Για έναν σκεπτόμενο πολίτη αυτού του τόπου εντύπωση προκαλεί η κίνηση των μειονοτικών ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Είναι γεγονός ότι η μειονότητα χαρακτηρίζεται ως «κινούμενη άμμος» και παρόλο που κάποιοι θέλουν να κοκορεύονται ότι μπορούν να επηρεάζουν την κρίση των μειονοτικών πολιτών και να διαμορφώνουν εκλογικά αποτελέσματα αυτά κάθε φορά δείχνουν ότι άλλος είναι αυτός που καθοδηγεί τη βούληση των μειονοτικών ψηφοφόρων.
Οι τελευταίες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο και η περίπτωση Σεμπιχά έδειξε ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε ένας σκληρός πυρήνας της μειονότητας. Η απομάκρυνση της Ρομά υποψήφιας από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ευκαιρία να φανεί ότι παίχθηκε ένα παιχνίδι με το βλέμμα στο μέλλον αφού στις κρίσιμες για το κόμμα της αντιπολίτευσης εκλογές δεν εκτέθηκαν σε αυτές κορυφαία και αξιόλογα στελέχη της μειονότητας.
Να θυμηθούμε ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις κυρίαρχο στοιχείο για την ανάδειξη βουλευτών ήταν η καθοριστική ψήφος της μειονότητας με τις ψήφους των οποίων το ΠΑΣΟΚ εξέλεγε μέχρι και δύο βουλευτές. Στην περίπτωση αυτή κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚικού μηχανισμού ήταν ο Αχμέτ Χατζηοσμάν που πάντοτε κουβαλούσε μαζί του περίπου 12.000 ψήφους. Σήμερα ο μέχρι πρόσφατα βουλευτής δεν κατάφερε να είναι στις λίστες του ΠΑΣΟΚ αφού προηγήθηκε η ανακοίνωση του ΚΙΕΦ που έλεγε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση βοήθειας ενώ παραπειστικά οι παράγοντες του διοχέτευσαν με γραπτή ανακοίνωση ότι δεν θα στηρίξουν κανένα μειονοτικό υποψήφιο.
Αν είναι δυνατόν να είναι αλήθεια και να πιστέψει ο κάθε πολίτης ότι μια κίνηση που θέλει να παίζει παιχνίδι στα πολιτικά τοπικά δρώμενα θα είναι εκτός πολιτικού παιχνιδιού.
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι ψήφοι της μειονότητας είναι περίπου 30.000-32.000 που όταν μοιράζονται καθορίζουν τη σειρά των κομμάτων. Με την απουσία του Χατζηοσμάν από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, την αδύναμη παρουσία μειονοτικών στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ φαίνεται ότι τη μερίδα του λέοντος στις εκλογές θα κερδίσουν τα δύο κόμματα, του ΣΥΡΙΖΑ με τους δύο υποψήφιους μειονοτικούς (Καραγιουσούφ και Μουσταφά) και του Ποταμιού με την παρουσία του αξιόλογου Ιλχάν Αχμέτ.
Ήδη ακούγονται παράξενες πληροφορίες που αφορούν δημοσκοπήσεις στο χώρο της μειονότητας που δείχνουν απόλυτη ανατροπή των δεδομένων και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τη συμπεριφορά των κομμάτων κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών με ενδεχόμενες «μυστικές» συμφωνίες που πρέπει να υλοποιηθούν και να οριστικοποιηθούν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.