Τεράστια ποσά δαπανώνται από το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ για τα επιμορφωτικά σεμινάρια που συνήθως έχουν ως αντικείμενο την εκπαίδευση ανέργων σε κάποια επαγγέλματα ώστε στη συνέχεια να είναι σε θέση να απασχοληθούν σε μόνιμη εργασία. Τα προγράμματα αυτά συνήθως πραγματοποιούνται από ΚΕΚ ή από ΜΚΟ που αποζημιώνονται από τον ΟΑΕΔ με 1.000 περίπου ευρώ για κάθε εκπαιδευόμενο. Όμως όπως έγινε και παλιότερα και αποδεδείχθηκε στη συνέχεια ένα πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. δραχμών στην ουσία είχε κανονικό κόστος μόνο 30 εκατ. δραχμές ενώ τα υπόλοιπα με τη μέθοδο των ψευδών και εικονικών τιμολογίων φαγώθηκαν από τα «τρωκτικά» που πραγματοποίησαν τα σεμινάρια.
Σήμερα εξακολουθούν να ενεργούν με την ίδια μέθοδο και είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται με τα διάφορα τεχνάσματα των εκπαιδευτών. Έπεσαν στα χέρια μας συμβάσεις που αφορούν σεμινάρια εκπαίδευσης και διαπιστώσαμε ότι στις συμβάσεις αυτές γίνονται συμφωνίες μεταξύ ανθρώπων του ιδίου οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος πράγμα που αποδεικνύει ότι τα διάφορα ποσά που αναφέρονται στα προγράμματα κάλλιστα μπορούν να καλύπτονται με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.
Συνήθως τα τιμολόγια αφορούν αναλώσιμα υλικά μη ανιχνεύσιμα σε πιθανό έλεγχο αφού τα τιμολόγια αναφέρουν την διάθεση καφέδων, νερών, σάντουιτς
και άλλων τροφίμων. Είναι πρωτοφανής η φαντασία των ανθρώπων που ασχολούνται με την δραστηριότητα αυτή αφού στην ουσία ισχύει η γνωστή λαϊκή φράση «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» με τη διαφορά ότι εδώ δεν μιλάμε για κέρασμα αφού οι δαπάνες αναφέρονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε περίπτωση. Πολυμήχανοι οι ασχολούμενοι με τα προγράμματα και συνήθως τα πάντα γίνονται ίσως και με την φιλική ανοχή των μηχανισμών ελέγχου.