Να αντικαταστήσει (και όχι να καταργήσει) φόρους και χαράτσια που έχουν αποδεχθεί αναποτελεσματικά, με άλλα, που θα κριθούν λιγότερο επώδυνα και θα επιλεγούν έπειτα από «τεστ ευαισθησίας» για τις επιπτώσεις (και όχι μόνο τις δημοσιονομικές) που θα έχουν, βάζει στόχο η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ανοίγει έτσι «παράθυρο» για να αλλάξει και πάλι από το 2015 ο φόρος στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ), καθώς και άλλα εισπρακτικά μέτρα.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πως πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και συνδέονται με την τρέχουσα αξιολόγηση από την Τρόικα, για να μην χαθεί η αξιοπιστία της χώρας στις διαπραγματεύσεις. Τόνιζε, όμως, πως πρέπει να βρεθούν άλλα μέτρα, που να οδηγούν στον ίδιο δημοσιονομικό στόχο, χωρίς «τυφλές» θυσίες.
Άλλα μέτρα
Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε μάλιστα ότι «χρειάζεται πλέον ηρεμία, να μην παίρνουμε αποφάσεις “στο πόδι” και να δούμε στο σύνολό τους τις επιπτώσεις. Μπορούμε να κάνουμε “ανάλυση ευαισθησίας” όλων των πολιτικών. Δεν είναι μόνο η έκτακτη εισφορά που πρέπει να ξαναδούμε, αλλά και τα χαρακτηριστικά του ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα. Νηφάλια, θα γίνει διερεύνηση όλων των μέτρων που έχουν επιβληθεί την τελευταία τετραετία».
Εξηγώντας περισσότερο τα σχέδια του νέου οικονομικού επιτελείου, η ίδια πηγή ανέφερε σχετικά με την «ανάλυση ευαισθησίας»: «Πρέπει να δείξουμε στον πολίτη πώς μία πολιτική επηρεάζει την οικονομία και πώς επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κάνει δύο χρόνια πριν. Τώρα αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Οι πιέσεις εκ μέρους των δανειστών είναι λογικές, αλλά πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε, και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε. Αλλά ταυτόχρονα, να ικανοποιηθεί και ο πολίτης, να βλέπει “φως” στο τέλος της ημέρας και παράλληλα, να ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί. Αυτό εννοούσε ο κ. Χαρδούβελης, όταν έλεγε πως “δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα”. Δεν υπάρχει “κουμπαράς”».
Οι πρώτες αποφάσεις
Εκτός από τους φόρους, ψηλά στην ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομικών βρίσκονται και οι δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, που δικαιώνουν επαγγελματικές ομάδες. Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα. «Το θέμα πρέπει να εξεταστεί συνολικά και να συζητηθεί και με τα κόμματα της συγκυβέρνησης» έλεγε η ίδια πηγή.
Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει και το σχέδιό του για τους φόρους ο κ. Χαρδούβελης. Ο νέος υπουργός Οικονομικών θέλει να ασχοληθεί ενεργά και με το θέμα της φοροδιαφυγής.
«Ο κουμπαράς μας, όπου πρέπει να βρούμε λεφτά για να ελαφρυνθεί ο πολίτης, είναι η φοροδιαφυγή. Είναι ο μόνος τομέας, όπου μπορώ να βρω λεφτά και έσοδα. Θα ασχοληθώ πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς. Ο σχεδιασμός θα γίνει με τη νέα ΓΓΔΕ, κυρία Κατερινά Σαββαΐδου. Τομή είναι η ηλεκτρονικοποίηση και η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας. Πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές» έχει πει σε συνεργάτες του ο κ. Χαρδούβελης.
Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και οι πρώτες ενδείξεις για το πότε θα εκδοθεί το νέο ομόλογο. «Αυτά δεν προαναγγέλλονται» έλεγαν κύκλοι του υπουργού, αποφεύγοντας να απαντήσουν αν θα συμβεί τον Ιούλιο και «δείχνοντας» γενικά προς το β’ εξάμηνο της χρονιάς.
«Κόκκινα δάνεια»
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα, με το οποίο θα ασχοληθεί άμεσα ο κ. Χαρδούβελης, είναι να επιστρέψει η ρευστότητα στην οικονομία και να πάρει ανάσα η αγορά.
«Αυτό συναρτάται με το πώς οι τράπεζες θα επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια. Είναι ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, αλλά θα απαιτηθούν τρία έως τέσσερα χρόνια για ην αναδιάρθρωσή του. Το κλειδί είναι πώς θα πέσει χρήμα» έλεγε η ίδια πηγή.