Φαίνεται πως τη δόξα του εξοστρακισθέντος Αριστείδη Γιαννακίδη ζήλεψε ο επανεκλέγεις δήμαρχος Κομοτηνής που πηρέ την σκυτάλη για τον μαραθώνιο δρόμο της κατασκευής νέου νοσοκομείου στη Ροδόπη. Είχαμε την εντύπωση ότι ο Γιώργος Πετρίδης, σημαντικό πολιτικό και κομματικό στέλεχος της τοπικής πολιτικής σκηνής (παλιό στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επί χρόνια δημοτικό στέλεχος και το τελευταίο διάστημα δήμαρχος Κομοτηνής) θα γνώριζε τα όσα έγιναν τα τελευταία δεκα χρόνια για την υπόθεση «νέο νοσοκομείο».
Φαίνεται όμως ότι δεν είχε και δεν έχει το χρόνο να διαβάζει και να ενημερώνεται πολύπλευρα για τις υποθέσεις που αφορούν τον τόπο και τον ίδιο έστω κι αν για το λόγο αυτό προσέλαβε και έναν επικοινωνιακό σύμβουλο. Η υπόθεση όπως την χειρίστηκαν οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες με επικεφαλής τον Γιαννακίδη ήταν μια φούσκα που κάποιοι επιδεικτικά την φούσκωναν προκειμένου να εξυπηρετηθούν κύρια οικονομικά συμφέροντα.
Η ιστορία ξεκίνησε με μια προϋπολογισμένη μελέτη 300.000 ευρώ για να ανέβει το κόστος της στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσο των 2.300.000 ευρώ. Η ΦΩΝΗ ηταν από την αρχή το μόνο ΜΜΕ που τόλμησε να κάνει έντονη κριτική στην πολιτική της ύποπτης κατάστασης αφού το μελετητικό γραφείο που διεκδικούσε τα παραπάνω χρήματα είχε ως συνεργάτη -συνέταιρο κορυφαίο πολιτικό τοπικό παράγοντα γεγονός που φανέρωνε υπόγειες συναλλαγές.
Η προσπάθεια για την εκταμίευση των χρημάτων ηταν συνεχής και πιεστική αφού πολλές φορές το νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης υπακούοντας στις επιθυμίες του τότε νομάρχη Γιαννακίδη και του προέδρου Γρηγορόπουλου αποφάσιζε συνέχιση της ίδιας πολιτικής και μάλιστα προσπαθούσε με κάποιες διαδικασίες να εμπλέξει στην υπόθεση και άλλα στελέχη που είχαν σχέση με τα θέματα της Υγείας.
Έτσι πίεσαν τον τότε διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιάννη Καβαρατζή να αποσπάσει απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου ώστε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τη Νομαρχία ύψους 1.000.000 ευρώ από το αποθεματικό ταμείο του Νοσοκομείου.
Στην υπόθεση μπήκε με δυναμικότερο τρόπο ο τοπικός πρίγκιπας του πολιτικού παραμυθιού που καταλαμβάνοντας υψηλό κυβερνητικό πόστο πίεσε την τότε Υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ώστε να εκδώσει συμπληρωματική διαταγή για ενίσχυση της μελέτης. Όμως όταν η Υπουργός ενημερώθηκε για την περίπτωση ύπαρξης σκανδάλου απέσυρε την εγκύκλιο που εξέδωσε.
Σε λίγο καιρό με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η φούσκα έσκασε και απεδείχθη ότι όλα ήταν μια άθλια σκευωρία με όλες τις ενέργειες που έγιναν να χαρακτηρίζονται παράτυπες και καταχρηστικές. Όμως ο αγώνας δεν σταμάτησε και ανακαλύφθηκε η λύση της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην περιοχή Αιγείρου. Άρχισαν οι σχεδιασμοί επί χάρτου ενώ στην υπόθεση έβαλαν και την γνωστή ΔΕΠΑΝΟΜ, την εταιρεία που κατασκεύαζε νοσοκομεία με πρόεδρο τον αρχιΠΑΣΟΚο Γιάννη Φωτάκη που από την αρχή προσπάθησε να αποπροσανατολίσει κάθε ενδιαφερόμενο για την υπόθεση δηλώνοντας στην αρχή ότι το νοσοκομείο της Κομοτηνής θα γίνει σύμφωνα με τη μελέτη του νοσοκομείου της Χαλκίδας και στη συνέχεια σύμφωνα με το νοσοκομείο της Κατερίνης για να δείξει ότι δεν θα υπήρχε δαπάνη για νέα μελέτη της Κομοτηνής.
Τελικά κανένας δεν γνωρίζει σε ποιες διαδικασίες προχώρησε τόσο η Περιφέρεια όσο και η ΔΕΠΑΝΟΜ, αν δηλαδή προκηρύχτηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη σύνταξη νέας μελέτης, αν δημοσιεύτηκε σε κάποιο ΜΜΕ η σχετική ανακοίνωση, αν έγινε ο διαγωνισμός, ποιος ήταν ο νικητής του και φυσικά με ποιο ποσό αφού απόλυτος σκοπός ήταν η πληρωμή μιας μελέτης.
Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου θυμόμαστε ότι ο συνεργάτης μας ρώτησε με έμφαση αν η όλη προσπάθεια αποβλέπει στην είσπραξη από την προηγούμενη μελετητική εταιρεία του ποσού των 2.300.000 ευρώ με άλλο τρόπο χωρίς βέβαια να πάρει οποιαδήποτε απάντηση. Λέτε να εφαρμόστηκε η γνωστή λαϊκή φράση ότι «το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι»;
Επειδή θεωρούμε τον Πετρίδη αξιόπιστο πολιτικό καλό θα είναι να μας απαντήσει σε όσα αναφέρονται παραπάνω, αν δηλαδή υπήρχε η βούληση να κατασκευαστεί ένα Νοσοκομείο ή υπήρχε η μεγάλη φιλοδοξία να πληρωθούν κάποια χρήματα για τη μελέτη.
Σημασία έχει ότι υπάρχει μια θολούρα στην υπόθεση αφού από την αρχή ηταν δύσκολο να πιστέψουν όσοι γνωρίζουν ότι ένα ποσο 70.000.000 ευρώ από το συνολικό ποσό των 500 εκ. ευρώ που είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΜΘ και αντιστοιχεί για τη Ροδόπη για τα έτη 2015-2020 θα ξοδεύονταν για ένα και μοναδικό έργο.
Γνώμη μας είναι να μην αναλώνεται σε παρόμοιες φραστικές δηλώσεις για κοινή πορεία όλων των φορέων για την ανέγερση του Νοσοκομείου και να μην υιοθέτει την πολιτική Γιαννακίδη που κάθε λίγο και λιγάκι έφτιαχνε μια επιτροπή από εκπροσώπους φορέων για επαφές με τους «ασυνείδητους» Υπουργούς που δεν αποδέχονταν τις Ροδοπίτικες φανφάρες.
Τέλος, καλό θα είναι να φροντίσει με φαντασία και υπομονή να αναπτύξει σημαντικούς τομείς της αναπτυξιακής πολιτικής για το καλό όλων των πολιτών (πρωτογενής τομέας, απασχόληση, ανεργία, τουρισμός, πολιτισμός κλπ).