90.000 Βούλγαροι πέρασαν τα σύνορα με προορισμό την Ελλάδα, την οποία επέλεξαν φέτος για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα.
Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί μια αύξηση της τάξεως του 8% των Βούλγαρων τουριστών που επέλεξαν την Ελλάδα -κυρίως το βόρειο τμήμα της- για τις φετινές διακοπές του Πάσχα σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του μη κυβερνητικού Ινστιτούτου Αναλύσεων και Εκτιμήσεων για τον Τουρισμό, Ρούμεν Ντραγκάνοφ, το ενδιαφέρον που παραδοσιακά επιδεικνύουν οι Βούλγαροι να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στην Ελλάδα διατηρήθηκε αμείωτο και φέτος, παρά τα «καπρίτσια» του καιρού.
«Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι προγνώσεις μας για τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία της χώρας μας, όπως και για τα ταξίδια στο εξωτερικό» δήλωσε ο κ. Ντραγκάνοφ, σύμφωνα με τον οποίο φέτος 280.000 Βούλγαροι πέρασαν τις πασχαλινές τους διακοπές εντός της βουλγαρικής επικράτειας ενώ άλλες 110.000 ταξίδεψαν στο εξωτερικό.
«Σε σύγκριση με την πρόβλεψή μας, τα ταξίδια στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά οχτώ ποσοστιαίες μονάδες που αντιστοιχούν σε 6000 άτομα» σημείωσε ο κ. Ντραγκάνοφ, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «24 Ώρες» και πρόσθεσε: «Η Βόρεια Ελλάδα είναι ο προορισμός που προτιμούν οι Βούλγαροι. Οι τουρίστες μπαίνουν (σ.σ. στην Ελλάδα) σε σχετικά μικρή απόσταση που αντιστοιχεί – το πολύ – σε μιάμιση ώρα ταξιδιού με ΙΧ από τα σύνορα. Από την Ελλάδα τα σύνορα διένυσαν (τις ημέρες του Πάσχα) 90.000 άτομα, οι 60.000 από τους οποίους ήρθαν για τουρισμό. Το πασχαλινό «πακέτο» στη χώρα μας υπολογίζεται, κατά μέσον όρο, σε 255 λέβα (περίπου 128 ευρώ) και συμπεριλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις και γεύμα το Πάσχα. Η μέση τιμή της τουριστικής επίσκεψης στην Ελλάδα φτάνει τα 550 λέβα, συν τα μεταφορικά».
Το «στοίχημα» της Ροδόπης
Αναμφίβολα ένα μεγάλο μέρος των Βουλγάρων επιθυμεί να περάσει τις διακοπές του στην περιοχή της Ροδόπης και στις όμορφες παραλίες της καθώς η περιοχή μας καθιστά ίσως τον πιο κοντινό προορισμό, ο οποίος και με τη διάνοιξη του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας έγινε και ταυτόχρονα εύκολα προσβάσιμος.
Όμως, οι Βούλγαροι στην πλειοψηφία τους δείχνουν να επιλέγουν άλλες περιοχές της Β. Ελλάδος (Θάσο, Χαλκιδική κλπ) εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ροδόπη δεν έχει ακόμα τις κατάλληλες υποδομές να αξιοποιήσει και να φιλοξενήσει έναν τόσο μεγάλο όγκο τουριστών και επισκεπτών.
Η νέα Περιφερειακή Αρχή αλλά και οι νέες Δημοτικές Αρχές που θα προκύψουν στους κατά τόπους Δήμους της Ροδόπης μετά τις εκλογές του Μαΐου θα πρέπει να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τους την ανάπτυξη παρόμοιων τουριστικών υποδομών με το σκεπτικό ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει για πρώτη φορά τη «βαριά βιομηχανία» και της Ροδόπης. Μια «βιομηχανία» που μπορεί να βγάλει την περιοχή από την κρίση, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ρίξει αρκετό ρευστό στην αγορά, το οποίο θα τονώσει οικονομικά τους επαγγελματίες της Ροδόπης.
Ήδη το «στοίχημα» αυτό για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν φαίνεται πως έχει χαθεί. Τουλάχιστον, οι νέοι τοπικοί άρχοντες ας μεριμνήσουν να βάλουν τις βάσεις για τις επόμενες χρονιές.