Τη γνωστή παροιμία που παρατηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» θυμίζει τα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στην ΕΑΣ Ροδόπης. Είναι γνωστό ότι τα οικονομικά είναι σε άθλια κατάσταση και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης πολιτικής που εφαρμόστηκε με σκοπό να βγει η Ένωση από το κύκλωμα ώστε να κυριαρχήσουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες.
Στη δύσκολη αυτή συγκυρία το ΔΣ αποφάσισε να νοικιάσει τις εγκαταστάσεις της Οργάνωσης ώστε να διαφυλάξουν τη περιουσία που κινδύνευε από πλιάτσικο και να αποκομίσει και μερικά έσοδα χρήσιμα για τη πορεία της. Η διαδικασία που αποφασίστηκε να γίνει ήταν η συγκέντρωση προσφορών από τους ιδιώτες και να αποφασίσει σχετικά το ΔΣ. Έτσι το τυροκομείο νοικιάστηκε σε δυο ντόπιους επιχειρηματίες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ενώ το εκκοκκιστήριο που έχει μεγαλύτερο κύκλο εργασιών έγινε αντικείμενο έντονων διαφωνιών αφού κάποιοι που ήθελαν να είναι οι αποκλειστικοί κυρίαρχοι ήθελαν το εργοστάσιο στη κατοχή τους.
Το ΔΣ αποφάσισε μετά τη συγκέντρωση των προσφορών να νοικιάσει το εργοστάσιο σε ιδιώτη που επί τόσα χρόνια συγκέντρωνε τις ποσότητες σε τρεις περιοχές και το μετέφερε στη γειτονική Ξάνθη για εκκόκκιση. Οι αντιδράσεις από τους άλλους ενδιαφερομένους ήταν έντονες αφού μιλούσαν για «σκοτεινές» και «υπόγειες» διαδικασίες και για το αναφαίρετο δικαίωμα να προτιμηθεί ένας ντόπιος εκκοκκιστής.
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης δήλωσε ότι θα ήθελε να προσφέρει ο ντόπιος επιχειρηματίας την ίδια προσφορά οπότε το εκκοκκιστήριο δικαιωματικά θα ήταν υπό την κατοχή του ενώ οι αποφάσεις για τα συμφέροντα της Ένωσης ανήκουν αποκλειστικά στο ΔΣ αφού αυτή είναι ένα ΝΠΙΔ.
Στην ελεύθερη αγορά που λειτουργεί με τα δικά της κριτήρια το κέρδος είναι η υπέρτατη αντίληψη και όλα τα άλλα όπως απειλές και φήμες είναι πράγματα του παρελθόντος δηλώνει ο πρόεδρος. Τα κυκλώματα έκαναν τη δουλειά τους, τώρα ας αφήσουν το ΔΣ και τη Γενική Συνέλευση να αποφασίσει για τη σωτηρία της περιουσίας. (Σ.Π.)
Εν τω μεταξύ μεταξύ των αγροτών υπάρχει μια αγανάκτηση για το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Κάποιοι αγρότες αλλά και πολιτικά πρόσωπα όπως ο Κυριάκος Αμούτζας προτείνουν να συγκροτηθεί μια κοινοπραξία βαμβακοπαραγωγών από όλα τα χωριά του νομού και να δοθεί στη κίνηση αυτή το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί το εκκοκκιστήριο χωρίς παρεμβάσεις από το ΔΣ και χωρίς φυσικά να υπάρχει υποχρέωση για τα οικονομικά βάρη της ΕΑΣ.
Με την κίνηση αυτή όπως έχουν υπολογίσει θα μπορέσει το εργοστάσιο να εκκοκκίσει περίπου 40.000 τόνους γεγονός που θα δώσει μεγαλύτερα κέρδη σε όλες τις πλευρές. Καλό ακούγεται αρκεί να υπάρξει ανταπόκριση από το ΔΣ.