Η «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ» συνομιλεί με τον υποψήφιο βουλευτή Ροδόπης με το Ποτάμι, Σταμάτη Κουρούδη, του οποίου η υποψηφιότητα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αποτέλεσε μια θετική έκπληξη. Γνωστός επιχειρηματίας, άριστος γνώστης των ζητημάτων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία, για πολλά έτη Αντιπρόεδρος του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και ενεργό μέλος επαγγελματικών συνδέσμων. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο κ. Κουρούδης μιλά για την υποψηφιότητα του. Προτάσσει τις πολιτικές της στήριξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, ως διέξοδο για τη Ροδόπη και τους πολίτες της στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Οι εκλογές αυτές είναι διαφορετικές κρίνεται η τύχη της Ελλάδας
Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για να μπορέσω να συσπειρώσω τον κόσμο για μια άλλη πολιτική. Νέα, διαφορετική, μακριά από τα παλιά κόμματα, τα οποία απέδειξαν δυστυχώς στη διάρκεια της κρίσης ότι δεν μπορούν να αλλάξουν. Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες γιατί κρίνεται πραγματικά η τύχη της Ελλάδας. Για όλα αυτά πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Θεώρησα –επειδή έχω και μια οργανωμένη επιχείρηση που μπορεί να ανταπεξέλθει και χωρίς εμένα- ότι οφείλω να δώσω εγώ ένα μήνυμα. Δεν μπορώ να κάνω κριτική στους άλλους και να λέω γιατί δεν ασχολείται ο κόσμος αυτός που έχει απόψεις και εμπειρία στην επιχειρηματικότητα. Έπρεπε να πάρω τις ευθύνες μου. Η αποδοχή της υποψηφιότητάς μου από τον κόσμο, από εδώ και πέρα με βάζει και ενώπιον άλλων ευθυνών. Και όσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή του Ποταμιού στην περιοχή, τόσο πιο εύκολο θα είναι να πετύχουμε στόχους που ήδη έχουμε σχεδιάσει και θα δρομολογήσουμε.
Πιστεύω ότι θα εκλεγώ αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. θα συνεχίσω από οποιαδήποτε θέση, είτε κοινοβουλευτική είτε εξωκοινοβουλευτική. Θα είμαι η φωνή του επιχειρηματικού και αγροτικού κόσμου της Θράκης στην κεντρική πολιτική σκηνή.
«Ο αγροτικός τομέας βασικός πυλώνας ανάπτυξης»
Θέλουμε ο αγροτικός τομέας να είναι ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης που θα δώσει περισσότερο πλούτο και θέσεις εργασίας, επισημαίνει. Κεντρικός στόχος που έχουμε θέσει στο Ποτάμι, για τον αγροτικό κόσμο, είναι η επίτευξη ενός βιώσιμου οικογενειακού εισοδήματος. Η μείωση της αστάθειας του εισοδήματος, ώστε να αντιμετωπίζονται , οι συνέπειες από την πρόκληση ζημιών στις καλλιέργειες όπως οι καταστροφές στην βαμβακοκαλλιέργεια, που παρατηρήθηκαν φέτος. Είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη κι άλλων καλλιεργειών, όπως η σόγια, αναδιαρθρωμένες καλλιέργειες. Οι αγρότες χρειάζονται εναλλακτικές επιλογές.
Είναι βασικό να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα, που πάσχει στη Ροδόπη. Η ανταγωνιστικότητα θα επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογικά σχήματα, κλαδικά οργανωμένα, τα οποία θα παρεμβαίνουν σε όλα τα στάδια από την παραγωγή μέχρι την τοποθέτηση του τελικού προϊόντος στην αγορά. Αυτό για να γίνει, απαιτεί τη θεσμική παρέμβαση του κράτους, υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
«Οι επιδοτήσεις να συνεχιστούν και να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα»
Αναφερόμενος στις θέσεις του Ποταμιού ο κ. Κουρούδης, σημείωσε, «ο αγρότης, να συνεχίσει να λαμβάνει τις ενισχύσεις, να δίνονται όμως με τρόπο που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Ενθαρρύνοντας τη συλλογική επιχειρηματικότητα που θα δίνει υπεραξία στο προϊόν σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή του και τη μεταποίηση, μέχρι την τοποθέτησή του στην αγορά. Με στόχευση στην ποιότητα και το περιβάλλον».
Επιπλέον, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη η οργάνωση όλων των αγροτών σε ισχυρές και ευέλικτες ομάδες παραγωγών. Για τη διαχείριση ομοειδών προϊόντων , με στενές και σταθερές σχέσεις με τους φορείς της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας και της καινοτομίας.
Μια σειρά από άμεσα μέτρα μεγέθυνσης του κλήρου των μικρών και μεσαίων γεωργών , πρέπει να αναληφθούν, όπως αφορολόγητη μεταβίβαση, άτοκα δάνεια, απαγόρευση κατάτμησης.
Είναι απαραίτητη η εκτέλεση εγγειοβελτιωτικών έργων στην περιοχή της Ροδόπης, τα οποία δυστυχώς έχουν βαλτώσει και πριν την κρίση, καθώς η κρίση χρησιμοποιείται πλέον ως άλλοθι.
«Να αναπτυχθεί ο παραγόμενος πλούτος για να τονωθεί η απασχόληση»
Ο πρωτογενής κι ο δευτερογενής τομέας είναι τομείς στους οποίους πρέπει να δώσουμε βάρος . Αυτά κουβεντιάζουμε με τους αγρότες και με τους παραγωγικούς φορείς χρόνια τώρα. Τα συζητήσαμε και πρόσφατα με τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων και την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών. Όλα αυτά τα ζητήματα δεν είναι κάτι νέο για μένα. Το Ποτάμι δεν λέει κάτι διαφορετικό από αυτά που συζητάμε μεταξύ μας.
Επισκέφθηκα τη βιομηχανική περιοχή για να δούμε λύσεις για τον δευτερογενή τομέα. Βρέθηκα σε μονάδες , που άντεξαν στην κρίση, ακριβώς επειδή στηρίχθηκαν στην εξαγωγική τους δραστηριότητα. Γιατί δεν κοίταξαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους τηλεφωνώντας στα Υπουργεία και τους Υπουργούς αλλά έμαθαν να πορεύονται μόνοι τους με τις τρικλοποδιές της Πολιτείας.
Μας δείχνουν το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.
Πρέπει η παραγωγή να ξαναρχίσει να κινείται για να μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τότε είναι που οι νέοι μας δεν θα έχουν κανένα λόγο να πάνε έξω, τότε είναι που οι νέοι πραγματικά θα επενδύσουν στη δημιουργικότητα τους και τις δυνατότητες που έχουν. Οι περισσότεροι έχουν μια πολύ καλή εκπαίδευση, έχουν πραγματικά προσόντα που αυτοί τη στιγμή είναι κρίμα που χάνονται. Από την άλλη μεριά υπάρχει αυτή η φτώχεια.
«Να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση»
Στην περιοχή μας δεν θέλουμε μια οικονομία που να στηρίζεται μόνο στις επιδοτήσεις και το κράτος. Οικονομίες θερμοκηπίου δεν αντέχουν. Να στηριχτούμε σε πλεονεκτήματα όπως η γεωγραφική μας θέση. Έχουμε μια αγορά 70 εκατομμυρίων στα ανατολικά μας και 30 εκατομμυρίων στα βόρεια. Αυτές οι αγορές από τη γέννησή τους είναι πολύ δεκτικές στα ελληνικά προϊόντα. Ο Τούρκος, ο Βούλγαρος κι ο Ρουμάνος καταναλωτής εμπιστεύονται τα προϊόντα της χώρας μας.
Χρειάζεται να στοχεύσουμε στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγουμε και να ενισχύσουμε το δίκτυο εξαγωγών. Ωστόσο είναι σημαντικό που δυο πολύ μεγάλες αγορές μας δέχονται τόσο ευνοϊκά.
Ο τουρισμός θα τονώσει την τοπική οικονομία
Η περιοχή μας δέχεται επισκέπτες από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αξιοποιήσει τη νέα δυνατότητα που της δίνεται, ώστε να αποδίδει πρακτικά στην τοπική οικονομία. Συζητούμε για το σχέδιο που χρειάζεται για την υποδοχή και τη φιλοξενία όλων αυτών των επισκεπτών με τους τοπικούς φορείς, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες που χρειάζονται, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Ροδόπη διαθέτει παραλιακή ζώνη, ορεινό όγκο που μπορεί να αναδειχθεί, πλούσιο φυσικό περιβάλλον, πρέπει να δουλέψουμε στο επίπεδο των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.