Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που κρύβει στο υπέδαφος της σπάνιες γαίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση της ζήτησης, λόγω της χρήσης τους στη κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Αυτό προκύπτει από έρευνες που έχουν διεξαχθεί πανευρωπαϊκά και τοποθετούν την Ελλάδα στις εν δυνάμει παραγωγικές χώρες.
Μάλιστα, Κινέζοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και αντιπρόσωποι δυο κορυφαίων εταιρειών από το Πεκίνο βρέθηκαν στην Ελλάδα και πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές με την κυβέρνηση, σχετικά με τον ορυκτό πλούτο της χώρας και ειδικότερα για τις σπάνιες γαίες.
Στόχος της ελληνικής πλευράς και των Κινέζων, με τις εν λόγω συναντήσεις, θα είναι η υπογραφή συμφωνιών για ερευνητικά προγράμματα που μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν σε ευρύτερη συνεργασία για εκμετάλλευση, με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Μπορεί οι Κινέζοι να ήρθαν στην Ελλάδα με αφορμή το πανευρωπαϊκό συνέδριο για τις σπάνιες γαίες, που διεξήχθη στη Μήλο αλλά δεν έχασαν ευκαιρία και μετέβησαν και στην Αθήνα. Πέρα από την επίσκεψη στο ΙΓΜΕ, στο Μετσόβιο, στον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και στο ελληνικό εργαστήριο αλουμινίου επισκέφθηκαν και τον υπουργό Ενέργειας, συνοδεία του Κινέζου πρέσβη,Ζ. Xiaoli.
Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, το απόγευμα της Τρίτης, ο Κινέζος πρέσβης και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας ανέφεραν ότι ήταν πολύ σημαντική η συνάντηση τους και ότι ελπίζουν σε περαιτέρω συναντήσεις και συνεργασίας και σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Επίσης, ο Κινέζος πρέσβης επεσήμανε και στις δηλώσεις του το ενδιαφέρον της χώρας του για τον ορυκτό πλούτο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η συνεργασία θα έχει αμοιβαία ωφέλεια για τις δυο χώρες, σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την ικανοποίηση του από το ενδιαφέρον των Κινέζων και ανέφερε την πρόθεση του για ενδεχόμενες συνεργασίες.
Παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι οι μέχρι τώρα έρευνες που έχουν διεξαχθεί πανευρωπαϊκά αλλά και από το ΙΓΜΕ δείχνουν ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ύπαρξη τους στην ελληνική επικράτεια.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπολογιστεί η αξία των 17 σπάνιων γαιών που εκτιμάται ότι υπάρχουν στο ελληνικό υπέδαφος, οι οποίες εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις σπάνιες γαίες, η εκτιμώμενη αξία του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα αγγίζει τα 30-40 δισ ευρώ.
Ελένη Στεργίου
protothema.gr