Όταν οι πολίτες πληροφορούνται από τα ΜΜΕ ότι σε κάποια Υπηρεσία αποφασίστηκε η διενέργεια ΕΔΕ για τη διαπίστωση παράτυπων ενεργειών κάποιων υπαλλήλων, συνήθως οικονομικού ενδιαφέροντος, και όταν επιπλέον μαθαίνουν ότι κάποιες υποθέσεις οδεύουν προς τη Δικαιοσύνη με θλίψη διαπιστώνουν ότι όλα αυτά είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να σταματήσει κάθε σχολιασμός με τη δικαιολογία ότι ασχολείται η Δικαιοσύνη.
Όμως σε όλες τις περιπτώσεις συνήθως οι υποθέσεις πέφτουν στα μαλακά και οι υπαίτιοι της κομπίνας παραμένουν στο απυρόβλητο αφού το σύστημα εξουσίας είναι πανίσχυρο και προστατεύει τα παιδιά του ώστε να μην κινδυνεύει κανένα από αυτά. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια ισχυρή ομερτά μεταξύ παραγόντων και πολιτών.
Η εφημερίδα μας, η ΦΩΝΗ των πολιτών της Ροδόπης, δημοσίευσε δεκάδες περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος όμως κανένας από τους αναφερόμενους στις αναφορές αυτές δεν μπήκε στον κόπο και ούτε ειχε τη δημοκρατική ευαισθησία να απαντήσει στα γραφόμενα.
Περίεργος ο ρόλος μερικών δικαστών αφού σε διάφορες καταγγελίες συνήθως δεν ασχολούνται ενώ όταν κριθεί σκόπιμο να γίνει κάποια προκαταρκτική εξέταση συνήθως η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο με διάταξη
Για τη συμπεριφορά αυτή υπάρχει βέβαια η θέση ότι δεν απαντούν γιατί δεν έχουν να πουν κάτι σχετικό και για να μη συνεχιστεί η συζήτηση για τις παραβατικές ενέργειες η σιωπή θα βοηθήσει να ξεχαστεί καλύτερα το θέμα.
Βέβαια και ο ρόλος μερικών δικαστών είναι εξίσου περίεργος αφού σε διάφορες καταγγελίες συνήθως δεν ασχολούνται ενώ όταν κριθεί σκόπιμο να γίνει κάποια προκαταρκτική εξέταση συνήθως η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο με διάταξη αφού η έρευνα ποτέ δεν μπαίνει σε βάθος. Τα παραδείγματα πολλά και εντυπωσιακά και αφορούν δημοσιεύματα της ΦΩΝΗΣ.
- Περίπτωση κατάτμησης των ποσών των έργων του δημοσίου φορέα και την αντίστοιχη καταγγελία νομαρχιακής συμβούλου. Παρά τις αρχικές δικαστικές διερευνήσεις η υπόθεση οδηγήθηκε στο αρχείο. Κατά πρόχειρους υπολογισμούς τα ποσά που δαπανήθηκαν με τη μέθοδο αυτή σε πέντε χρόνια ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 30 εκ. ευρώ χωρίς φανερές δημοπρασίες που δεν έγιναν αλλά με συμφωνία μεταξύ των εργολάβων και με έκπτωση μόλις 2% αντί του συνηθισμένου 30%. Μπορεί κάποιος να υπολογίσει πόσα χρήματα έχασε το Κράτος από τη διαδικασία αυτή; Εμείς λέμε ότι δόθηκε έκπτωση περίπου 600.000 ευρώ αντί του ποσού των 9.000.000 που θα είχε όφελος το δημόσιο αν οι δημοπρασίες ήταν σωστές και διάφανες.
- Περίπτωση διενέργειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη διαπίστωση ότι ο υπεύθυνος ταμίας της επιχείρησης προχώρησε σε απάτη, δαπάνησε με ύποπτο τρόπο περίπου 72 εκ. δραχμές τότε, πλήρωσε ανύπαρκτες δαπάνες και ανύπαρκτα έξοδα σε άγνωστους εκδότες τιμολογίων και όμως βρέθηκαν κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί που αρχειοθέτησαν την υπόθεση με διάταξη ενώ στη συνέχεια όσοι δικαστές ασχολήθηκαν με το θέμα αρχειοθέτησαν την υπόθεση σύμφωνα με το σχετικό άρθρο 43 του ΚΠΔ περί δεδικασμένου.
- Πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την κλοπή αδρανών υλικών από περιοχή του δημοσίου και για διενέργεια δημοπρασίας με ύποπτο τρόπο με αποτέλεσμα το δημόσιο να απολέσει περίπου 1.000.000 ευρώ. Αγνοείται η τύχη του πορίσματος χωρίς να είναι γνωστό το αποτέλεσμα της έρευνας παρόλο που το πόρισμα κοινοποιήθηκε σε όλες τις εισαγγελικές αρχές. Το πόρισμα φυσικά ανέφερε τα ονόματα αυτών που ήταν υπεύθυνοι για την κομπίνα και αφορούσε υπαλλήλους και εκλεγμένους θεσμικούς παράγοντες.
- Υπόθεση δημοτικής επιχείρησης με τη διαπίστωση ότι έγιναν 90 έργα «μαϊμού» και όμως πάλι όλοι οι υπεύθυνοι απηλλάγησαν.
- Δημοσίευση άρθρου σχετικό με τα κονδύλια του LEADER και τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε και με εντολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η υπόθεση μετά από έρευνες που έγιναν οδηγήθηκε στην απαλλαγή των υπευθύνων. Στη περίπτωση αυτή το παράξενο είναι ότι από τις δεκάδες των περιπτώσεων που δόθηκαν χρήματα για δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων οι παραλήπτες των χρημάτων ανέγειραν σπίτια – βίλες και όχι για το σκοπό που τα πήραν αλλά σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου μόλις τρεις θεωρήθηκαν σκόπιμο να ελεγχθούν, ένας αποθανών δήμαρχος, ένας ανεπάγγελτος πολίτης και ένας μηχανικός, που και αυτοί απηλλαγησαν από τις ευθύνες τους γιατί δεν διαπιστώθηκε παράνομη πράξη. Τι έγιναν τα εκατομμύρια που δόθηκαν κάνεις δεν το έμαθε και το ερώτημα είναι αν το Υπουργείο και ο Εισαγγελέας φρόντισαν να πληροφορηθούν αν οι έξυπνοι που τσέπωσαν τα εκατομμύρια απέκτησαν σε κάποια στιγμή επαγγελματική ιδιότητα για να δικαιολογήσουν την επένδυση και τα χρήματα που πήραν.
- Σύμφωνα με καταγγελίες ασχολουμένων με τα αγροτικά ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις για την κατασκευή θερμοκηπίων και όμως τα χρήματα πάρθηκαν αλλά ελάχιστοι τα δαπάνησαν για το σκοπό που τα πήραν. Οι υπόλοιποι περίμεναν να περάσει ο χρόνος παραγραφής για να ασχοληθούν με άλλες καλύτερες δραστηριότητες.
- Καταγγελία στη Δικαιοσύνη και στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την παράνομη εκμετάλλευση χιλιάδων στρεμμάτων στην ορεινή ζώνη με πλαστά συμβόλαια ενοικίασης αγρών προκειμένου δεκάδες αγρότες καλλιεργητές βαμβακιού να ωφελούνται κοινοτικές επιδοτήσεις μπήκε στο αρχείο.
Φυσικά υπάρχουν και άλλες δεκάδες περιπτώσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα που δεν αναφέρονται γιατί θα έπρεπε να καταναλώσουμε πολλές σελίδες της εφημερίδας. Όλα αυτά έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση αφού οι υπεύθυνοι δεν ένιωσαν την παραμικρή ενόχληση από τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα να υπάρχει εφησυχασμός και σε πολλές περιπτώσεις να συμβαίνουν τα ίδια.
Πόρισμα δημοπρασιών
Το γράψαμε και άλλη φορά και φυσικά δεν πήραμε κάποια απάντηση από τους αρμόδιους να μας πληροφορήσουν για τη τύχη του πορίσματος του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζή που αφορούσε κομπίνες για δημοπρασίες και «μαϊμού» έργα. Ασφαλώς και οι δικαστές που διαχειρίστηκαν την υπόθεση δεν έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν εγγράφως αλλά επειδή το πόρισμα ανέφερε και το όνομα μας με το δικαίωμα που έδινε ο Επιθεωρητής να μάθουμε για το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας θα θέλαμε να έχουμε μια ενημέρωση.