«Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του προγράμματος για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός έδωσε έτσι το περίγραμμα των συζητήσεων που έχει με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αμέσως με την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στα γραφεία της Επιτροπής όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις μετά και το μίνι κραχ αλλά και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και την επόμενη ημέρα.
Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να επαναφέρει τα πράγματα στο σημείο που ήταν πριν από την επίθεση των αγορών ώστε να πετύχει μία συμφωνία που να μπορεί να την προβάλλει επικοινωνιακά ως το τέλος του μνημονίου. Όπως επιμένει στις δηλώσεις του «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο» ενώ αφήνει ανοικτή την προληπτική γραμμή στήριξης που βέβαια θα πλαισιωθεί με νέα συμφωνία. Οι συνεργάτες του επαναλαμβάνουν ότι «έχει αρχίσει η συζήτηση για τους όρους που θα συνοδεύσουν τις εγγυήσεις για την επόμενη ημέρα». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης στην οποία θα ενταχθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ που δεν θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες και στα οποία θα μπορεί να προσφύγει η ελληνική κυβέρνηση αν αποκλειστεί από τις αγορές χωρίς δική της ευθύνη. Θα τεθούν όροι και προϋποθέσεις και εποπτεία από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και το όλο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους.
Στο πλαίσιο αυτό μεταφέρεται από ευρωπαϊκές πηγές δεν θα ζητηθεί εκ των προτέρων συμφωνία του κ. Τσίπρα, η συμφωνία θα λειτουργεί από μόνη της. Στο ερώτημα για το αν στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν προϋποθέσεις που θα οριστικοποιηθούν και θα έλθουν αργότερα συνεργάτης του πρωθυπουργού απαντά «σαφώς ναι». Η κυβέρνηση, η οποία πιέζεται από την Τρόικα με άρνηση του review προκειμένου να προωθήσει τις «μεταρρυθμίσεις», θέλει να μεταθέσει το ασφαλιστικό για μετά την προεδρική εκλογή αφού εκφράζονται φόβοι ότι εφόσον το καταθέσει κατά τις επιταγές των δανειστών δεν θα περάσει από την Βουλή ή ακόμη κι αν περάσει οριακά δε θα εξασφαλίσει την προεδρική πλειοψηφία.
Φυσικά ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κλείσει η αξιολόγηση της Τρόικας στο πρώτο εικοσαήμερο του Νοεμβρίου προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για τους όρους της επόμενης ημέρας. Πάντως οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν βιάζονται και αντίθετα δείχνουν ότι προτιμούν να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση πριν οριστικοποιήσουν την όποια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η στάση επηρεάζει και την ελληνική κυβέρνηση η οποία συνεχώς «ενσωματώνει τα νέα δεδομένα στην στρατηγική της έναντι των δανειστών» κάνοντας τις σχετικές υποχωρήσεις.