Η επιτυχής έξοδος της χώρας στις αγορές με το 5ετές ομόλογο ανοίγει το δρόμο για ουσιαστική συμπίεση του κόστους δανεισμού στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, εκτιμούν αναλυτές.
Το 5% ή και χαμηλότερα θα αποτελέσει βάση αναφοράς για το δανεισμό της χώρας, ενώ την ίδια ώρα βελτιώνονται οι όροι δανεισμού μεγάλων επιχειρήσεων.
Ενδεικτικός του κλίματος θα είναι ο προγραμματισμένος για σήμερα, Παρασκευή, δανεισμός της ΔΕΗ, που ανοίγει βιβλίο προσφορών για την άντληση 500 εκατ. ευρώ, με την έκδοση ομολόγων.
Εκτός, όμως, από την ομαλοποίηση των συνθηκών δανεισμού των επιχειρήσεων, η επιτυχία της έκδοσης του Δημοσίου αναμένεται να αυξήσει και την εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι στη διάρκεια του έτους το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει και σε άλλες εκδόσεις.
Τα επόμενα βήματα αναμένεται να περιλαμβάνουν αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων που έχουν αγοράσει οι ελληνικές τράπεζες (της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ), 5ετές ομόλογο όπως το χθεσινό, την έκδοση νέων τίτλων διαφορετικής διάρκειας, όπως 12μήνου, αλλά και 3ετών και ενδεχομένως και 7ετών ομολόγων.
Πιθανώς, δε, να υπάρξει και ομαδοποίηση 20 τίτλων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά μετά το PSI και λήγουν σε διάφορες χρονικές στιγμές σε 4 – 5 κατηγορίες, ώστε να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητά τους.
Σημειώνεται ότι μετά τη χθεσινή έξοδο στις αγορές, καταγράφεται μεγάλη αποκλιμάκωση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου (κάτω από το 6%), ενώ εκτιμάται ότι αναλόγως θα επηρρεαστούν και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων.