Ανοιχτή επιστολή προς τους θεσμικούς παράγοντες της Ροδόπης δημοσιεύει σήμερα η ΦΩΝΗ με αφορμή τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες αυτόκλητων «σωτήρων» που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο παλιό στρατιωτικό φυλάκιο «Ακρίτας», το οποίο παραχωρήθηκε κατά χρήση με απόφαση του ΓΕΣ στην ομάδα της Χαράς Νικοπούλου και των συνεργατών.
Η επιστολή που απευθύνεται στους βουλευτές κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργο Παυλίδη και στον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη έχει ως εξής :
Πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι στην ορεινή Ροδόπη εγκαταστάθηκε μια ομάδα που στις δηλώσεις της αναφέρεται ότι έχει σκοπό τη διάδοση της Ελληνοχριστιανικής ιδέας, τη δημιουργία υποδομών αλληλεγγύης όπως ορφανοτροφείο, άσυλο ΑμΕΑ, φροντιστήριο ενισχυτικής διδασκαλίας κλπ.
Κίνδυνο δημιουργίας έντασης μεταξύ των σύνοικων στοιχείων της Ροδόπης φέρνουν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες αυτόκλητων «σωτήρων»
Η εγκατάσταση έγινε στο παλιό στρατιωτικό φυλάκιο του «Ακρίτα» που παραχωρήθηκε κατά χρήση με απόφαση του ΓΕΣ στην ομάδα της Χαράς Νικοπούλου και των συνεργατών της. Είναι γνωστό ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ένταση μεταξύ των κατοίκων αφού είναι γνωστό ότι εκατέρωθεν υπάρχουν εξτρεμιστικές ομάδες που επιδιώκουν την ένταση και τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων που δεν έχει ανάγκη ο τόπος.
Είναι σκόπιμο να πούμε ότι η χάραξη εθνικής πολιτικής είναι υπόθεση του Κράτους που οφείλει να διαφυλάττει την ηρεμία, την ισότητα μεταξύ των πολιτών ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες καταστάσεις. Στον ορεινό όγκο και συγκεκριμένα στην περιοχή του παλιού στρατιωτικού φυλακίου «Ακρίτας» γίνονται έργα που προβληματίζουν τους κατοίκους ως προς τη σκοπιμότητα.
Το χρήμα που ρέει είναι αρκετό και δεν δικαιολογείται από κάποιους εράνους μεταξύ των πολιτών, ο τρόπος που δημιουργείται το κέντρο αυτό θυμίζει ενδεχομένως στρατόπεδο συγκέντρωσης με πανύψηλους φράχτες. Όλα είναι στοιχεία που στο μέλλον μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις και επεισόδια μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Άραγε όλα όσα γίνονται στη συγκεκριμένη περιοχή είναι θέματα που τα γνωρίζει η ελληνική Πολιτεία, τα γνωρίζει ένας επίσημος κρατικός μηχανισμός που πρέπει να παίρνει θέση για την αποτροπή δυσμενών καταστάσεων;
Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε πως αντιλαμβάνεστε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αν πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου από το ίδιο το Κράτος.
Η αλήθεια για την Κιβωτό της Δόμνας Βισβίζη
Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικής ημερήσιας εφημερίδας που έχει αναλάβει εργολαβικά την προβολή του ιεραποστολικού έργου της Κιβωτού της Δόμνας Βισβίζη στην περιοχή μας και τη δραστηριότητα σε αυτήν της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου μαθεύτηκε η αλήθεια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα λοιπόν θα δημιουργηθεί στα βουνά μια στέγη αποκατάστασης αρωγής Ανηλίκων Ορεινής Ροδόπης. Εκεί βέβαια κατοικούν κυρίως μειονοτικοί και τα ανήλικα θα ανήκουν στην μειονότητα. Χειρίζονται λοιπόν ένα εθνικό, μειονοτικό θέμα χωρίς να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εξωτερικών και του τοπικού του γραφείου, τουλάχιστον αυτήν την ενημέρωση έχουμε.
Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται και σε ένα ακόμα λεπτό σημείο, της χρηματοδότησης των εργασιών. Οι ελληνόφρονες αλλά και τα μοναστήρια είναι οι κύριοι χρηματοδότες. Το έργο όμως είναι μεγάλο. Τα ποσά θα ξεπεράσουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Οι ελληνόφρονες δεν επηρεάζονται από την κρίση;
Όσο για τα μοναστήρια, μάλλον εισπράττουν και δεν χαρίζουν. Το θέμα λοιπόν της χρηματοδότησης δημιουργεί κάποια ερωτηματικά, όπως και η ευκολία με την οποία ο Στρατός παραχώρησε την έκταση αυτή και τα κτίρια που βρίσκονται στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.
Μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο των ερωτηματικών με πρώτο τα πόσα ορφανά υπάρχουν στα βουνά της Ροδόπης και ποιος θα ελέγχει τις δαπάνες και τη λειτουργία του «ορφανοτροφείου» εμφανίστηκε και ο Δεσπότης. Υπερκινητικός ο νέος Ποιμενάρχης, κλήθηκε και πήγε. Αν πήγε μόνο για τον θεμέλιο λίθο έχει καλώς. Αν όμως χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από τους πρωταγωνιστές ας είναι προσεκτικός και ας ρωτήσει τον συνάδελφο του στον Έβρο, ο οποίος κράτησε αποστάσεις από παρόμοιες κινήσεις στο Δέρειο.
Τα πολλά κατασκευαστικά έργα της ομάδας αυτής, όπως το Τάμα του Έθνους στην Αθήνα και το ορφανοτροφείο στον Ακρίτα Ροδόπης χωρίς κρατικό έλεγχο και καθοδήγηση του αρμόδιου γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών δημιουργούν πολλές επιφυλάξεις σε όσους μπορούν να σκεφθούν κινδύνους μελλοντικούς.