Το μήνυμα ότι το εθνικό, το τοπικό και το κοινωνικό συμφέρον πρέπει να κυριαρχήσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 στέλνει ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με τη ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ο κ. Στυλιανίδης στη συνέντευξη του εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγορεί για λαϊκισμό που «σέρνει την Ελλάδα σε περιπέτειες» και προσθέτει ότι «η αντιπολίτευση δεν έχει καταλάβει ότι η χώρα δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο ούτε η Ευρώπη πλατεία Συντάγματος για τους αγανακτισμένους».
Όσον αφορά τον δικό του προσωπικό αγώνα τονίζει ότι ποτέ δεν ένιωσε δεμένος με την καρέκλα, νιώθει γεμάτος ηθικά και πολιτικά δικαιωμένος και σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη και ισόρροπη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Βουλή με μια ελεύθερη και όχι χειραγωγήσιμη ψήφο των πολιτών.
Τις αξίες για δίκαιη και ισόρροπη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση Χριστιανών και Μουσουλμάνων, για ελεύθερη και όχι χειραγωγήσιμη ψήφο των πολιτών, για μια πρότυπη ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία δεν πρόκειται να τις εγκαταλείψω
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Ευριπίδη Στυλιανίδη:
ΦτΡ: Ποιος ο λόγος που προκηρύχθηκαν οι εκλογές νωρίτερα;
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Με ευθύνη της αντιπολίτευσης δυστυχώς σε μια κρίσιμη εθνικά συγκυρία οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν θέτοντας εν κινδύνω τη σταθερότητα του τόπου και την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπαγιδεύτηκε σε μια ξεπερασμένη λογική άγονης κομματικής αντιπαράθεσης και θα πληρώσει σύντομα το πολιτικό τίμημα. Το θέμα είναι να μην το πληρώσει και η Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι Έλληνες θα το καταλάβουν και παρά την όποια πικρία τους δεν θα πυροβολήσουν μόνοι τους τα πόδια τους.
ΦτΡ: Φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε κλίμα πόλωσης. Το κρίνετε θετικά ή αρνητικά το γεγονός αυτό;
Ευρ. Σ: Η πόλωση μας επιστρέφει πολλά χρόνια πίσω. Αυτό που τώρα απαιτούνταν ήταν συνεννόηση και εθνική διαπραγμάτευση. Δυστυχώς η αντιπολίτευση πρωταγωνιστώντας στο λαϊκισμό σύρει την Ελλάδα σε περιπέτεια. Η ευθύνη της επιλογής τις επόμενες μέρες είναι στα χέρια των Ελλήνων. Τους εμπιστεύομαι ότι θα επιλέξουν υπεύθυνα.
ΦτΡ: Υπάρχει ένας διχασμός στην κοινωνία γιατί από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία μιλάει για καταστροφή της χώρας, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τα σκληρά οικονομικά μέτρα και πρέπει να αλλάξει η πολιτική των μνημονίων. Μέσα σε αυτό το κλίμα πιστεύετε ότι θα εμπιστευθεί ξανά το κόμμα της ΝΔ ο ελληνικός λαός και πώς αυτό τεκμηριώνεται;
Ευρ. Σ: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα βιώνει και παλεύει με τη μεγαλύτερη κρίση μετά το Β´ παγκόσμιο πόλεμο. Η Βουλή που θα προκύψει απ’ τις εκλογές έχει ένα πολύ δύσκολο και κρίσιμο έργο να διατελέσει, το οποίο θα προσδιορίσει το μέλλον των επόμενων γενεών. Πρέπει αμέσως να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση, να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να καταθέσει μαζί τους ένα συγκροτημένο, συγκεκριμένο και συμφωνημένο πρόγραμμα εξόδου στις αγορές, το οποίο πρέπει να είναι απολύτως προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Όλα αυτά είναι μονόδρομος -αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ΕΕ. Άλλα διλήμματα δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο ένα ερώτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποια γνώση και εμπειρία, με ποια αντίληψη και νοοτροπία, με ποιες διεθνείς συμμαχίες θα επιτύχει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο ούτε η Ευρώπη πλατεία Συντάγματος για τους αγανακτισμένους.
Δυστυχώς η αντιπολίτευση πρωταγωνιστώντας στο λαϊκισμό σύρει την Ελλάδα σε περιπέτεια. Οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο ούτε η Ευρώπη πλατεία Συντάγματος για τους αγανακτισμένους.
ΦτΡ: Πιστεύετε ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις που νιώθουν στην καθημερινότητά τους τα δυσβάστακτα μέτρα έχουν να φοβηθούν για ακόμα χειρότερες μέρες;
Ευρ. Σ.: Οι πολίτες θέλουν ειλικρίνεια. Έχουμε διανύσει ήδη το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο μέρος της διαδρομής. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη στροφή. Μετά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τρέξει γρήγορα και ανοδικά. Η έξοδος απ’ την κρίση μπορεί με μια υπεύθυνη πολιτική να απέχει λίγο ακόμα, με μια ανεύθυνη λαϊκίστικη όμως πολιτική μπορεί να διαρκέσει πάρα πολύ.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι ο κόσμος είναι εξαντλημένος. Η απέναντι όμως όχθη είναι πολύ κοντύτερα απ’ την όχθη που αφήσαμε πίσω μας.
ΦτΡ: Σε τοπικό επίπεδο φάνηκε, παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις πολλών θεσμικών παραγόντων, ότι τα όσα εξαγγέλθηκαν δεν επιλύθηκαν. Αυτό οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης με τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων ή στην αδιαφορία άλλων θεσμικών παραγόντων;
Ευρ. Σ. Δεν ξέρω σε ποιες δηλώσεις αναφέρεστε. Σε ό,τι με αφορά όμως έχω απαντήσεις απ’ την αρχή της θητεία μου μέχρι τώρα. Το 2004 αφήσαμε πίσω μας 50 χρόνια εγκατάλειψης, αδιαφορίας του κέντρου για την Ροδόπη και αδικίας, παρά τις προσπάθειες όλων των προκατόχων μου τις οποίες τιμώ. Το 2004-2009 όπως είχα δεσμευθεί κάναμε τη Ροδόπη να πρωταγωνιστήσει θετικά και βάλαμε τη σφραγίδα μας με έργα. Έργα που στόχευαν πάντα στην τόνωση της τοπικής αγοράς και στη δημογραφική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Αυτή την προσπάθεια -παρά τις δυσκολίες- συνεχίσω μέχρι σήμερα. Αναφέρω ενδεικτικά:
- Η εξέλιξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου σε τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Πολλαπλασίασα όταν μπορούσα τους φοιτητές, τα τμήματα, τους διδάσκοντες, τις χρηματοδοτήσεις. Μετά την κρίση πάλεψα να ανακόψω τις μεταγραφές, που θα το απογύμνωναν και κάτι πετύχαμε. Σώσαμε παλιά τμήματα και τώρα ανακοινώθηκαν και καινούρια όπως αυτό των Ανθρωπιστικών Σπουδών και το μεταπτυχιακό της Αυτοδιοίκησης.
Στόχος μας είναι οι φοιτητές της Κομοτηνής και των Σαπών τα επόμενα χρόνια να πολλαπλασιαστούν… με ό,τι αυτό σημαίνει για την πνευματική και δημογραφική θωράκιση της Θράκης.
Σημαντικά έργα επίσης θεωρώ:
- την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα που δημιουργεί τουριστικά και εμπορικά Ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
- την ολοκλήρωση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής
- την ολοκλήρωση ή ανάπλαση πολλών σχολικών υποδομών, όπως παραδείγματος χάριν στον Ίασμο, την Ξυλαγανή, τις Σάπες, την Κομοτηνή, την Αιγείρο κλπ.
- την ολοκλήρωση ή τη βελτίωση αθλητικών υποδομών όπως το Δημοτικό στάδιο Κομοτηνής, το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο, τη λειτουργική βελτίωση του Πανθρακικού Σταδίου, τις βελτιώσεις υποδομών σε περιφερειακές εγκαταστάσεις κλπ.
- την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής μετά από σκληρό κοινό διεκδικητικό αγώνα.
- την αποπληρωμή πάνω από 2 εκ ευρώ οφειλών του Δήμου Κομοτηνής προς την τοπική αγορά.
- την ανάπλαση της Τσανακλείου με 2,5 εκ ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών
- την ολοκλήρωση της μελέτης για το φράγμα Ιάσμου που επί δεκαετίες ήταν ένα έργο Φάντασμα
- τη στήριξη της τοπικής μας Εκκλησίας και του νέου Μητροπολίτη μας με:
-χρηματοδότηση της ανάπλασης ιστορικών ναών όπως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
-την έγκριση χρηματοδότησης για την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Μεγάρου που θα μετεξελιχθεί σε διοικητικό κέντρο της τοπικής μας εκκλησία
-την έγκριση νέων ιερέων ώστε να στελεχωθούν με πληρότητα και ποιότητα ενορίες εγκαταλειμμένες κυρίως σε μεικτά χωριά, όπου με τους νέους Ιμάμηδες τα τζαμιά λειτουργούσαν ενώ οι εκκλησίες υπολειτουργούσαν. Τώρα αποκαθίσταται η ισορροπία και η αρμονική συνύπαρξη.
-με την ένταξη και την έναρξη υλοποίησης των μαθητικών κατασκηνώσεων στους προσκυνητές που θα καλύψουν όχι μόνο τους ντόπιους νέους , αλλά θα συμβάλλουν και στην ανάπτυξη του εκκλησιαστικού τουρισμού στην περιοχή.
- την άμεση κάλυψη των δοκιμαζόμενων, από τις φυσικές καταστροφές, αγροτών
- τη συνέχιση των ανασκαφών κλασικών και βυζαντινών μνημείων στην περιοχή, όπως το Θέατρο της Μαρώνειας, που αποτελούν ακλόνητα τεκμήρια της διαχρονικής παρουσίας του Ελληνικού πολιτισμού στον τόπο μας.
- τη δημιουργία και λειτουργία νέων μουσείων όπως το μουσείο Καραθεοδωρή ή την ανακαίνιση του αρχαιολογικού μουσείου
- θεωρώ σημαντική την προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια για την στήριξη της τοπικής αγοράς και την καταπολέμηση της ανεργίας. Το 2004 την ανεργία την παρέλαβα 18% στο νομό και το 2009 την παρέδωσα 6,7%. Μετά την κρίση ξεπέρασε το 30%. Ο αγώνας μας δε σταμάτησε ούτε στιγμή… Αναζητούμε νέους επενδυτές για τα εργοστάσια που έκλεισαν.
Ποτέ δεν ένιωσα δεμένος με την καρέκλα, νιώθω ηθικά γεμάτος και πολιτικά δικαιωμένος
Ταξίδεψα μέχρι τις ΗΠΑ απευθυνόμενος σε Funds που βλέπουν προς την Ελλάδα. Μεσολάβησα στα αρμόδια Υπουργεία για την κάλυψη των εργαζόμενων. Πιέζω μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς διεκδικώντας το περιβόητο 12%, που οφείλει το κράτος στην περιοχή από το 2010.
Ξέρω ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά δεν παραιτούμαστε. Διεκδικούμε δυναμικά αυτά που δικαιούται ο κόσμος της Ροδόπης και τοποθετούμαστε έξυπνα ώστε την επόμενη μέρα η Ροδόπη να παίξει ρόλο….
ΦτΡ: Παλιότερα η παρουσία Στυλιανίδη στην πολιτική ζωή του τόπου ήταν μια ελπίδα για όλους τους Ροδοπίτες, όμως κατά παράξενο τρόπο, απομονώθηκε από την κεντρική κυβέρνηση και ο τόπος έμεινε χωρίς εκπροσώπηση στην κυβέρνηση. Ήταν θέμα κομματικών συσχετισμών και απομόνωσής σας από το «σύστημα» Σαμαρά;
Ευρ. Σ.: Θα πρέπει να ξέρετε ότι από τη μέχρι τώρα πορεία μου νιώθω γεμάτος, ηθικά και πολιτικά δικαιωμένος. Υπηρέτησα δυο πρωθυπουργούς τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, πέντε κυβερνητικά σχήματα από τέσσερα κρίσιμα Υπουργεία, Εξωτερικών, Παιδείας, Μεταφορών και Εσωτερικών. Αν και ανήκω στη νεότερη ακόμα γενιά της ΝΔ έχω ίσως από τις σημαντικότερες κυβερνητικές εμπειρίες. Ο Α. Σαμαράς με τίμησε αναθέτοντας με το Υπουργείο Εσωτερικών στην πιο δύσκολη στιγμή της εθνικής διαπραγμάτευσης. Η Α. Μέρκελ αναγνώρισε ρητά και δημόσια την αποτελεσματικότητα του μεταρρυθμιστικού έργου μου, όταν βρέθηκε στην Αθήνα. Ποτέ όμως δεν ένιωσα δεμένος με την καρέκλα. Όταν χρειάστηκε να υπερασπιστώ τις αξίες που πιστεύω και υπηρετώ ή να υποστηρίξω τα συμφέροντα της ιδιαίτερής μου πατρίδας δεν δίστασα να διαφωνήσω.
Έβαλα τους συμπολίτες και τον τόπο μου πάνω απ’ την καρέκλα χωρίς να ξεχνώ από πού ξεκίνησα και προς τα πού πρέπει να πάω…
ΦτΡ: Σήμερα ακόμα μια φορά μετά το 2012 και από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε ένα δυσάρεστο εκλογικό αποτέλεσμα σε επίπεδο προσώπων. Επειδή κάποιοι ξέρουν να μοιράζουν τις ψήφους, το ενδεχόμενο να εκλεγούν τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές στη Ροδόπη, το θεωρείτε υπαρκτό;
Ευρ. Σ.: Η κρίση, η ανέχεια και η ανεργία έδιωξαν πολλά νέα παιδιά από τον τόπο μας με συνέπεια τη δημογραφική απογύμνωση της περιοχής και τη διατάραξη της πληθυσμιακής ισορροπίας μεταξύ των σύνοικων στοιχείων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων -σε βάρος κυρίως των πρώτων.
Αυτό ανοίγει ορέξεις σε ακραίους περίεργους κύκλους, που δε διστάζουν να επιδιώκουν ακόμα και τη μονομερή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της περιοχής σε βάρος όλων ,αλλά και της ίδιας της μειονότητας. Αυτό το ζήσαμε άλλωστε ως πρόβα τζενεράλε και στις τελευταίες Ευρωεκλογές, όταν σε Ροδόπη και Ξάνθη βγήκε πρώτο κόμμα το DEP κάνοντας επίδειξη δύναμης στη χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου.
Ο αγώνας μου πλέον δεν είναι κομματικός και προσωπικός, αλλά μια μάχη για τον τόπο μου, για την πατρίδα μου και για τις αξίες που από παιδί πιστεύω και υπηρετώ, άλλες φορές με την κατανόηση κι άλλες με την αδιαφορία της Αθήνας
Όλα αυτά δίνουν μεγαλύτερο πείσμα στον αγώνα μου, που δεν είναι πλέον ένας κομματικός και προσωπικός αγώνας, αλλά μια μάχη για τον τόπο μου, για την πατρίδα μου και για τις αξίες που από παιδί πιστεύω και υπηρετώ, άλλες φορές με την κατανόηση κι άλλες με την αδιαφορία της Αθήνας.
Αυτές τις αξίες για δίκαιη και ισόρροπη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση Χριστιανών και Μουσουλμάνων, για ελεύθερη και όχι χειραγωγήσιμη ψήφο των πολιτών, για μια πρότυπη ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία δεν πρόκειται να τις εγκαταλείψω. Εμπιστεύομαι τους συμπατριώτες μου ότι θα ψηφίσουν απελευθερωμένοι από ιδιοτέλειες, μικροκομματικές λογικές και συμφέροντα. Η όποια πικρία, η αδιαφορία, η τιμωρητική διάθεση έναντι της κυβέρνησης Σαμαρά δεν μπορεί αυτή την κρίσιμη ώρα να προσδιορίσει την εκλογική συμπεριφορά των Ροδοπιτών.
Το εθνικό, το τοπικό και το κοινωνικό συμφέρον πρέπει να κυριαρχήσουν του φανατισμού και της όποιας απογοήτευσης από το κεντρικό σκηνικό.
ΦτΡ: Μια τελευταία ερώτηση κε Στυλιανίδη. Τι θετικό αφήνει η προεκλογική επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά
Ευρ. Σ.: Όπως είδατε οι πολίτες της Ροδόπης υποδέχτηκαν μαζικά τον Αντώνη Σαμαρά εκδηλώνοντας –παρά τις δυσκολίες των καιρών- την εμπιστοσύνη τους στην προσπάθειά του.
Θεωρώ σημαντική την άμεση ανταπόκρισή του σε θέματα -που ευθέως του θέσαμε- όπως:
-Την καταβολή του οφειλόμενου 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης.
-Την ενίσχυση των στρατιωτικών μονάδων σε Κομοτηνή και Σάπες με 300 ακόμα στελέχη.
-Τη σύνδεση της Κομοτηνής και των Σαπών με φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP.
-Την ευθεία δήλωση για μη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές.
-Το άνοιγμα του κάθετου άξονα προς Βουλγαρία, αρχικά για τα λεωφορεία και στη συνέχεια για τα φορτηγά.
-Την ελεύθερη βίζα 72 ωρών για τουρίστες από την Τουρκία.