Ο προεκλογικός πυρετός έπιασε για τα καλά τα κομματικά επιτελεία που προσπαθούν να δημιουργήσουν κανάλια επικοινωνίας με αξιόλογα στελέχη της κοινωνίας. Η αξιολόγηση των στελεχών αυτών είναι βέβαια μια σοβαρή υπόθεση αφού εκτός από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που φυσιολογικά αξιολογούνται κατάλληλα οι κινήσεις αυτές έχουν και προσωπικό χαρακτήρα αφού η αλλαγή των συσχετισμών μέσα στην κοινωνία όπως καταγράφονται και στα τελευταία δημοκοπικά ευρήματα παίζει καθοριστικό ρόλο.
Όπως φαίνεται στην Κομοτηνή σημαντικό ρόλο θα έχουν τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Στη ΝΔ υπάρχει το κορυφαίο στέλεχος της και πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης που ίσως με τον ανασχηματισμό που πρόκειται να γίνει μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης θα καταλάβει εκ νέου θέση σε Υπουργείο.
Κλείνουν οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ: Ο Στυλιανίδης θεωρείται σίγουρος, πρόταση έγινε στη Φελίνα Καζάκου ενώ ασκούνται «πιέσεις» στον Ερτζάν
Η προσπάθεια που κατέβαλε ο τοπικός βουλευτής ώστε να ανοίξει πάλι η Σχολή Αστυφυλάκων χαρακτηρίζεται ως μια κίνηση δημιουργίας θετικού κλίματος στις σχέσεις Σαμαρά – Καραμανλή και βάζει τον Ευριπίδη στην πρώτη γραμμή στις προτιμήσεις των πολιτών που πρόσκεινται στη ΝΔ. Εδώ σημειώνεται πλέον και η αποδοχή της πρότασης που έγινε προς τη μεριά της Φελίνας Καζάκου που θα είναι εκτός απροόπτου σε θέση στο ψηφοδέλτιο της παράταξης ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να πεισθεί και ο δημοτικός σύμβουλος Ερτζάν ώστε να είναι κι αυτός υποψήφιος με τη ΝΔ ενώ δεν γνωρίζουμε ποιος άλλος χριστιανός υποψήφιος θα καταλάβει την τρίτη θέση.
Όμως στην περίπτωση αυτή ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει απρόβλεπτο πολιτικό γεγονός αφού με πιθανή διάσπαση των ψήφων που θα πάρουν οι χριστιανοί υποψήφιοι και με δεδομένο ότι δεν μπορεί η ΝΔ να κερδίσει δύο έδρες στο νομό, αφού απαιτούνται περίπου 35.000 ψήφοι, να εκλεγεί ένας μουσουλμάνος υποψήφιος.
Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια έντονη διάθεση για συντροφικά «μαχαιρώματα» αφού με την ίδια λογική το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κερδίσει δύο έδρες στο νομό οπότε τα «μαγειρέματα» και οι κινήσεις δείχνουν ότι το κομματικό κατεστημένο επιχειρεί να μειώσει την παρουσία του μουσουλμάνου βουλευτή Αϊχάν Καραγιουσούφ για τον οποίον δηλώνουν κάποια στελέχη ότι δεν υπακούει στις κομματικές γραμμές και είναι πρόβλημα για τη παράταξη.
Συντροφικά «μαχαιρώματα» στον ΣΥΡΙΖΑ: Στελέχη δημιουργούν πρόβλημα στον νυν βουλευτή Καραγιουσούφ, τον οποίον παρουσιάζουν ως «πρόβλημα» για την παράταξη. Προωθείται η υποψηφιότητα Χαρίτου, για τον οποίον διαδίδουν από τώρα ότι θα καταλάβει κυβερνητικό πόστο στην αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Εδώ βέβαια θα υπάρξει σοβαρή αντιπαράθεση με τον κ. Τάκη Χαρίτου που ευελπιστεί ότι θα είναι ο επόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό αφού δήλωσε εδώ και καιρό την επιθυμία του να είναι κι αυτός υποψήφιος. Για την προεκλογική του καμπάνια κάποιοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ήδη κουβεντιάζουν για την κατάληψη κυβερνητικής θέσης όταν και εφόσον το κόμμα του γίνει κυβέρνηση.
Θολό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ: Χατζηοσμάν και μόνο Χατζηοσμάν… εφόσον είναι υποψήφιος και αυτός!
Στο ΠΑΣΟΚ τα γεγονότα που θα διαδραματιστούν στους τρεις μήνες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σοβαρές προετοιμασίες στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Εδώ κυριαρχεί η προσωπικότητα του βουλευτή Χατζηοσμάν που σε περίπτωση που θα είναι εκ νέου υποψήφιος θα καταλάβει την τρίτη βουλευτική έδρα αφού κανένας άλλος υποψήφιος, χριστιανός ή μουσουλμάνος, μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να πάρει περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση όμως που δημιουργηθεί η παράταξη του Γιώργου Παπανδρέου που στη συνέχεια θα εκτεθεί στις εκλογές, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ αποδυναμώνεται με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Πρόταση από τον Θεοδωράκη και το Ποτάμι δέχθηκε ο Ιλχάν Αχμέτ. Σκεπτικός ο ίδιος περιμένει τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ πριν απαντήσει οριστικά!
Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό καταλυτική είναι η παρουσία του Αχμέτ Ιλχάν που γίνεται το μήλον της έριδος μεταξύ των άλλων κόμματων αφού είναι γνωστό ότι ο συμπαθής πολιτικός έχει μια μεγάλη μερίδα στους ψηφοφόρους της μειονότητας. Στις τελευταίες εκλογές δεν κατόρθωσε να εκλεγεί για μερικές εκατοντάδες ψήφους όμως εξακολουθεί να εισπράττει την προτίμηση και την αγάπη των ανθρώπων του και φυσικά γίνεται ένας παράγοντας τον οποίο διεκδικούν για λογαριασμό τους τα μικρότερα κόμματα. Ήδη είμαστε στη θέση να πούμε ότι δέχτηκε πρόταση από τον Σταύρο Θεοδωράκη ώστε να είναι υποψήφιος με το Ποτάμι στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Ο Ιλχάν Αχμέτ δεν απάντησε στην πρόταση του Θεοδωράκη την οποία όμως σκέπτεται και αξιολογεί γιατί ακόμη περιμένει τις τελικές πολιτικές αποφάσεις από τη ΔΗΜΑΡ για την κάθοδο της στις εκλογές.