Αιχμές για τη στάση του Ευ.Βενιζέλου το διάστημα που η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην κυβέρνηση άφησε ο Φώτης Κουβέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Βενιζέλος έλεγε ‘εγώ θα κάνω αυτό που λέει η ΔΗΜΑΡ’ και λίγες μέρες αργότερα ανέκρουσε πρύμναν».
Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ εξήγησε ότι το διάστημα που το κόμμα του ήταν στην κυβέρνηση «η ΝΔ έδειχνε συμπεριφορά μονοκομματικής κυβέρνησης, την οποία στήριζε και το ΠΑΣΟΚ».
Οι συμπεριφορές του δεν είχαν καμία σχέση με τη λογική κυβέρνησης συνεργασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν ήταν απούσα, αν οι συνθήκες απαιτούσαν μια ευρύτερη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο όμως μιας προγραμματικής συμφωνίας.
Αυτή τη στιγμή, όμως, -όπως συνέχισε- δεν είναι δυνατή η συνεργασία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την αντιφατικότητα και την υποσχεσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αποκρούσει» τις «απαράδεκτες επιλογές και επιταγές» της τρόικας όσον αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ενώ εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα «ισχυρής διαπραγμάτευσης» σε ορισμένα «σημαντικά ζητήματα».
«Πρέπει να αξιοποιηθούν τα λάθη» επεσήμανε.
Αναφερόμενος στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση τόνισε ότι για την περιφέρεια Αττικής είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για το πρόσωπο που θα στηρίξει η ΔΗΜΑΡ, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα θα υπάρχουν και αυτόνομες υποψηφιότητες, αλλά και στήριξη σε άλλους υποψηφίους.
Συμπλήρωσε ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» (Καμίνης, Μπουτάρης, Δημαράς, Σκοτινιώτης, Φίλιος), λέγοντας ότι την εκφράζει η λογική της ακηδεμόνευτης τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για τα αποτελέσματα των εκλογών ο κ. Κουβέλης είπε ότι οι Ευρωεκλογές και οι Αυτοδιοικητικές στέλνουν διαφορετικά μηνύματα.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι τέτοιο που να υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αυτό δημιουργεί ζητήματα, αφού θα υπάρχουν φωνές περί νομιμοποίησης της παρούσας κυβέρνησης.
Τέλος, ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι δεν τίθεται θέμα να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ για το αν η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο το 2015, επανέλαβε ότι το πρόσωπο συνδέεται και με την πολιτική.