα για να είναι αποτελεσματική.