Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια κινητοποίηση στελεχών των κομμάτων, ιδιαίτερα του κεντρικού κομματικού μηχανισμού, προκειμένου να βρεθούν άτομα που θα ήταν πρόθυμα να στελεχώσουν τα εκλογικά ψηφοδέλτια. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ στο οποίο παρατηρείται μια δυστοκία αφού είναι γνωστό ότι με την κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο καιρό και την ύπαρξη δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ εσωτερικού και ΠΑΣΟΚ εξωτερικού, οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για την ανάδειξη φιλοδοξιών.
Όλοι πιστεύουν ότι η διαφαινόμενη αναγγελία για το νέο κόμμα του Παπανδρέου εκείνο που θα δημιουργήσει είναι μια διάσπαση που θα αναγκάσει και τα δύο τεμάχια του άλλοτε ισχυρού κόμματος να περιοριστούν σε χαμηλά ποσοστά εκλογικού αποτελέσματος που ενδεχομένως να μην τους δώσει τη δυνατότητα να βρίσκονται στην επόμενη Βουλή.
Στη Ροδόπη το κίνημα που κάποτε παρουσίαζε ένα αξιόλογο οργανωτικό σχήμα τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε λήθαργο και φυσικά δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να αφυπνιστεί από το λήθαργο αυτό. Αυτό που σε άλλες εποχές παρατηρούνταν σήμερα είναι ένα μακρινό όνειρο που γεμίζει απελπισία. Αναρωτιέται ο κάθε πολίτης που πήγαν όλοι αυτοί που μαζεύονταν για να καταλάβουν μεγάλες θέσεις, που πήγαν αυτοί που σε μια νύχτα έγιναν πάμπλουτοι από την εκμετάλλευση της εξουσίας και γιατί σήμερα γύρισαν την πλάτη στο κόμμα που τους ανέδειξε.
Για την κατάσταση αυτή φυσικά υπεύθυνοι θεωρούνται και όσοι από τους πρωτοκλασάτους εφάρμοσαν προσωπικές πολιτικές και απαξίωσαν την παράταξη πχ Πεταλωτής, Γιαννακίδης κλπ. Ο ένας με την μεγαλομανία του να νομίζει ότι είναι το μεγάλο στέλεχος του κυβερνητικού και κομματικού μηχανισμού και απαραίτητος μόνο για τα σαλόνια της Αθήνας και ο άλλος που κάθε φορά θυμόταν το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκλεγεί για να απαρνείται το κίνημα του αμέσως μετά από κάθε εκλογή.
Σήμερα και οι δύο ευρισκόμενοι σε διαφορετικά στρατόπεδα με αγωνία βλέπουν μπροστά τους την ωμή πραγματικότητα αφού ο μεν Πεταλωτής πρέπει να προσπαθήσει για τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου που με αξιοπρεπή εμφάνιση θα συμμετέχει στις επικείμενες εκλογές χωρίς εκείνον όμως στο ψηφοδέλτιο της Ροδόπης, ενώ ο Γιαννακίδης έβγαλε πάλι από την εφεδρεία τη μόνιμη τον τελευταίο καιρό δικαιολογία ότι η κατάσταση της υγείας του δεν επιτρέπει να συμμετάσχει σε ένα εκλογικό αγώνα παρόλο που όπως ισχυρίζεται σε κάποιες συγκεντρώσεις είναι ο εκλεκτός του κόσμου αφού όπως λέει τον ψήφισε το 75% των χριστιανών της περιοχής.
Η μέχρι στιγμής άρνηση του να συμμετάσχει σε ένα ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Παράταξης ασφαλώς δεν θα υπάρχει αφού ακόμη και πρόσφατα ευεργετήθηκε με την τοποθέτηση του στη θέση του σύμβουλου κοντά στον Υφυπουργό Κωνσταντινόπουλο. Με αυτά τα δεδομένα τόσο ο Πεταλωτής όσο και ο Γιαννακίδης προσπαθούν να επηρεάσουν κάποια τοπικά στελέχη μικρής εμβέλειας όχι για να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα αλλά για να μη φανεί η απόλυτη ανικανότητα να έχουν ουσιαστικό πολιτικό ρόλο που διαμορφώνει καταστάσεις.
Μια ομάδα του ΠΑΣΟΚ εσωτερικού συνεδρίασε πρόσφατα με την παρουσία του Βασίλη Γερανίδη, πρώην βουλευτή της Θεσ/νίκης, και προσπάθησε να ολοκληρώσει την προσπάθεια του για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου με τη συμμετοχή του Χατζηοσμάν, του Γιαννακίδη, του αόρατου γραμματέα της ΝΕ Ροδόπης Μπακιρτζίδη ενώ ακούστηκαν και κάποια ονόματα από το στενό περίγυρο του Γιαννακίδη που ήταν και υποψήφιοι στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.
Στο ΠΑΣΟΚ εξωτερικού με κινήσεις του Πεταλωτή έγιναν προσεγγίσεις σε διάφορα άτομα χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να βρεθούν άτομα που θα εκτεθούν σε μια εκλογική αναμέτρηση με την προοπτική της ήττας. Αρνητικό στοιχείο που πρέπει να εκτιμηθεί είναι και η φημολογούμενη υποψηφιότητα του Πεταλωτή στην Β’ Αθήνας αλλά και εξεύρεση υποψήφιου από τη μειονότητα ενάντια στην υποψηφιότητα του Χατζηοσμάν.
Ο μεγάλος κομματικός παράγοντας βλέποντας την αντιμετώπιση που θα έχει από τους ψηφοφόρους σε περίπτωση συμμετοχής στο τοπικό ψηφοδέλτιο προτιμάει την έκθεση του στην απέραντη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας εκεί όπου κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα μεγάλα ΜΜΕ. Τελικά εκείνο που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι οι πιθανές υποψηφιότητες της φιλόδοξης νέας δημοτικής συμβούλου, ενός γνωστού και αξιόλογου γιατρού και της αξιόλογης κ. Πετκίδου που δραστηριοποιείται στη δημιουργία του νέου κόμματος υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής αυτά φαίνονται στις κινήσεις των δύο τεμαχίων του ΠΑΣΟΚ χωρίς βέβαια να υπάρξουν και νέες θετικές εξελίξεις.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνο που φαίνεται σίγουρο είναι ότι διαμορφώθηκε ένα τοπίο χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις αφού από καιρό σχεδόν συγκροτήθηκε το εκλογικό ψηφοδέλτιο με την υποχρεωτική συμμετοχή του σημερινού βουλευτή Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, του αξιόλογου γιατρού Μουσταφά Μουσταφά, παλιού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και του στελέχους του κόμματος Τάκη Χαρίτου που πρέπει να θυμηθούμε ότι κατέλαβε τη θέση του κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών. Φυσικά η επιθυμία του να είναι υποψήφιος δεν συναντά σημαντικά προβλήματα, η ικανότητα του να προσεγγίζει τους ψηφοφόρους είναι ένα θετικό στοιχείο ενώ πρέπει να αξιολογηθεί θετικά η κινητικότητα του το τελευταίο διάστημα.
Τις άλλες δύο θέσεις μετά και την αδυναμία να είναι υποψήφιος ο προερχόμενος από το Κοινωνικό Μέτωπο, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, διεκδικούν ο γιατρός Κοσμάς Παπαχρήστου και η Σοφία Κουγιουμτζόλου όμως αυτά θα οριστικοποιηθούν στη συνέλευση του κόμματος. Εδώ είναι σημαντικό να σκεφτούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών με την παρουσία δύο ισχυρών μειονοτικών υποψηφίων που αγωνίζονται για τη συλλογή ψήφων με το ενδεχόμενο να κυριαρχήσει ο Τάκης Χαρίτου.
Στη ΝΔ αναζητούν τον δεύτερο μειονοτικό υποψήφιο που θα κλείσει το ψηφοδέλτιο του κόμματος μετά την οριστική ένταξη σε αυτό του στελέχους Ευριπίδη Στυλιανίδη, των γυναικών Καζάκου και Ελευθεριάδου και του μειονοτικού Ερτζάν. Εδώ βέβαια κυριαρχεί η προσωπικότητα του Στυλιανίδη που φυσικά δεν κινδυνεύει έστω και αν υπάρχει μια πολύχρονη αντιπαράθεση κάποιων για προσωπικούς λόγους. Οι περισσότεροι νεοδημοκράτες αλλά και μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος της Ροδόπης γνωρίζουν ότι μόνο αυτός είναι ο κατάλληλος να κερδίσει την τρίτη βουλευτική έδρα ώστε ο νομός να έχει την κατάλληλη εκπροσώπηση και φυσικά οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω του για να υπάρξει το ίδιο αποτέλεσμα όπως αυτό διαμορφώθηκε και στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη επικρατεί μια κινητικότητα για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μετά και την ανακοίνωση του ονόματος του Αχμέτ Ιλχάν που θα είναι το βαρύ πυροβολικό του κόμματος στο νομό. Πρέπει να θυμίσουμε ότι ο αγαπητός σε όλους Ιλχάν συμμετείχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ αλλά δεν εκλέχτηκε για ένα μικρό αριθμό ψήφων ενώ μετά την επικείμενη σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να είναι υποψήφιος ακολουθώντας τον Κουβάλη αλλά η επιθυμία αυτή δεν έγινε αποδεκτή.
Τα υπόλοιπα ονόματα αναζητούνται στο χώρο και εκείνο που επικρατεί στις σκέψεις των υπευθύνων του κόμματος είναι να βρεθούν κάποια νέα άτομα που θα βάλουν σοβαρές παρακαταθήκες για το μέλλον. Στα άλλα κόμματα δεν φαίνεται ως συνήθως καμία εξέλιξη.