Το φαινόμενο της φυγής των επιχειρήσεων που εγκαταστάθηκαν αφού πήραν τα δάνεια του ελληνικού Κράτους στις χώρες περά από τα σύνορα της χώρας (Βουλγαρία, Σκόπια κλπ) δεν είναι τωρινό φαινόμενο αφού οι διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στην περιοχή, κυρίως του ιματισμού σταμάτησαν τις εργασίες τους και εγκαταστάθηκαν στις παραπάνω χώρες.
Το φαινόμενο είχε να κάνει με την μεγάλη φορολογία του ελληνικού Κράτους, τα μεγάλα έξοδα λειτουργίας και φυσικά το μεγάλο εργατικό κόστος. Έτσι επιχειρήσεις που πήραν τα δάνεια με την υποχρέωση να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα φάνηκαν ασυνεπείς αφού οδήγησαν στην ανεργία εκατοντάδες ντόπιους εργάτες και καταπολέμησαν την ανεργία στη Βουλγαρία και Ρουμανία.
Το Κράτος φυσικά δεν είχε την ευαισθησία να ζητήσει τα χρήματα των επιδοτήσεων αφού οι περισσότεροι επενδυτές ήταν δικά τους παιδιά. Σήμερα που η οικονομική κρίση χτύπησε τη χώρα και η ανεργία έφτασε στο 27% ο νέος Περιφερειάρχης προσπαθεί να δημιουργήσει επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των Επιμελητηρίων και άλλους κοινωνικούς εταίρους που θα υποβάλουν προτάσεις για την επάνοδο των επιχειρήσεων.
Φυσικά με τις μειώσεις των μισθών και γενικά την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις έγινε πιο ελκυστικό και είναι μια ευκαιρία να πετύχει το σχέδιο της επιστροφής στην Ελλάδα. Όμως πως θα μπορέσουν άραγε να ξεπεράσουν την μεγάλη φορολόγηση των δραστηριοτήτων τους όταν η κυβέρνηση δεν νοείται να δημιουργήσει ένα καθεστώς ευνοϊκής λειτουργίας με χαμηλή φορολογία, χαμηλότοκα κεφάλαια κίνησης και κατάργηση της γραφειοκρατίας; Μήπως αρχίζουν να υλοποιούνται τα σενάρια για εργασία με μισθούς Βουλγαρίας με τη δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στις οποίες οι εργαζόμενοι θα εργάζονται με συνθήκες Μεσαίωνα χωρίς το παραμικρό δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή;
Μήπως ακόμη και οι εναπομείναντες λαθρομετανάστες θα απασχολούνται με ελάχιστο κόστος; Τα αποτελέσματα της κρίσης θα είναι καταστροφικά για τους εργαζόμενους αφού μετά την μείωση των μισθών και των ημερομισθίων θα κληθούν στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και της ψευτο-ανάπτυξης να εργάζονται ως σκλάβοι στις διάφορες επιχειρήσεις των έξυπνων επενδυτών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τη δημιουργία των ΕΟΖ κατήγγειλαν τόσο η ΓΣΕΕ όσο και τα άλλα μεγάλα συνδικάτα και πρέπει και τα τοπικά συνδικάτα να αντιδράσουν στη σκέψη για την εφαρμογή τους στην περιοχή μας.