Αυτό που έπρεπε να κάνουν τόσα χρόνια τα κόμματα που μέχρι σήμερα συμμετείχαν στο πολιτικό σύστημα σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών το έκανε πράξη το Ποτάμι. Όλα τα κόμματα με διαδικασίες κορυφής και καμαρίλας συγκροτούσαν τα ψηφοδέλτια με κύριο μέλημα να διατηρηθούν οι συσχετισμοί και να εκλεγούν στη συνέχεια οι εκλεκτοί. Ποτέ δεν υπήρχε διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πολίτες αφού τα κόμματα θεωρούσαν τους πολίτες είδος προς εκμετάλλευση τους οποίους πάντοτε έβαζαν μπροστά στο κομματικό καθήκον.
Έτσι βλέπαμε έναν ισχυρό υποψήφιο πλαισιωμένο για τις ανάγκες από άλλους μικρότερης εμβέλειας υποψηφίους. Την κατάσταση αυτή έρχεται να ανατρέψει ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι που καθιέρωσε κάτι πρωτόγνωρο για τα πολιτικά χρονικά. Είπε ότι όποιος πολίτης ενδιαφέρεται για τη συμμέτοχη του σε μελλοντικό ψηφοδέλτιο της παράταξης του με ανοιχτή διαδικασία να το δηλώσει ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθεί η επιθυμία του.
Ενδεχομένως η κίνηση αυτή να είναι αποτέλεσμα της μη ύπαρξης αξιόλογου παραταξιακού μηχανισμού μέσα στην κοινωνία οπότε επιχειρεί να δώσει το δικαίωμα σε αξιόλογους πολίτες να πλησιάσουν περισσότερο στο Ποτάμι αλλά όπως και να είναι αυτό αποτελεί μια πρωτοτυπία στα πολιτικά δρώμενα, γεγονός που θα αποφέρει την εξυγίανση του πολιτικού κλίματος με ανθρώπους νέους και άφθαρτους.