Στη φάση της αποτίμησης των επιπτώσεων της υπόθεσης Μπαλτάκου βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο, με την αποκάλυψη του βίντεο να έχει δημιουργήσει νέους τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Το επιτελείο του Μαξίμου κάνει λόγο για προσωπικό πολιτικό παιχνίδι του Τ.Μπαλτάκου, προσπαθώντας να κλείσει την υποθεση. Παράλληλα, επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την παραίτηση Δένδια και Αθανασίου, κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί τα επιχειρήματα της ΧΑ.
Πάντως, ο Ευ.Βενιζέλος έχει θέσει ζήτημα «εκκαθάρισης ακροδεξιών θυλάκων» και «αλλαγής ισορροπιών» στην κυβέρνηση, ενώ και η αντιπολίτευση υπενθυμίζει τα έργα και τις ημέρες Μπαλτάκου, θεωρώντας πολιτικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό που ανέχτηκε τις κινήσεις του πρώην γγ της κυβέρνησης.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο αποδίδει τα λεγόμενα του Τ.Μπαλτάκου στο βίντεο σε «προσωπικό πολιτικό παιχνίδι», τον κατηγορεί για «αυτονόμηση» και «πραβίαση των προωθυπουργικών εντολών» και επισημαίνει ότι εδώ και καιρό ο αποπεμφθείς γγ της κυβέρνησης δεν είχε παρά μόνο τυπικές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά.
Οι διατυπώσεις είναι πολύ προσεκτικές, καθώς υπάρχει φόβος ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλα βίντεο με τον Τ.Μπαλτάκο και χρυσαυγίτες.
Σε αυτό το κλίμα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο Τ.Μπαλτάκος είχε επαφές με τη ΧΑ, που σχεδίασε και χειρίστηκε μόνος του στο παρασκήνιο, χωρίς εμφανή προς το παρόν στόχευση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπόγειες επαφές με το ακροδεξιό μόρφωμα μπορεί να κρύβουν κι άλλες παραμέτρους που θα διαφανούν στην πορεία.
Προς το παρόν, για λογαριασμό της κυβέρνησης έχουν τοποθετηθεί οι δύο υπουργοί που εμπλέκονται από τον Τ.Μπαλτάκο, δηλαδή ο Ν.Δένδιας και ο Χ.Αθανασίου, οι οποίοι διέψευσαν τα λεγόμενά του και τόνισαν ότι ούτε οι ίδιοι, ούτε η κυβέρνηση έχουν παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, έχουν μιλήσει άλλοι υπουργοί, όπως ο Γ.Μιχελάκης και ο Αδ.Γεωργιάδης, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ.Βορίδης, οι οποίοι, στην ίδια γραμμή, προσπαθούν να απομονώσουν τον πρώην γγ της κυβέρνησης σε σχέση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Επιπλέον, ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργός Επικρατείας Δ.Σταμάτης, ο οποίος απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση Δένδια και Αθανασίου, αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τα επιχειρήματα της ΧΑ. Κατηγορεί, δε, ως αυτόκλητο και ευκαιριακό συνήγορο της ΧΑ τον Αλ.Τσίπρα.
Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δεν έχει τοποθεί επί του ζητήματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου.
Την ίδια ώρα, ο Ευ.Βενιζέλος ζητά την «εκκαθάρισης ακροδεξιών θυλάκων» και «αλλαγής ισορροπιών» στην κυβέρνηση.
Η αναφορά του κ. Βενιζέλου ήταν σαφής και δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση, ενώ αναδεικνύει τον προβληματισμό που υπάρχει, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε στελέχη της ΝΔ, όπως π.χ. ο Δ.Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, κ.α. περί της ιδεολογικής κυριαρχίας στο πεδίο της δικομματικής κυβέρνησης, στην παρούσα χρονική περίοδο, στελεχών με σκληρή δεξιά ατζέντα.
Στο εσωτερικό της ΝΔ είναι αρκετά στελέχη που τονίζουν ότι η ΝΔ έχει απεμπολήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον κεντρώο χώρο και έχει διολισθήσει στα δεξιά, θέλοντας να κερδίσει το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που αποτελεί κατά βάσει εκλογική πελατεία παλαιότερων ετών.
Γι’ αυτό και τονίζουν αρκετοί υπουργοί και βουλευτές με πιο κεντρώα και φιλελεύθερη φυσιογνωμία ότι κακώς η ΝΔ έχει στην πρώτη γραμμή στελέχη με σκληρή δεξιά ρητορική, όπως π.χ. τους Αδ.Γεωργιάδη, τον Μ.Βορίδη, κ.α.
Παράλληλα, υπάρχουν στελέχη, ακόμη και της κυβέρνησης, όπως ο υφυπουργός δημόσιας τηλεόρασης Π.Καψής, αλλά και της αντιπολίτευσης που υπενθυμίζουν ότι οι ενέργειες Μπαλτάκου δεν περιορίζονται στη συνομιλία με τον Ηλ.Κασιδιάρη, αλλά είχε σειρά παρεμβάσεων στην άσκηση πολιτικής της κυβέρνησης (απόσυρση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, διάταξη για απέλαση μεταναστών στον Κώδικα Μεταναστών, κλείσιμο ΕΡΤ κλπ), αποδίδοντας πολιτική ευθύνη στον πρωθυπουργό που τοποθέτησε και ανέχτηκε τον κ. Μπαλτάκο.