Απροστάτευτοι παραμένουν οι κάτοικοι των οικισμών του Δήμου Ιάσμου από τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην περιοχή εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κτηνοτροφικής δραστηριότητας και της παράνομης υλοτομίας.
Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων του Δήμου Ιάσμου με νέα της επιστολή, έναν χρόνο μετά, επαναφέρει το πρόβλημα στο προσκήνιο ενώ παράλληλα δηλώνει και την εξαπάτηση που βίωσαν για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι από τους πολιτικούς και τους αρμόδιους φορείς, καθώς παρά τις προτάσεις τους που συζητήθηκαν, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Στο πλήρες κείμενο της επιστολής της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Δήμου Ιάσμου αναφέρεται αναλυτικά :
«Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος που αποστείλαμε στην Πολιτεία ψήφισμα διαμαρτυρίας με 754 υπογραφές για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον ορεινό όγκο του Δήμου Ιάσμου από την ανεξέλικτη κτηνοτροφική δραστηριότητα και την παράνομη υλοτομία.
Αποτέλεσμα αυτού σε έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Ιάσμου από τον Κομψάτο μέχριτους Αμαξάδες, οι κάτοικοι να θρηνούν την καταστροφή των περιουσιών τους από τις τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλών που κατεβαίνουν από το βουνό.
Αυτό οφείλεται στην καταστροφή του ορεινού όγκου που δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον το νερό και το χώμα. Πάνω από τριάντα (30) χρόνια η Πολιτεία για λόγους ΨΗΦΟΘΗΡΙΑΣ έδινε άδειες λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων και έφθασε ο ορεινός όγκος του Ιάσμου να έχει αυτή την στιγμή πάνω από 28.000 κατσίκια.
Τα κατσίκια έχουν καταφάει τα πάντα. Τώρα τρέφονται με τα φύλλα και τα φυντάνια των δρυών με την μέθοδο της κλαδονομής (αυτό συμπληρώνεται με την παράνομη υλοτομία).
Αυτήν τη στιγμή αν ανέβει κανείς στον ορεινό όγκο του Ιάσμου ακούει τον θόρυβο των αλυσσοπρίονων να συμπληρώνει την καταστροφή.
Η ερημοποίηση είναι βέβαιη (Υπόψη ότι το 1996 καταστράφηκε ολοσχερώς η σιδηροδρομική γέφυρα του Κομψάτου. Πέρυσι έγινε εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ στην περιοχή Κοπτερού- Αμαξάδων από τις τεράστιες ποσότητες νερού και μπαζών που κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο του Δ. Ιάσμου και κατέστρεψαν τα θεμέλια της σιδηροδρομικής γέφυρας του χειμάρρο).
Κάθε φορά που βρέχει ζούμε σε συνεχή αγωνία μην τυχόν έχουμε νέες καταστροφές. Φοβόμαστε αυτή τη φορά μη θρηνήσουμε και θύματα. Πριν ένα χρόνο στείλαμε τη διαμαρτυρία μας σε όλους τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται και στους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στη σύσκεψη που έγινε σε αίθουσα της Περιφέρειας, απουσία των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, δόθηκαν πολλές υποσχέσεις οι οποίες όπως τόνιζαν θα άρχιζαν να φαίνονται από τον επόμενο μήνα τη σύσκεψης. Οι προτάσεις μας ήταν :
Α) Η μετεγκατάσταση των ποιμνιοστασίων από τον ορεινό όγκο του Ιάσμου σε άλλη περιοχή με δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου (Αυτή την στιγμή ο Δήμος Ιάσμου έχει δύο εκτάσεις μία 400 στρέμματα στην περιοχή Αμαξάδων και 300 στρέμματα στην περιοχή Πολυάνθου και πιστεύουμε ότι ο Δήμος δεν θα αρνηθεί να τις παραχωρήσει για τον σκοπό αυτόν). Να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους για τη μετεγκατάσταση τους.
Β)Η αλλαγή του κτηνοτροφικού κεφαλαίου από κατσίκια σε πρόβατα και βοοειδή αφού πρώτα δοθούν επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους για την αλλαγή αυτή. Αυτό ήταν και πρόταση της πενταμελούς επιτροπής που συστάθηκε μετά από την μεγάλη σύσκεψη που έγινε στο Πνευματικό κέντρο Ιάσμου τον Φεβρουάριο 2001 με θέμα τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουμε για ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ.
Γ) Η αναδάσωση περιοχών που έχουν καταστραφεί από την παράνομη κλαδονομή και σε συνέχεια παράνομη υλοτομία . Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΦΥΛΑΞΗ των αναδασωτέων περιοχών.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ. Οι δικές τους προτάσεις μιλούσαν για μετεγκατάσταση των κτηνοτροφικών μονάδων σε άλλη περιοχή. Δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου αφού πρώτα ενεκρίνετο η περιοχή από την επιτροπή σταυλισμού. Ήταν αρνητικοί στην αλλαγή κτηνοτροφικού κεφαλαίου από κατσίκια σε πρόβατα και βοοειδή.
- Υποσχέθηκαν αυστηρή φύλαξη.
- Υποσχέθηκαν κατασκευή αντιπλημμυρικών φραγμάτων.
- Υποσχέθηκαν αναδασώσεις σε κατεστραμμένες περιοχές και πολλά άλλα.
Σήμερα μετά από ένα χρόνο δεν υλοποιήθηκε τίποτα από τις υποσχέσεις τους. Τα κατσίκια συνεχίζουν το μακάβριο έργο τους ( επειδή δεν έμεινε τίποτα για να βοσκήσουν τρέφονται από τις παράνομες κλαδονομές και φύτρες των δρυών).
Η υλοτομία είναι ανεξέλεγκτη. Παρότι ότι αναμέναμε ένα χρόνο από την σύσκεψη, ενώ αναμέναμε η υπόσχεση της διοίκησης να προχωρήσει σε ένα μήνα ,όχι μόνο δεν είδαμε τίποτα, αλλά αισθανόμαστε ότι εξαπατηθήκαμε. Τα αιτήματα μας παραμένουν και απαιτούμε όσα δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν, διαφορετικά γεννούνται σοβαρά ερωτηματικά για ποιο λόγο δεν τα κάνουν. Στην επόμενη πλημμύρα που είναι σίγουρο ότι θα έλθει και που θα γίνουν και πάλι καταστροφές ευχόμαστε να μην θρηνήσουμε θύματα. ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ».